Το ταξίδι μας ξεκινάει από την στιγμή που συλλέγουμε τον καρπό Shea – πρόκειται για ένα ταξίδι στο οποίο οι γυναίκες νιώθουν πιο δυνατές, χτίζονται κοινότητες, σχέσεις δυναμώνουν, η γη γίνεται ακόμα πιο βιώσιμη.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΡΠΟ

Τι κρύβει μέσα του ο καρπός Shea; Ο πυρήνας του καρπού είναι πλούσιος σε λιπαρά, με μεγάλη θρεπτική αξία και προστατευτικές ιδιότητες. Περιέχει εξαιρετικά οφέλη που αποτρέπουν την αφυδάτωση της επιδερμίδας. Ενώ είναι ιδανικός για κάθε τύπο δέρματος, κάθε τύπο μαλλιών και είναι κατάλληλος ακόμα και για τη βρεφική επιδερμίδα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ SHEA BUTTER ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ;

Επιλέγουμε να αγοράζουμε το Shea Butter απευθείας από γυναικείους συνεταιρισμούς που το παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές, αντί να αγοράζουμε απευθείας τον καρπό ή τους σπόρους του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς καθώς δεν υπάρχουν μεσάζοντες και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε το εισόδημα των γυναικών ενώ παράλληλα διατηρούμε ζωντανές δεξιότητες και μεθόδους από το παρελθόν. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε καλά ποια ποια είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε και κατ’ επέκταση και των προϊόντων που παράγουμε.

 
 

ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ

Η L’Occitane συνεργάζεται με γυναικείους συνεταιρισμούς στην Μπουρκίνα Φάσο από τη δεκαετία του 1980 και πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία της με αντίστοιχους συνεταιρισμούς στην Γκάνα. Αγοράζουμε το Shea Butter απευθείας από παραγωγούς, πράγμα οικονομικά επωφελές για εκείνους, παρέχοντας στις γυναίκες μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, ώστε να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Επιπλέον, τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στη βελτίωση της βιώσιμης λειτουργίας των αλυσίδων παραγωγής. Συνεργαζόμαστε με συνεταιρισμούς, στους οποίους παρέχουμε υποστήριξη όταν χρειάζεται, με σκοπό να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για πιστοποίηση Fair Trade και να υιοθετήσουν μεθόδους βιολογικής παραγωγής.

 
 
Το 2018 ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα RESIST (Τα ακρώνυμα του οποίου, στα ελληνικά σημαίνουν: Ανθεκτικότητα, Οικολογία, Ενίσχυση, Ανεξαρτησία, Δομή, Κατάρτιση) με σκοπό να υποστηρίξουμε γυναικείους συνεταιρισμούς. Στόχος του προγράμματος είναι να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους, να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα, να ενισχύσουμε τη σωστή διαχείριση και διαφοροποίηση του εισοδήματος. Αυτό το έργο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα ισχυρό παράδειγμα της δέσμευσής μας για την ενδυνάμωση των γυναικών.
 

ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΑΝΤΟΧΗ

Χρειάζονται πάνω από 20 χρόνια για να αρχίσει ένα δέντρο Shea να προσφέρει τους καρπούς του. Τα δέντρα Shea αναπτύσσονται στην ανατολική και δυτική Αφρική όπου είναι και η «μητρική» γη τους. Μπορούν να αναπτυχθούν σε ζεστές, ξηρές συνθήκες και χρειάζονται ελάχιστο νερό για να επιβιώσουν. Συμβάλλουν στην πρόληψη της ερημοποίησης, περιορίζουν τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προστατεύουν την άγρια πανίδα και φυσικά, παρέχουν μια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των περιοχών που φύονται. Δεν υπάρχουν φυτείες, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε στην προστασία των αντίστοιχων πάρκων Shea. Η Χάρτα Βιώσιμης Διαλογής, υπογράφεται και από τους πέντε συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, και έχει στόχο να διασφαλίζει ότι τα δέντρα Shea φροντίζονται με φυσικό τρόπο, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητα. Χάρη σε όλους τους εμπλεκόμενους, το 2013 και το 2019 η αλυσίδα εφοδιασμού που δημιουργήσαμε, αναγνωρίστηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ο Kady Traore, PROJECT MANAGER του AFRICA PHILANTROPY, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η L’Occitane έχει καθιερωθεί ως μια εταιρία που έχει στόχο να υποστηρίξει τους γυναίκειους συνεταιρισμούς Shea Butter και παράλληλα να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των γυναικών. Η στήριξη αυτή προκύπτει μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά και μέσω του οργανισμού της L’Occitane, ο οποίος συμμετέχει σε projects που επικεντρώνονται στην κατάρτιση, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των γυναικών».

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Το Shea Butter είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 και karitene. Αυτά τα τρία συστατικά θρέφουν, προσφέρουν απαλότητα και προστατεύουν την επιδερμίδα. Για να διασφαλίσουμε ότι οι κρέμες προσώπου και σώματος Shea* μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλη την οικογένεια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα έχουμε βελτιώσει όλες τις παρακάτω συνθέσεις**. Περιέχουν τουλάχιστον 95% συστατικά φυσικής προέλευσης, δεν περιέχουν αλκοόλ και σέβονται το φυσικό pH της επιδερμίδας.

*Εκτός από την Hand Cream

**Εκτός από το Body Scrub, το οποίο ήταν ήδη συμβατό με το Clean Charter

 

Επιτρέψτε μας να σας ταξιδέψουμε σε έναν τόπο όπου η θρέψη της επιδερμίδας σχετίζεται με τη φροντίδα των πολύτιμων δέντρων, και την ενδυνάμωση των γυναικών, κρατώντας ζωντανές παραδοσιακές πρακτικές και δεξιότητες. Ένα ταξίδι που ξεκινάει από ένα μικρό αλλά θαυμάσιο καρπό και εξελίσσεται σε μία μεγάλη, όμορφη ιστορία.