Μετά την πρώτη επιτυχημένη της έκθεση, η Marjan Fahimi παρουσιάζει την προσωπική της "Μετάβαση", "Crossover", επιστρέφοντας στην Domus Art Gallery Athens στις 21 Οκτωβρίου 2023.

Η Domus Art Gallery Athens καλωσορίζει ξανά την Marjan Fahimi στην ατομική της έκθεση με τίτλο "Crossover", από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023, με την επιμέλεια της Giulia Coccia. H νέα συνάντηση με την Ιρανή καλλιτέχνιδα σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία της με την ιδιοκτήτρια της DAG και επιμελήτρια τέχνης, Glenda Lorenzani.

Η έκθεση " Crossover " περιγράφει ένα διάστημα μεγάλων προσωπικών και επαγγελματικών αλλαγών για την καλλιτέχνιδα, η οποία έχει ταυτιστεί με την αφηρημένη τέχνη. Η σχεδόν αυτοβιογραφική έκθεση ταξιδεύει από την Τεχεράνη, την πατρίδα της καλλιτέχνιδας, στα βόρεια προάστια της Ρώμης και την ιταλική ύπαιθρο. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αυτά τα έργα ζωγραφικής αναδεικνύουν την "Μετάβαση" από το κυρίαρχο γκρι χρώμα που χαρακτηρίζει τα πρώιμα της έργα στην αγνότερη, «ποιητική» μορφή των τοπίων και στη συνέχεια στις φιγούρες και τα πρόσωπα που διαμορφώνονται μέσα από τυχαίες πινελιές.

Όπως δηλώνει η Marjan Fahimi: "Στην αρχή εμπνεόμουν από τα αστικά τοπία της πατρίδας μου, την Τεχεράνη. Αργότερα, μετά τη μετακίνησή μου στα βόρεια προάστια της Ρώμης, εξερεύνησα τα φυσικά τοπία της υπαίθρου". Πάντα επικεντρωμένη στην αφηρημένη τέχνη, αυτή η μετάβαση την οδήγησε σταδιακά να προσέξει τη φιγούρα που αχνά εμφανιζόταν σε μια σταγόνα χρώματος. "Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι ο καμβάς μου έδειχνε ολοένα και περισσότερες φιγούρες και πρόσωπα σε εμβρυικό στάδιο να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα των έργων μου και να με καλούν να τους δώσω μορφή", εξηγεί.

Τότε ήταν που ανέπτυξε ακόμα πιο στενή σχέση με τους θεατές, καθώς η ανάγνωση τους σε φιγούρες, πρόσωπα, ζώα και τοπία μέσα στην εικόνα την έπεισε να εξερευνήσει αυτά τα τυχαία γεγονότα. "Κάθε άτομο που αντικρίζει το έργο φέρει τη δική του ευαισθησία, την προσωπική και πολιτιστική του εμπειρία, κι έτσι κάθε διάδραση συνιστά μια νέα εκτέλεση", λέει. Μέσα από το μάτι του θεατή, το έργο αναγεννιέται σε ένα «Ζωντανό» Έργο.

Αυτή η νέα προσέγγιση έχει αλλάξει καθοριστικά την καλλιτεχνική της πορεία. Η έκθεση " Crossover " ενσωματώνει όλη αυτήν τη μεταβατική διαδικασία, η οποία δημιούργησε την ώριμη καλλιτεχνική της υπογραφή.

 

Τι γνωρίζεις για τη Domus Art Gallery, Athens;

“Η τέχνη δεν χρειάζεται να είναι πολυτελής και αποστασιοποιημένη”

Η Domus Art Gallery Athens διευθύνεται από την Ιταλίδα επιμελήτρια τέχνης, Glenda Lorenzani και διοργανώνει μηνιαίες συναντήσεις αφιερωμένες σε καλλιτέχνες, φίλους, συλλέκτες, ανερχόμενα ταλέντα, λάτρεις της τέχνης, ανήσυχα πνεύματα και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργικότητα και την τέχνη. Από το 2014, η Domus Art Gallery έχει φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ισόγειο του σπιτιού της Lorenzani σε μια κομψή και χαλαρή ατμόσφαιρα, άνετη και εκλεπτυσμένη, που περιγράφει επάξια το δημιουργικό κλίμα της γκαλερί.

Η Domus Art Gallery προσφέρει επίσης επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, δίνοντας στους πελάτες και τους συλλέκτες την ευκαιρία να αναζητήσουν το δικό τους πίνακα ζωγραφικής κατόπιν παραγγελίας, επιλέγοντας τον καλλιτέχνη, το θέμα και το μέγεθος του πίνακα.

 

Ποια είναι η Marjan Fahimi;

"Το αντικείμενο της τέχνης δεν είναι η αναπαραγωγή της πραγματικότητας, αλλά η δημιουργία μιας πραγματικότητας με την ίδια ένταση".

Η Marjan Fahimi είναι Ιρανή καλλιτέχνης, γεννημένη στην Τεχεράνη το 1982. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο στούντιο του Hossein Maher και μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε σπουδές στην ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Παράλληλα συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες γκαλερί της Τεχεράνης.

Αυτή την περίοδο το καλλιτεχνικό της έργο είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο από την πόλη και τα τοπία της, τις λεπτομέρειες και τις αστικές εικόνες που προβάλλονται από τόσο κοντινή απόσταση που μοιάζουν αφηρημένες.

Το 2004, ερχόμενη στη Ρώμη για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, η επαφή της με την αναγεννησιακή και μπαρόκ τέχνη αλλάζει αισθητά την καλλιτεχνική της οπτική. Στη συνέχεια μετακομίζει στη ρωμαϊκή ύπαιθρο προσπαθώντας να την ερμηνεύσει ως κάτι αφηρημένο.

Η αναζήτηση μιας ισορροπίας μεταξύ παραστατικότητας και αφαιρετικότητας και η σφαιρική θεώρησή της περί ζωγραφικής, που προτείνει τόσο τον ρεαλισμό της μορφής όσο και τον λυρισμό του συναισθήματος, γίνεται το δικό της καλλιτεχνικό ύφος. Από το 2016 χρησιμοποιεί διάφανη ρητίνη προκειμένου να οπτικοποιήσει τη στιγμή και να κάνει τον χώρο φωτεινότερο, τονίζοντας έτσι το βάθος του έργου καθώς και την αισθητηριακή αντίληψη που προέρχεται από τη διαστρωμάτωση του χρώματος.

 

Έκθεση CROSSOVER 

DOMUS ART GALLERY ATHENS

Προύσσης 28, Βάρη 16672

Τηλ.: +30 6907477997

info@domusartgalleryathens.com

Ώρες Λειτουργίας:

21 Οκτωβρίου 2023 (Εγκαίνια): 18:00 -23:00

22 Οκτωβρίου - 5 Δεκεμβρίου: Κατόπιν Ραντεβού