Η Σίντνεϊ Σουίνι  («Euphoria», «White Lotus», «Anyone But You») ερμηνεύει τη Σεσίλια, μια νεαρή καλόγρια, ολόψυχα αφιερωμένη στην πίστη της, η οποία δέχεται μία νέα θέση σε ένα ένδοξο μοναστήρι στην πανέμορφη ιταλική ύπαιθρο. Σύντομα όμως θα αντιληφθεί πως το νέο της σπίτι κρύβει σκοτεινά και τρομακτικά μυστικά.

Τι αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μόχαν;

«Ενδιαφέρεσαι να σκηνοθετήσεις μια ταινία τρόμου;» Αυτό το απλό μήνυμα από την Σίντνεϊ Σουίνι, μια στενή συνεργάτιδα μου και κινητήρια δύναμη της εταιρίας παραγωγής Fifty-Fifty Films, με βούτηξε σε ένα πρότζεκτ που θα αποδεικνυόταν το συναρπαστικότερο της καριέρας μου. Μαζί με τον Ντέιβιντ Μπέρναντ, παραγωγό της τηλεοπτικής σειράς «White Lotus», και τον Τζόναθαν Νταβίνο, είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε την ταινία τρόμου για την οποία ανυπομονούσαν οι θαυμαστές της.

Η έρευνά τους για το σενάριο ήταν εξαντλητική. Αναζητούσαν μια ιστορία που θα τάρασσε το είναι, προσφέροντας τις απαραίτητες τρομάρες στο κοινό και τελικά ανακάλυψαν εκ νέου την «ΆΣΠΙΛΗ» του Άντριου Λομπέλ -  ένα σενάριο για το οποίο η Σίντνεϊ έκανε οντισιόν μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας. Της φάνηκε συνταρακτικό τότε, και όταν το διαβάσαμε, φάνηκε συνταρακτικό και σε εμάς σήμερα.

Πολύ γρήγορα, συνειδητοποίησα πως ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό σενάριο. Ο Άντριου δεν πρόσφερε μόνο τρομάρες, αλλά μια μελλοντική κλασική ταινία τρόμου. Εδώ ο τρόμος δεν πήγαζε από ένα ψηφιακό τέρας. Αντιθέτως, εντοπιζόταν στην ανατριχιαστική πραγματικότητα, ένας τρόμος χειροπιαστός και αναπόδραστος. Λάτρεψα αυτή την ιστορία επειδή ήταν αναμειγμένη με jump scares – ανεπιτήδευτα και καθοδηγούμενα από την θεματική. Παρά την εμπειρία μου στο στήσιμο σεναριακών ανατροπών, αυτή η ιστορία περιείχε μια σειρά αποκαλύψεων που με εξέπληξε και παράλληλα μου προκάλεσε αναγούλα. Τις λάτρεψα.

Με την παραγωγή να πλησιάζει, ήμουν αποφασισμένος για ένα πράγμα: η ταινία θα πρέπει να είναι πραγματικά τρομακτική. Η κληρονομιά δημιουργών όπως ο Πολάνσκι, ο Φρίντκιν και ο Κιούμπρικ καθοδηγούσε το όραμά μου – στοχεύοντας σε μια ταινία που θα χαρακτηρίζεται από απλότητα, αυτοσυγκράτηση και εστίαση στις ερμηνείες με τρόπο που να ακολουθεί την κομψότητα των ταινιών τρόμου της δεκαετίας του 1970, αλλά και τις προσδοκίες του σύγχρονου κοινού.

Το ταξίδι της Σεσίλια γοήτευσε την Σίντνεϊ. Από την ήσυχη διακριτικότητα της Ριάλιτι Γουίνερ στην εκρηκτικά ανασφαλή Κάσσι Χάουαρντ, η πρωταγωνίστριά μας επιτρέπει στη Σίντνεϊ να συνδυάσει τους δύο προηγούμενους ρόλους της, παραδίδοντας μια ερμηνεία ήσυχη, αλλά και ανεξέλεγκτη.

Και η κατάληξη της ιστορίας, την οποία μόνο θα υπονοήσω εδώ, έχει στόχο να αφήσει το κοινό με κομμένη την ανάσα, ευνοοώντας την ενδοσκόπηση, δίχως να προσφέρει έτοιμες απαντήσεις – κι όλα αυτά σε 89 σφιχτά λεπτά.

Η ανάμειξή μου σε αυτή την ταινία δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου, αλλά και μια ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Η ευχή μου είναι η ταινία να αποτελέσει έμια μοναδική εμπειρία, αφήνοντας το κοινό στοιειωμένο, προβληματισμένο και όμορφα τραυματισμένο.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόχαν

Σενάριο: Άντριου Λόμπελ

Παραγωγή: Ντέιβιντ Μπέρναντ, Τζόναθαν Δαβίνο, Τέντι Σβάρτσμαν, Μάικλ Χάιμλερ, Σίντνεϊ Σουίνι

Ηθοποιοί: Σίντνεϊ Σουίνι, Άλβαρο Μόρτε, Σιμόνα Ταμπάσκο

Μοντάζ: Κρίστιαν Μασίνι

Φωτογραφία: Ελίσα Κρίστιαν

Διάρκεια: 89’

Διανομή: THE FILM GROUP 

Είδος: Τρόμου

Γλώσσα: Αγγλικά

Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.