Μία σημαντική αποστολή καταλήγει σε φιάσκο και ο μυστικός πράκτορας της CIA Τζέι-Τζέι (Ντέιβ Μπαουτίστα) παίρνει την ευθύνη. Υποβιβάζεται και τού ανατίθεται μία εύκολη αποστολή παρακολούθησης ως δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει την αξία του. Βρίσκεται, όμως, ξαφνικά στο έλεος ενός εννιάχρονου κοριτσιού, της Σόφι (Κλόι Κόουλμαν), η οποία χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές της γνώσεις και την εξυπνάδα της και ξεσκεπάζει το μυστικό κρησφύγετο του Τζέι-Τζέι κοντά στο διαμέρισμα που μένει με τη μητέρα της. Σε αντάλλαγμα για να μην καταστρέψει την αποστολή του, η Σόφι ζητάει από τον Τζέι-Τζέι να περάσει λίγο χρόνο μαζί της και να της μάθει πώς να γίνει κατάσκοπος και εκείνη. Αν και στην αρχή έχει αμφιβολίες, ο Τζέι-Τζέι παραδίνεται γρήγορα στην ακαταμάχητη και πανέξυπνη Σόφι, που είναι πανέτοιμη για νέες περιπέτειες.


Ο επαγγελματίας και το ταλέντο

«Ο Τζέι-Τζέι ήταν στις Ειδικές Δυνάμεις, η δράση είναι ανέκαθεν μέσα του», δηλώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ντέιβ Μπαουτίστα (‘’Φύλακες του Γαλαξία’’, ‘’Blade Runner 2049’’).

Έπειτα από μία αποτυχημένη αποστολή, ο Τζέι-Τζέι επιστρέφει στα κεντρικά της CIA. Εκεί, το αφεντικό του, ο Ντέιβιντ Κιμ (Κεν Τζέονγκ, ‘’The Hangover’’), τον κατηγορεί για το λάθος του να εξολοθρεύσει όλους τους τρομοκράτες ενώ έπρεπε να μάθει τι γνώριζαν. Τότε, ο Κιμ του δίνει μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξει πως είναι επαγγελματίας κατάσκοπος: του αναθέτει μια αποστολή παρακολούθησης. Ο Τζέι-Τζέι θεωρεί σαχλές και βαρετές τις παρακολουθήσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, την αποστολή αυτή θα τη μοιραστεί με τη νέα του συνεργάτη και ειδικό σε θέματα τεχνολογίας, τη Ρομπέρτα ‘Μπόμπι’ Ουλφ. «Ο Τζεί-Τζέι εκλαμβάνει αυτή την αποστολή του σαν μια τιμωρία για τον ίδιο, δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Τώρα, παρέα με το κατοικίδιο ψάρι του, το Μύρτιλο, βρίσκονται κολλημένοι σε ένα διαμέρισμα και η νέα συνεργάτης του τον ενοχλεί διαρκώς. Πιστεύει πως είναι μια ντροπιαστική στιγμή για τον εαυτό του», σχολιάζει ο Μπαουτίστα.

Ο σκηνοθέτης Πίτερ Σίγκαλ (‘’Ασκήσεις Ηρεμίας’’, ‘’Get Smart’’) λέει: σχετικά «Καθώς αρχίζει η ταινία, βλέπουμε τον Ντέιβ στο στοιχείο του, να είναι ένας επαγγελματίας που κατατροπώνει τους εχθρούς με μεγάλη ευκολία. Τώρα, όμως, αναγκάζεται να αλλάξει στρατόπεδο και χρειάζονται άλλες επιδεξιότητες σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποστολές του. Το να αντλεί πληροφορίες, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για τον ίδιο».

Σαν μην ήταν αρκετά όσο ζει, ο Τζέι-Τζέι και η Μπόμπι τοποθετούν κάμερες στο γειτονικό διαμέρισμα, στο οποίο μένει η μικρή Σόφι μαζί με τη μητέρα της Κέιτ, της οποίας ο - πλέον νεκρός -  σύζυγός της είχε κάποια σχέση με τους τρομοκράτες που εξολόθρευσε νωρίτερα ο Τζέι-Τζέι. Όμως, η μικρή Σόφι με τη βοήθεια του σκύλου της ανακαλύπτουν μία από τις κάμερες και ξεσκεπάζουν το κρησφύγετο του Τζέι-Τζέι και της Μπόμπι. Μόνη της και δίχως φίλους, η Σόφι εκβιάζει τον Τζέι-Τζέι να γίνει ο νέος καλύτερός της φίλος και… να της μάθει όλα τα μυστικά της κατασκοπείας!

Μη θέλοντας να χαλάσει την αποστολή του ένα παιδί, ο Τζέι-Τζέι αναγκάζεται να συμφωνήσει. Για το επόμενο διάστημα, η Σόφι θα κάνει άνω-κάτω τη ζωή του ενώ παράλληλα σχεδιάζει και μια επιπλέον αποστολή: να κάνει τη μητέρα της να τα φτιάξει με τον Τζέι-Τζέι. Πρώτα, όμως, πρέπει να επιτευχθεί η πρώτη αποστολή.

Σόφι, ένα αξιαγάπητο κορίτσι

Η καρδιά και η ψυχή της ταινίας ανήκουν στο εκπληκτικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του Τζέι-Τζέι και της Σόφι, τους οποίους υποδύονται οι Ντέιβ Μπαουτίστα και Κλόι Κόουλμαν (‘’Big Little Lies’’) αντίστοιχα. «Δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί χαρακτήρες», σχολιάζει ο Σίγκαλ. «Από τη μία είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι, από την άλλη ένας σκληροτράχηλος βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων και νυν κατάσκοπος».'

Στην απόφαση του να επιλέξει την αεικίνητη Κλόι, ο Σίγκαλ εξηγεί: «Ήθελα μια ηθοποιό που να μπορούσε να σταθεί πλάι στον Ντέιβ και να κάνει συνέχεια πλάκες μαζί του. Η Κλόι ήταν η ιδανικότερη επιλογή, είναι μια πραγματική καλλιτέχνης. Είναι επίσης πολύ έξυπνη, γνωρίζει μερικούς όρους του γυρίσματος που αρκετοί ενήλικες δεν ξέρουν. Άτομα σαν και αυτή μας υπενθυμίζουν πόσο μας αρέσουν να κάνουμε ταινίες. Η συνεργασία μας ήταν απολαυστική!». Ο Σίγκαλ προσθέτει επίσης ότι η αγαπημένη του σκηνή ανάμεσα στον Ντέιβ και την Κλόι ήταν η σκηνή στην οποία ο Τζέι-Τζέι μαθαίνει στη Σόφι πώς να ξεγελά τον ανιχνευτή ψεύδους. «Το φοβερό της σκηνής είναι ότι η Σόφι φέρνει αυτό που της έμαθε ο Τζέι-Τζέι εναντίον του. Αυτή η σκηνή είναι πραγματικά απίστευτη».

Ο παραγωγός Κρις Μπέντερ (‘’Το Φαινόμενο της Πεταλούδας’’, ‘’Οικογένεια Μίλερ’’) σχολιάζει: «Η Κλόι όχι μόνο ήξερε πολύ καλά τα λόγια της, αλλά γνώριζε και τις ατάκες των υπολοίπων. Είναι πράγματι ταλέντο!»

Παρόλο που η μικρή Κλόι Κόουλμαν παίζει σε ταινίες και σειρές από την ηλικία των πέντε ετών, αυτή η ταινία υπήρξε μια ιδιαίτερη εμπειρία για την ίδια. «Όταν γνωρίστηκα πρώτη φορά με τον Ντέιβ, με έκανε να νιώθω λίγο άβολα. Με τον καιρό γνωριστήκαμε καλύτερα και γίναμε φίλοι. Πιστεύω πως ο Ντέιβ μπορεί να παίξει τον καλό εξίσου με τον κακό», λέει η Κόουλμαν.

Ο Μπαουτίστα λέει για την Κόουλμαν: «Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση. Της αρέσει η υποκριτική και αυτό φαίνεται. Αυτό που κάνει δε μαθαίνεται, το κάνει από απλό ένστικτο». Η Παρίσα Φιτς-Χένλεϊ (‘’Λέσχη για Ερωτευμένους’’, ‘’Jack of the Red Hearts’’) λέει για την ίδια: «Θα ήθελα πολύ να της μοιάσω. Ο χαρακτήρας της είναι εκπληκτικός».

Σε λεπτό πάγο

Για τον Μπαουτίστα, οι επικίνδυνες σκηνές και τα stunts είναι μια απλή καθημερινότητα. Για την Κόουλμαν πάλι, ήταν μια καινούρια εμπειρία. «Νομίζω είναι η πρώτη φορά που γυρίζω εγώ τις επικίνδυνες σκηνές μου και όχι κάποιος κασκαντέρ. Οι εκρήξεις της ταινίας και το φινάλε της ανήκουν στις αγαπημένες μου σκηνές».

Ωστόσο, υπήρχε μια σκηνή στην οποία η Κόουλμαν ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από τον Μπαουτίστα: η σεκάνς στο παγοδρόμιο. Η τοποθεσία στο Τορόντο γυρίστηκε μια περίοδο που το νερό δεν είχε απόλυτα παγώσει… και δυστυχώς – για τον Μπαουτίστα – υπήρξαν μερικά προβλήματα. Η επιφάνεια ήταν πολύ γλιστερή και σε συνδυασμό με την απειρία του Μπαουτίστα στο πατινάζ, το αποτέλεσμα δεν ήταν και το καλύτερο. «Στο πατινάζ ομολογώ πως δεν είμαι καθόλου καλός», λέει ο ίδιος. Ο Σίγκαλ προσθέτει γελώντας: «Έχει δίκιο».

Μια ακόμα… δύσκολη σκηνή υπήρξε εκείνη του χορού με τον Τζέι-Τζέι και την Κέιτ, τη μητέρα της Σόφι, η οποία αποτέλεσε το πρώτο τους ραντεβού. Η Φιτς-Χένλεϊ όμως πιστεύει ότι ο Μπαουτίστα τα πήγε πολύ καλά στη σκηνή αυτή. «Έδειξε στην Κέιτ, αλλά και στο κοινό, μια πλευρά του που δεν είχε φανεί μέχρι τότε».

Κομμένες οι βρισιές!

Στη διάρκεια των γυρισμάτων, η Κόουλμαν υπήρξε η μικρότερη ηλικιακά ηθοποιός. Αυτό σήμαινε ότι οι μεγαλύτεροί της έπρεπε να ελέγχουν λίγο τη συμπεριφορά τους και να μην ξεστομίζουν… βαριές κουβέντες. Έτσι, η Κόουλμαν σκέφτηκε να βγάλει μερικά χρήματα ακόμα όταν ακούγονταν κάποια βρισιά στο σετ. Ο Μπαουτίστα προέρχεται από τον χώρο της επαγγελματικής πάλης και έτσι, του ήταν αδύνατο να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να μην πει κάποια βρισιά. «Αυτή η αποστολή ήταν αδύνατη για μένα. Απλά έδωσα προκαταβολικά 50 δολάρια στην Κλόι, δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά», λέει γελώντας ο Μπαουτίστα.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε

Καθώς βάζει τις τελευταίες πινελιές του, ο Σίγκαλ λέει: «Θέλω να δώσω στο κοινό κάτι που δεν θα περιμένει: τον Μπαουτίστα να είναι τρωτός και αστείος και ταυτόχρονα σκληρός και αμείλικτος». «Η ταινία αυτή διαθέτει όλη τη δράση που περιμένει κανείς, συν ότι έχει στοιχεία οικογενειακής κωμωδίας, που απευθύνεται και σε ενήλικες φυσικά», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Μπαουτίστα συνοψίζει: «Πέρα από την κωμωδία και τη δράση, υπάρχει ένα μήνυμα που δίνει έμπνευση: δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται κοντά αψηφώντας κάθε κανόνα. Αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης. Το κοινό αυτή τη στιγμή έχει την ανάγκη να γελάσει και αυτή η ταινία έχει σκοπό αυτό ακριβώς το πράγμα».

 

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία

Πίτερ Σίγκαλ

Σενάριο

Τζον Χόμπερ, Έριχ Χόμπερ

Ηθοποιοί

Ντέιβ Μπαουτίστα, Κεν Τζέονγκ, Κρίστεν Σααλ, Κλόι Κόουλμαν, Παρίσα Φιτς-Χένλεϊ, Γκρεγκ Μπρικ

Δείτε το trailer