Η ιστορία ακολουθεί τον Η, έναν ψυχρό και μυστηριώδη χαρακτήρα που εργάζεται σε μια εταιρεία φορτηγών μεταφοράς χρημάτων και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες, κάθε εβδομάδα. 

Σχετικά με την ταινία

Η γνωριμία του σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι με τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ μετράει αρκετά χρόνια με μερικές διάσημες κοινές συνεργασίες, όπως στις ταινίες «Δύο Καπνισμένες Κάνες» (1998) και «Η Αρπαχτή» (2000). Αυτές  καθιέρωσαν τον Ρίτσι ως έναν εφευρετικό δημιουργό με τη δική του ξεχωριστή ματιά και τον Στέιθαμ ως έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή που ξεχώριζε με την παρουσία του. Η ενασχόληση και των δύο με άλλες ταινίες μετά τη συνεργασία τους στο «Revolver» (2005) τους έκαναν να χαθούν για ένα διάστημα. Η ταινία «Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται», ένα project θεματικά σκοτεινότερο από τις προηγούμενες συνεργασίες τους, είναι η ταινία που συναντιούνται και συνεργάζονται ξανά.

Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό θρίλερ δράσης «Le convoyeur»/ «Η Χρηματαποστολή» (2004). Από τις πρώτες σκηνές της, βλέπουμε τον λιγομίλητο χαρακτήρα Η να κάνει αίτηση για δουλειά στη Fortico Securities στον απόηχο μιας ληστείας με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο που είχε πολλά θύματα. Αυτό που δεν γνωρίζουν τα αφεντικά του είναι πως ο Η δεν ψάχνει απλώς να βρει δουλειά και χρήματα – στην πραγματικότητα είναι ένας αμετανόητος εγκληματίας του οποίου αποστολή είναι να βρει εκείνους που ευθύνονται για τον φόνο του παιδιού του, αποφασισμένος να τους τιμωρήσει γι' αυτή τους την πράξη. Στην πορεία της ταινίας, διάφορα μυστικά έρχονται στο φως, οδηγώντας σε μία συγκλονιστική αναμέτρηση με τον Η να βρίσκεται αντιμέτωπος με τους εχθρούς του.

Από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της ταινίας, ο Ρίτσι συνειδητοποίησε πως μόνο ένας ηθοποιός μπορεί να υποδυθεί τον Η και αυτός ήταν ο Τζέισον Στέιθαμ. Ο ίδιος σχολιάζει: «Ανέκαθεν μου άρεσε ο Στέιθαμ ως ηθοποιός – για την ακρίβεια, ήμουν ο πρώτος που χρησιμοποίησα τον Στέιθαμ ως ηθοποιό και μάλιστα στην πρώτη μου ταινία, το «Δύο Καπνισμένες Κάνες». Πάντα πίστευα πως έπρεπε να γίνει μεγάλο όνομα και ειλικρινά χαίρομαι που το κατάφερε. Έχει τα δικά του σχέδια, όπως έχω τα δικά μου. Ένιωσα ότι έπρεπε να συνεργαστούμε ξανά και έτσι σκέφτηκα πως αυτή η ιστορία είναι ιδανική για να το πετύχουμε αυτό. Αυτή η ταινία δεν είναι καθόλου αστεία, αντιθέτως είναι σοβαρή, γεμάτη ένταση και νεύρο. Η ιστορία αυτή έχει θέματά της την εκδίκηση, την οικογένεια, αλλά και τις αμαρτίες του πατέρα που περνούν στον γιο του», σχολιάζει ο Ρίτσι.

Όπως ήταν επόμενο, ο Στέιθαμ δεν άργησε να συμφωνήσει για τον ρόλο. «Κανείς μας δεν το σκέφτηκε πολύ», λέει ο Ρίτσι. «Μας άρεσε η βασική ιδέα και ήμασταν διαθέσιμοι εκείνο το χρονικό διάστημα, δεν θέλαμε κάτι περισσότερο».

Ο Στέιθαμ δηλώνει ενθουσιασμένος με την ιστορία, τον μυστηριώδη χαρακτήρα του και από τον τρόπο που η αφήγηση της ταινίας αποκαλύπτει σταδιακά τα πραγματικά κίνητρα του Η. «Γίνεται αρκετά δραματική σε τόνο εξαιτίας όσων διακυβεύονται», λέει ο Στέιθαμ. «Ο Η είναι αναγκασμένος να συμπεριφέρεται με ορισμένο τρόπο στους ανθρώπους στο πέρασμά του με στόχο να καταλάβει ποιοι είναι πραγματικά. Στο τέλος, κάποιος θα πληρώσει το τίμημα».

Οι Χαρακτήρες της Ταινίας

Η (Τζέισον Στέιθαμ)

Κανένας ηθοποιός δεν υποδύεται καλύτερα έναν σκληροτράχηλο χαρακτήρα από τον Τζέισον Στέιθαμ. Στη μέχρι στιγμής καριέρα του, ο Βρετανός ηθοποιός έχει υποδυθεί διάφορους ρόλους σε πολλές ταινίες που τον ανέδειξαν, όπως για παράδειγμα στα «The Transporter», «Εκτός Ορίων», «Οι Αναλώσιμοι» και «Το Μούτρο», ανάμεσα σε άλλες. Στο «Ένας Οργισμένος Άνδρας Εκδικείται» ο Στέιθαμ καλείται να υποδυθεί έναν ακόμα πιο αδίστακτο χαρακτήρα απ’ ότι συνήθως, έναν πατέρα συντετριμμένο από τη θλίψη που, ωστόσο, διατηρεί την ικανότητά του να κινείται στον κόσμο των εγκληματιών. «Πρόκειται για έναν ψυχρό χαρακτήρα, αρκετά έξυπνο και αφοσιωμένο στον στόχο του», υποστηρίζει ο Ρίτσι για τον χαρακτήρα του Η που ψάχνει απεγνωσμένα τους δολοφόνους του γιου του.

«Ο χαρακτήρας μου είναι ένας πολύπλοκος τύπος, όμως πάνω απ’ όλα είναι πατέρας», λέει ο Στέιθαμ. «Αναρωτιέμαι πώς κάποιος αντιμετωπίζει την απώλεια του γιου του ή της κόρης του, νομίζω είναι πολύ οδυνηρή εμπειρία. Για να φτιάξω τον χαρακτήρα μου, έκανα τέτοιου είδους συζητήσεις με τον Γκάι και πιστεύω έφερε αποτελέσματα».

Μπούλετ (Χολτ Μακ Κάλανι)

Ο Ρίτσι ήθελε να συγκεντρώσει μερικούς ταλαντούχους νέους ηθοποιούς για να πλαισιώσουν τον Στέιθαμ. Ένας από αυτούς είναι ο Χολτ Μακ Κάλανι (‘’Mindhunter’’, ‘’Sully’’), ο οποίος υποδύεται τον Μπούλετ, έναν πρώην στρατιωτικό και νυν υπάλληλο στη Fortico Securities που συμπαθεί τον Η από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους. Αποφασισμένος να του διδάξει την καθημερινότητα της δουλειάς, ο Μπούλετ συστήνει τον Η στην υπόλοιπη ομάδα και τους συνεργάτες του. «Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή και φιλόδοξο χαρακτήρα που, όμως, είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή του και τις προοπτικές του από την στιγμή που εγκατέλειψε τον στρατό», υποστηρίζει ο Μακ Κάλανι για τον χαρακτήρα του στην ταινία. Συγκεκριμένα τον ενθουσίασε, αμέσως, η προσωπικότητα του Μπούλετ, χαρακτηρίζοντάς τον «γοητευτικό και αστείο με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ». «Ο Μπούλετ θαυμάζει και σέβεται τον Η πολύ διότι τον θεωρεί ταλαντούχο και καλή παρέα στη δουλειά», συμπληρώνει ο Μακ Κάλανι.

Τζάκσον (Τζέφρι Ντόνοβαν)

Ο Τζάκσον δεν είναι ο τυπικός κακός – είναι βετεράνος, είναι σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, απεγνωσμένος να θρέψει τον ίδιο και την οικογένειά του δίχως να έχει πολλές επιλογές να κάνει διαφορετικά. Χάρη στην ευρηματική δομή του σεναρίου, η ταυτότητα και τα κίνητρα του Τζάκσον δεν αποκαλύπτονται παρά μόνο στη γεμάτη από ένταση τρίτη πράξη. «Μία ατυχής συγκυρία στο Αφγανιστάν στάθηκε αφορμή για την ανέντιμη απόλυσή του. Έχει δυσκολίες στο να προσαρμοστεί στον κόσμο και προσπαθεί να ζήσει με κάθε τρόπο που μπορεί. Είναι ένας στρατιώτης με άρτιες δεξιότητες αλλά δεν υπάρχουν πολλές δουλειές για στρατιώτες δίχως όπλα. Έτσι, ξεκινά να ληστεύει φορτηγά που μεταφέρουν χρήματα διότι πιστεύει πως είναι έγκλημα που δεν αφήνει πίσω θύματα», εξηγεί ο Τζέφρι Ντόνοβαν (‘’J. Edgar’’, ‘’Sicario: Ο Εκτελεστής’’) για τον χαρακτήρα του στην ταινία.

Μπόι Σουέτ Ντέιβ (Τζος Χάρτνετ)

Από όλους τους υπαλλήλους της Fortico Securities, o Boy Sweat Dave έχει δίχως αμφισβήτηση το πιο αξέχαστο όνομα στην ταινία. «Αυτό που έχω παρατηρήσει στις ταινίες του Γκάι είναι πως οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα ονόματα των άλλων, οπότε βοηθάει πολύ αν είναι εύκολο να τα θυμάσαι», λέει ο Τζος Χάρτνετ (‘’Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη’’, ‘’Η Μαύρη Ντάλια’’). «Αυτό, εξάλλου, είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά των ταινιών του Γκάι Ρίτσι». Αν και ο Χάρτνετ δεν έχει δουλέψει ξανά με τον Ρίτσι, αυτό δεν τον πτόησε να ανταπεξέλθει στον ρόλο του. «Είναι ένας τύπος που ανταγωνίζεται τον Η και παραείναι αστείος για να τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Για να φοβίσει τους ανθρώπους γύρω του, περισσότερο γαβγίζει παρά δαγκώνει, και ο Η προφανώς δεν αντιδρά σε αυτό», εξηγεί ο Χάρτνετ. «Επιπλέον, στο μυαλό μου έχω φτιάξει ένα backstory για τον Dave: αρχικά ήθελε να βρίσκεται στον στρατό αλλά λόγω της συμπεριφοράς του δεν γινόταν να τον δεχτούν. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να πετύχει ως ηθοποιός, αλλά δεν τα κατάφερε ούτε εκεί. Προσπαθεί να φαίνεται σκληρός αλλά κατά βάθος είναι εύθραυστος χαρακτήρας, έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα δίπλα του».

Ντάνα (Νίαμ Άλγκαρ)

Η Ντάνα είναι η μοναδική γυναίκα υπάλληλος της Fortico Securities, όμως έχει μάθει με τον καιρό να νιώθει άνετα σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με την Ιρλανδή ηθοποιό Νίαμ Άλγκαρ (‘’Without Name’’, ‘’Raised by Wolves’’). «Νομίζω πως η Ντάνα ανέκαθεν ήταν μία γυναίκα σε ένα κόσμο αντρών. Έχει ισχυρή βούληση και φαίνεται εξωτερικά δύσκολος χαρακτήρας, εσωτερικά, όμως, είναι εύθραυστη», λέει η Άλγκαρ. «Όταν έρχεται στη δουλειά ο Η, η Ντάνα νιώθει μια έλξη γι’ αυτόν και θέλει να μάθει περισσότερα για εκείνον και τη μυστηριώδη προσωπικότητά του. Ξεκινά έτσι μία σχέση ανάμεσά τους κάπως ρομαντική. Όμως, στη συνέχεια, όταν εκείνη μαθαίνει γι’ αυτόν πράγματα που δεν έπρεπε να μάθει, τότε η σχέση τους παίρνει μία απρόβλεπτη τροπή».

Τζαν (Σκοτ Ίστγουντ)

Σύμφωνα με τον Σκοτ Ίστγουντ (‘’Fury’’, ‘’ Σνόουντεν’’), υπάρχει μόνο μία λέξη για να περιγράψει τον χαρακτήρα του Τζαν: «Επικίνδυνος. Είναι πολύ επικίνδυνος, όπως και πολύ απρόβλεπτος». Δίχως καμία αμφιβολία, ο Τζαν είναι ο λιγότερος έμπιστος χαρακτήρας από την ομάδα του Τζάκσον και ενδιαφέρεται διαρκώς για χρήματα και κοινωνική ανέλιξη. Ο Ίστγουντ δηλώνει ενθουσιασμένος που εκτέλεσε ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές της ταινίας. «Πρόκειται για μία ταινία δράσης. Τρέχουμε όλη την ώρα κουβαλώντας όπλα, πυροβολούμε, παλεύουμε μεταξύ μας… Μου αρέσουν πολύ τα stunts, νομίζω πως ίσως εκεί διακρίνομαι τελικά», λέει ο Ίστγουντ. «Επίσης, το ενδιαφέρον με τις ταινίες του Ρίτσι είναι ότι λατρεύει να εξερευνά αυτούς τους κόσμους των εγκληματιών και όλοι οι χαρακτήρες του έχουν τα προβλήματα και τα θέματά τους. Όλοι έχουν τον τρόπο ζωής τους. Ο θεατής δένεται με κάποιους από αυτούς. Αν βέβαια κάποιος χαρακτήρας κάνει μία αποτρόπαια πράξη, ο θεατής είναι φυσικό να μην ταυτιστεί μαζί του. Ωστόσο, μπορεί να συμπάσχει με αυτόν σε κάποιο άλλο σημείο της ιστορίας…», υποστηρίζει ο ίδιος.

Τέρι (Έντι Μάρσαν)

Ο Τέρι είναι ο μάνατζερ του αμαξοστάσιου τεθωρακισμένων αυτοκινήτων και ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλοι οι οδηγοί στη δουλειά. Είναι αυτός που αναθέτει τα δρομολόγια στους οδηγούς και παρακολουθεί τις συναλλαγές. «Έπειτα από μία ληστεία, έχει αποκτήσει περισσότερη αίσθηση ασφάλειας αλλά και φόβου μη χάσει έναν ακόμα από τους οδηγούς του», λέει ο Έντι Μάρσαν (‘’Miami Vice’’, ‘’The Gentlemen’’). «Όταν ο Η έρχεται για πρώτη φορά στο αμαξοστάσιο φέρεται να είναι ήσυχος χαρακτήρας και ικανός για τη δουλειά. Όμως, ο Τέρι καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με αυτόν, θεωρεί πως είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος και πως αν γίνει μια ενδεχόμενη ληστεία, θα αντιδράσει ενάντια στους κανόνες της εταιρείας. Αυτό το γεγονός τον κάνει να ανησυχεί πολύ. Ο Τέρι με ενδιαφέρει αρκετά ως ρόλος στην ταινία».
Το προαίσθημα του Τέρι δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα – αν και δε χρειάζεται να φοβάται για την ασφάλεια του Η επειδή ο Η μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί ο ίδιος ανά πάσα στιγμή.

Περί Παραγωγής

Μπορεί το σκηνικό της ταινίας να θυμίζει έντονα τη Νότια Καλιφόρνια, όμως η ταινία γυρίστηκε κατά κόρον στο Λονδίνο. Βέβαια, η παραγωγή πράγματι γύρισε μερικές – αλλά λίγες – εξωτερικές σκηνές στην περιοχή της Καλιφόρνια ώστε να προσδιορίσει μέσα στην ταινία τον τόπο εξαγωγής των γεγονότων. Για τον ίδιο τον Ρίτσι ήταν σημαντικό να δώσει μια αληθοφάνεια τόσο στις τοποθεσίες και τις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες όσο και στον ρυθμό της δράσης και τις χορογραφίες των σκηνών ληστείας.

Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Ρίτσι συγκέντρωσε όλους τους ηθοποιούς του σε έναν χώρο για να κάνουν μία ζωντανή ανάγνωση ολόκληρης της ταινίας (αυτή τη μέθοδο ο Ρίτσι την ονομάζει «Black Box»). Αυτή η διαδικασία δεν είναι μια απλή ανάγνωση του κειμένου. Ο Ρίτσι έχει στην προσέγγισή του κίνηση, ώστε να έχει νόημα και μορφή η παραγωγή. Έχοντας μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα και τοποθεσίες, οι ηθοποιοί ερμηνεύουν ολόκληρη την ταινία μπροστά στις κάμερες για περίπου 8 ώρες, δημιουργώντας έτσι ένα πρώτο draft της κάθε σκηνής. «Προσπαθώ μαζί με τους ηθοποιούς εκείνη τη μέρα να βελτιώσουμε τον διάλογο ή την πλοκή όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την εμπειρία μου, υπάρχει μία βελτίωση της τάξης του 15%. Μερικές φορές ο ηθοποιός χρειάζεται να μάθει γρήγορα τις νέες του ατάκες, οπότε με αυτόν τον τρόπο θεωρώ πως βγαίνει κερδισμένος», δηλώνει ο Ρίτσι.

Ο Ρίτσι ευχαριστεί όλους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην ταινία επειδή ήταν «όλοι πολύ γενναιόδωροι, επαγγελματίες στη δουλειά τους και αξίζουν σεβασμό».

Ο Στέιθαμ λέει για τον φίλο του Γκάι Ρίτσι: «Αν έκανα στο υπόλοιπο της καριέρας μου μόνο δουλειές για τον Γκάι Ρίτσι, θα ήμουν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος».


Δείτε το trailer:

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία

Γκάι Ρίτσι

Σενάριο

Άιβαν Άτκινσον, Μαρν Ντέιβις, Γκάι Ρίτσι

Παραγωγή

Μπιλ Μπλοκ, Άιβαν Άτκινσον

Ηθοποιοί

Τζέισον Στέιθαμ, Χολτ Μακ Κάλανι, Τζέφρι Ντόνοβαν, Τζος Χάρτνετ, Νίαμ Άλγκαρ,

Λαζ Αλόνσο, Σκοτ Ίστγουντ, Έντι Μάρσαν