Πόσες φορές δεν νιώσατε γοητευμένες από τις ταινίες με ιστορικό ενδιαφέρον; Παραδεχτείτε το! Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφορά την ιστορική σύγκρουση του αμερικάνικου στόλου με τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό. Μια καθοριστική μάχη που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση των πραγμάτων. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία των ηγετών και των στρατιωτών, οι οποίοι χάρη στο ένστικτό τους, την γενναιότητά τους και την ανδρεία τους κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα. Η ιστορία τους ξεχωρίζει και αναδεικνύει το πνεύμα της συντροφικότητας καθώς και την αποφασιστικότητά τους και την αυτοθυσία τους ώστε να εξασφαλίσουν τη νίκη της πατρίδας τους.

Έχοντας αποδεκατιστεί από τους Γιαπωνέζους στο Περλ Χάρμπορ έξι μήνες νωρίτερα, ο αμερικανικός στόλος έπλεε δίχως πολλούς άντρες και πολεμοφόδια για αυτό που έμελλε να γίνει γνωστό ως Μάχη του Μίντγουεϊ. Ωστόσο, είχαν ένα κρυφό και υποτιμημένο όπλο: τις υπηρεσίες πληροφοριών σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό και το θράσος τους. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ φέρνει το κοινό κοντά στα γεγονότα μιας επικής μάχης που έμεινε στην ιστορία μέσα από θεαματικές σκηνές δράσης και μοναδικούς χαρακτήρες.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρόλαντ Έμεριχ (‘’Stargate’’, ‘’Μετά την Επόμενη Μέρα’’, ‘’2012’’) είναι ο αδιαμφησβήτητος ειδικός του κινηματογραφικού θεάματος έχοντας στο βιογραφικό του ταινίες από επιστημονικής φαντασίας (‘’Ημέρα Ανεξαρτησίας’’) έως και ιστορικά έπη (‘’Ο Πατριώτης’’). Πέρα από την ενασχόληση του με διάφορα είδη, το έργο του Έμεριχ περιλαμβάνει όμορφα διαμορφωμένους χαρακτήρες και γεμίζει ελπίδα τον θεατή. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΤΓΟΥΕΪ συνεχίζει αυτή την παράδοση με το ίδιο πάθος αποτελώντας ένα project του σκηνοθέτη που το οραματίζονταν για σχεδόν είκοσι χρόνια. «Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να διηγηθούμε αυτή την ιστορία διότι οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν τις ιστορίες εκείνων που πολέμησαν τότε για να είναι αυτοί ελεύθεροι σήμερα», λέει ο Έμεριχ. «Γενικά πιστεύω πως χωρίς εκείνη τη γενιά που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός. Πέθαναν πολλοί άνθρωποι, αλλά υπήρχε λόγος που έγινε αυτό. Συχνά ξεχνάμε πράγματα στις μέρες μας και ευτυχώς υπάρχουν οι ταινίες να μας τα υπενθυμίζουν. Θέλαμε να τιμήσουμε αυτή τη σπουδαία μάχη και όλους τους ανθρώπους που πήραν μέρος».

Ο παραγωγός της ταινίας Χάραλντ Κλόζερ (2012, Λευκός Οίκος: Η Πτώση) ισχυρίζεται πως η ναυμαχία του Μίντγουεϊ είναι από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμπληρώνει: «Αυτό το γεγονός είναι εκείνο που έκρινε το αποτέλεσμα και διαμόρφωσε τον πόλεμο στον Ειρηνικό. Ήταν η μέρα που θριάμβευσε η ελευθερία!».

Ενώ δουλεύαν μαζί σε κάποιο project, ο σεναριογράφος Γουές Τουκ (Αποικία) συζητούσε με τον Έμεριχ για μια νέα εκδοχή των γεγονότων της ιστορίας. «Θεωρώ πως το εξάμηνο που μεσολαβούσε μεταξύ των γεγονότων του Περλ Χάρμπορ και του Μίντγουεϊ είναι από τα πιο εμβληματικά περιστατικά της ιστορίας μας. Από την αρχή ήξερα πως ο Ρόλαντ θα πει την ιστορία αυτή όπως κανείς άλλος», λέει ο Τουκ.

Ο Ντένις Κουέιντ (‘’Οι Κατάλληλοι Άνθρωποι’’, ‘’Μετά την Επόμενη Μέρα’’), που υποδύεται τον ναύαρχο Γουίλιαμ ‘Μπουλ’ Χάλσεϊ, λέει για τον Έμεριχ: «Ήμουν σίγουρος ότι θα έφερνε όλη τη μαγεία του και σε αυτή την ταινία». Ο Τουκ προσθέτει ακόμα πως ο Έμεριχ και η ομάδα του έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσουν τα γεγονότα όσο πιο πιστά μπορούσαν και σε χρονολογική σειρά. «Τα γεγονότα της ταινίας αρχίζουν το Δεκέμβριο του 1941 στο Περλ Χάρμπορ και τελειώνουν με τη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ τον Ιούνιο του 1942. Πρόκειται για τους πιο δραματικούς έξι μήνες στα πολεμικά χρονικά», λέει ο ίδιος.

Τα πάντα για την παραγωγή

Το ταξίδι της προετοιμασίας της ταινίας άρχισε το Νοέμβριο του 2016. «Όλα άρχισαν όταν ο Ρόλαντ μας έλεγε ακατάπαυστα ιστορίες για την ταινία», λέει ο υπεύθυνος παραγωγής Κερκ Μ. Πετρουτσέλλι (‘’Ο Πατριώτης’’, ‘’Ghost Rider’’). «Αφού επισκεφτήκαμε το Μόντρεαλ για να μιλήσουμε με κάποιους ερευνητές, όλο το δυναμικό της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της ταινίας άρχισε να μαζεύει ιδέες για το πώς θα προχωρήσουμε στην ταινία μας. Μέσα σε 10 εβδομάδες, είχαμε όλο το υλικό αναφοράς μας και τα τμήματα άρχισαν να εργάζονται». Η ομάδα επισκέφτηκε επίσης τα Εθνικά Αρχεία Κράτους στην Ουάσιγκτον με στόχο να αποδώσει αυθεντικότητα και να δώσει κάθε δυνατή λεπτομέρεια στην πολύκροτη παραγωγή. «Είχαμε σημαντική βοήθεια και από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ», δηλώνει ο παραγωγός Κλόζερ. «Τους άρεσε το σενάριο μας και μας έδωσαν τη δυνατότητα να κινηματογραφήσουμε σε τοποθεσίες και μέρη που δεν θα μπορούσαμε αν δεν είχαμε την άδεια. Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο υποβρύχιο USS Bowfin, στο Ford Island, στο Περλ Χάρμπορ αλλά και στην Αεροπορική Βάση Hickam στη Χαβάη».

Η παραγωγή δεν μπόρεσε για λογιστικούς λόγους να γυρίσει εξ’ ολοκλήρου την ταινία στη Χαβάη και έτσι μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, όπου οι τοποθεσίες μοιάζανε ιδανικές γι’ αυτό που χρειάζονταν. «Αν γυρίσεις μια ταινία που αναφέρεται σε άλλη εποχή, πρέπει να φροντίσεις να βρεις τοποθεσίες όμοιες με εκείνες ή έστω να τις διαμορφώσεις», ισχυρίζεται ο Κλόζερ. Πραγματική πρόκληση αποτέλεσε η λήψη σκηνών στο USS Enterprise, το πιο εξοπλισμένο πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο ήταν παρών σε κάθε μεγάλη μάχη στον Ειρηνικό και το απέσυραν κάπου στη δεκαετία του ’50.

Ο Ρόλαντ Έμεριχ ήθελε να δώσει μια ρεαλιστική αίσθηση και επέμεινε να κάνουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί τις επικίνδυνες σκηνές. Επιπλέον, ήθελε όλοι οι ηθοποιοί να είναι εξοικειωμένοι με το πιλοτήριο του αεροσκάφους. Γι’ αυτό, έλαβαν την αντίστοιχη εκπαίδευση από επαγγελματίες πιλότους για το πώς να συμπεριφέρονται μέσα στο σκάφος.

Τα περισσότερα όπλα που εμφανίζονται στην ταινία δεν υπάρχουν πια. Ο υπεύθυνος ειδικών εφέ Γκιγιόμ Μάρεϊ (‘’Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ’’, ‘’X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας’’) λέει ότι η ομάδα του αναζήτησε τα προσχέδια των όπλων και προσπάθησαν όσο πιστά μπορούσαν να τα κατασκευάσουν ξανά. «Οι πυροβολισμοί της ταινίας έπρεπε να είναι ρεαλιστικοί αλλά να μην επιφέρουν ατυχήματα. Ήταν ένας συνδυασμός οξυγόνου και προπάνιου που εκρήγνυται από έναν σπινθήρα μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό δημιουργεί μια έκρηξη που έρχεται από το θάλαμο καύσης και αυτό μοιάζει πολύ με πραγματικά πυρά».

Ο Ντένις Κουέιντ πιστεύει πως η ταινία έχει μια σύνδεση με το σήμερα σχετικά με το να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό. Ο Έμεριχ υπογραμμίζει: «Η ταινία και η ιστορία δείχνει μια Αμερική που δεν ήταν υπερδύναμη και μόλις είχε βγει από την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι καιροί ίσως ήταν πιο απλοί τότε, αλλά γνώριζες πως χρειάζονταν να παλέψεις για τις ιδεολογίες και τα ιδανικά σου». Ο Τουκ δηλώνει πως η ταινία πέρα από φόρος τιμής σε εκείνους που πολέμησαν, είναι και μια υπενθύμιση για όσους σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή και μας υπερασπίζονται με κίνδυνο τη ζωή τους.

Δες το trailer