Αν είχε φωνή το δέρμα σου θα ούρλιαζε να πας σ' έναν δερματολόγο και αντίστοιχα αν είχε μαγικές ικανότητες, μπορεί να σου έκλεινε άμεσα το ραντεβού. Ποιος είπε ότι ο δερματολόγος είναι απαραίτητος μόνο στην εφηβεία όταν η ακμή λεηλατεί το πρόσωπό σου; Ακμή, εφηβεία, να προσθέσω σιδεράκια ... κι ας αλλάξουμε θέμα!

Μέτρα τα σημάδια!

1. Σημάδια και κηλίδες
Μπορεί να θεωρούνται δείγματα των μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά δεν περιορίζονται σ' αυτές. Πως θα τα καταλάβεις; Κόκκινα ή καφέ σημάδια, στο πρόσωπο, στα χέρια, πολλές φορές εντονότερα στα σημεία που βρίσκονται σε συχνότερη έκθεση στον ήλιο. Συχνά, τα ενθύμια του ήλιου στο δέρμα μας είναι επικίνδυνα, ως προκαρκινικά συμπτώματα. Ακόμη να κλείσεις ραντεβού εσύ;

2. Ελιές 
Οι περισσότερες που έχουμε στο δέρμα μας είναι ακίνδυνες, αλλά υπάρχουν και αυτές που αλλάζουν χρώμα, μέγεθος και σχήμα. Τέτοιου είδους αλλαγές συχνά συνδέονται  με καρκίνο του δέρματος. Πριν τρομοκρατηθείς, απλά κάνε τον απαραίτητο έλεγχο με κάποιον ειδικό.

3. Πληγές
Σαν στίχος καψουροτράγουδου μου κάνει, αλλά οι ανοιχτές πληγές είναι κι αυτές επικίνδυνες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όλες οι πληγές που δε θεραπεύονται άμεσα ή που επανέρχονται κατά διαστήματα- ακόμη και αν πρόκεται για κόψιμο στο χέρι πχ, χρειάζονται εξέταση από δερματολόγο.

4. Ακμή
Όλες έχουμε αυτό το απαίσιο ξέσπασμα ακμής - πιο έντονο, πιο ήπιο, στα νιάτα μας, στην εφηβεία μας, να ταν χθες; - αρκεί να είναι ελεγχόμενο. Όταν δεις ότι τα απλά γιατροσόφια και οι κρέμες που χρησιμοποιείς δεν βελτιώνουν την κατάσταση και προφανώς αν τη χειροτερεύουν, επιβάλλεται να επισκεφτείς το δερματολόγο σου. 

5. Οποιαδήποτε αλλαγή
Μπορεί να αγγίζει την υστερία αυτή η μανία με το δερματολόγο, αλλά καλύτερα να πας άδικα παρά να μετανιώσεις που δεν πήγες νωρίτερα. Σε περίπτωση που παρατηρήσεις οτιδήποτε καινούριο στο δέρμα σου, είτε σημάδι, είτε ερεθισμό, είτε περίεργο σπυράκι, είτε οτιδήποτε άλλο που δεν υπήρχε αλλά έκανε την εμφάνιση του, ξέρεις... Μπορεί να είναι αλλεργία ή έκζεμα, αν δεν πας στο δερματολόγο, δε θα μάθεις!

6. Ουλές
Μια στο τόσο πρέπει να τις κοιτάει κάποιος ειδικός, το θέμα με τις ουλές είναι η πρόοδος επούλωσης καθώς και η πορεία τους όσο επιδέχεται αλλαγές το σώμα σου και το δέρμα σου.