Σίγουρα θα έχετε κατά καιρούς επιχειρήσει να διακοσμήσετε το σπίτι σας με πίνακες σε καμβά έτσι ώστε να προσθέσετε μία καλλιτεχνική νότα στο σπίτι σας. Και πολύ καλά κάνετε! Για κάθε σπίτι, ανεξαρτήτως ύφους και μεγέθους, μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο πίνακα ή πίνακες που θα ταιριάζουν στον χώρο σας. Τα προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται όταν ναι μεν έχετε την διάθεση αλλά όχι και τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αναδείξετε στον απόλυτο βαθμό τα δωμάτια του σπιτιού σας.

Δεν χρειάζεται φυσικά να έχετε πτυχίο διακόσμησης ή να διαβάσετε ιστορία της τέχνης για να φτιάξετε τον χώρο σας. Αρκεί να διαβάσετε τα παρακάτω λάθη που μπορούν να γίνουν στην διακόσμηση και αφού τα αποφύγετε να ακολουθήσετε εναλλακτικές λύσεις.

            #1 Πλήρης ομοιομορφία

Ένα από τα λάθη που παρατηρούνται συνεχώς είναι ότι οι άνθρωποι που τα διακοσμούν προσπαθούν όλα να ταιριάζουν με τον χώρο. Π.χ. Αν το δωμάτιο είναι βαμμένο σε παλ χρωματισμούς, τότε επιλέγουν πίνακες που έχουν παρόμοιες αποχρώσεις. Μέγα λάθος! Tomixmatchσε αυτή την περίπτωση θα ήταν ιδανικό, γιατί θα έδινε μία αντίθεση που είναι επιβεβλημένη ώστε το δωμάτιο να μην μοιάζει βαρετό.

                #2 Συμμετρία

Η συμμετρία είναι μία μέθοδος που έχει τις ρίζες της απ’ την αρχαία Ελλάδα και των κλάδο των μαθηματικών και που σίγουρα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στον τομέα των τεχνών. Επομένως είναι απόλυτα λογικό να σκεφτείτε ότι είναι καλή ιδέα να την χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε τον χώρο σας. Μήπως να το ξανασκεφτείτε; Παρατηρήστε σύγχρονους χώρους που είναι διακοσμημένοι με πίνακες ζωγραφικής. Θα δείτε ότι σπανίως υπάρχει συμμετρία στον τρόπο που τοποθετούνται. Είναι πολύ καλύτερο το οπτικό αποτέλεσμα όταν δεν συστοιχίζετε τον πίνακά σας με έπιπλα ή και με άλλους πίνακες.

                #3 Τοποθετείτε τους πίνακες τυχαία

Δεν είναι κακό να αφήνετε στην άκρη τις νόρμες και να βάζετε την φαντασία σας, όταν τοποθετείται κάποιο έργο τέχνης στο χώρο σας. Παρόλα αυτά καλό θα είναι να έχετε κάποια στάνταρ, όπως το σημείο εστίασης. Τι πάει να πει αυτό πρακτικά; Προτιμήστε να βάλετε τον πίνακα σας στον χώρο με βάση αυτό το σημείο εστίασης το οποίο μπορεί να είναι κάποιο μεγάλο αντικείμενο που υπάρχει ήδη στο δωμάτιο ή γιατί όχι να δημιουργήσετε ένα νέο σημείο εστίασης με τον πίνακα. Το σημείο εστίασης έχει την δυνατότητα να δίνει βάθος και ωραιότερη οπτική.

                #4 Οι πίνακες ζωγραφικής πρέπει πάντα να κρέμονται.

Ένα ακόμα λάθος που το ακολουθούν πολλοί. Φυσικά και οι πινακες σε καμβα ως επί το πλείστων κρέμονται. Το συγκεκριμένο λάθος βρίσκεται στη λέξη «πάντα». Μην είστε απόλυτοι όταν μιλάτε για διακόσμηση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας  πίνακας μπορεί να αναδείξει πολύ καλύτερα κάποιον χώρο αν απλά τον ακουμπήσετε στο πάτωμα ή σε κάποιο έπιπλο (π.χ. βιβλιοθήκη). Μην φοβάστε να τολμήσετε κάτι τέτοιο. Πειραματιστείτε, παίξτε λίγο και δοκιμάστε και αυτή την πρόταση. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα.

                #5 Δεν έχει σημασία το μέγεθος του πίνακα, αρκεί να μου αρέσει το θέμα.

Ίσως το λάθος που γίνεται αντιληπτό ακόμα και με μία ματιά από τον οποιονδήποτε. Αν κρεμάσετε έναν υπέροχο πίνακα μεν, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο δε, για το χώρο, τότε αυτό θα δημιουργήσει αισθητικά θέματα. Δεν είναι κρίμα να χαθεί ένας πολύ μικρός πίνακας σε έναν άδειο αλλά τεράστιο χώρο ή να μπουκώσει ο χώρος εξαιτίας ενός επίσης υπέροχου αλλά πολύ μεγάλου έργου τέχνης; Η λύση βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι απλή. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά, απλά φροντίστε να μετρήσετε τις διαστάσεις του τοίχου ή του χώρου που θα τοποθετηθεί ο πίνακας και μετά επιλέξτε τον με βάση και αυτό το κριτήριο.

Τα παραπάνω λάθη είναι κάποια που λίγο πολλοί οι περισσότεροι έχουμε κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην τοποθετείτε πίνακες στο σπίτι σας. Αντιθέτως, μία τέτοια επένδυση είναι και αρκετά οικονομική και εντυπωσιακή. Απλώς, δώστε προσοχή και σ’ αυτά τα πράγματα, ώστε να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.