Αν σου πει κάποιος ότι ένα βιβλίο με 558 σελίδες, μπορεί να σε κάνει να μην θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, θα τον πιστέψεις; Οι Άσπιλοι Ένοχοι (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη) είναι ακριβώς αυτό το είδος του αστυνομικού βιβλίου που δεν σε τρομάζει ο όγκος του γιατί γυρνάς πολύ εύκολα τις σελίδες του. Και αυτό είναι από μόνο του μεγάλο ατού – καθόλου αυτονόητο.
Η ιστορία που αφηγείται εξελίσσεται το καλοκαίρι του 2019 στην Ελλάδα – διασχίζει την Αθήνα και φθάνει σε ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη κάνοντας περάσματα από την Τήνο, τη Μύκονο κλπ μέχρι να κουμπώσει ένα παζλ κοινωνικών ανατροπών, ερωτικών εκπλήξεων και οικογενειακών καταιγίδων με φόντο πάντα ένα έγκλημα.
Η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρόνικου-Βασιλάκη έχει καταφέρει να σε κερδίσει με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι έχει μεταφέρει τον ρυθμό και τις αξίες μιας κινηματογραφικής σειράς σε ένα βιβλίο. Γράφει με εικόνες και αυτή η ικανότητά της συμβάλλει στο να κολλάς με την υπόθεση και να θέλεις να διαβάσεις παρακάτω, αφήνοντας το κινητό σου στην άκρη.
Εκεί, όμως, που νιώθεις ένα με το βιβλίο είναι η επιλογή και η αποτύπωση των πρωταγωνιστών. Όλοι είναι βγαλμένοι από το σήμερα – οι ήρωες είναι άνθρωποι που μπορεί να είχες κι εσύ στην οικογένειά σου ή στον ευρύτερο κύκλο σου. Μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν την ίδια εμφάνιση (αν και δεν τους βλέπεις…), θυμώνουν, ερωτεύονται, λένε ψέματα, κοκκινίζουν, παθιάζονται, απογοητεύονται, τα σπάνε με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίζεις δίπλα σου. Ακόμα και οι πιο σκοτεινοί χαρακτήρες είναι εκεί, ολοζώντανοι για να τους αντιπαθήσεις και να τους διαγράψεις για πάντα από την λίστα σου…
Και, βέβαια, ο Μάξιμος Βαγενάς είναι ο μικρός Θεός που κινεί τα νήματα και θα βρει την άκρη. Ο έξω από τα συνηθισμένα αστυνομικός που έχει χρόνια να βάλει την στολή του και σνομπάρει πολλά στερεότυπα. Ο άνδρας που σκέφτεται περισσότερο από τον μέσο συνομήλικό του και η συγγραφέας τον έχει χτίσει με τα υλικά που δεν αφήνουν την αναγνώστρια αδιάφορη. Θα κολλήσεις μαζί του; Ίσως ναι αλλά μπορεί και να μην είναι ο τύπος σου! Το βέβαιο είναι ότι θα τον ακολουθήσεις μέχρι το τέλος.