Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια, είναι καιρός να επιστρέψουμε στη μαγεία της έβδομης τέχνης, όπως ονομάζεται αλλιώς ο κινηματογράφος, και πιο συγκεκριμένα με τις κινηματογραφικές αφίσες.

Όταν το 1895 οι αδερφοί Λυμιέρ πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή δημιουργώντας τον κινηματογράφο, κανείς δεν είχε φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε στον πολιτισμό της κάθε χώρας ανά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, αυτή η εφεύρεση. Στήθηκε μία ολόκληρη βιομηχανία που δεν αφορούσε μόνο τις ταινίες αυτές καθ’ αυτές αλλά δημιουργήθηκαν και προϊόντα τα οποία συνόδευαν την κάθε ταινία. Ένα απ’ αυτά είναι και η αφίσα της κάθε ταινίας.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, τις αφίσες δεν τις κρεμούσαν μόνο οι κινηματογράφοι που προέβαλαν τις ταινίες αλλά έγιναν και μέρος της pop culture. Εκατομμύρια άνθρωποι, έφηβοι στην πλειονότητά τους, άρχισαν να κρεμάνε αφίσες από τις αγαπημένες τους ταινίες στα δωμάτιά τους. Αυτό το φαινόμενο κορυφώθηκε την δεκαετία του ’90 και από τότε συνεχίζει και εξελίσσεται.  

Οι καλύτερες ιδέες για την διακόσμηση του χώρου

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η συνήθεια έχει επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Μια κινηματογραφική αφίσα πλέον έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αποτελεί μέχρι και αισθητική παρέμβαση σε ένα χώρο. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει η αφίσα να απεικονίζει μία ταινία που έχει αποκτήσει κάποια κινηματογραφική αξία και να θεωρείται κλασσική. Επειδή όμως οι ταινίες είναι αμέτρητες, διαλέξαμε 4+1 τέτοιες κινηματογραφικές αφίσες, και μάλιστα από όλα τα είδη, ώστε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

Industrial style

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία ταινία απ’ τον μέγιστο κινηματογραφιστή Μάρτιν Σκορτσέζε, αυτή σίγουρα θα ήταν ο «Ταξιτζής». Στο ψυχολογικό αυτό νουάρ θρίλερ, αποτυπώνεται όλη η καταχνιά και η βραδινή εικόνα της Νέας Υόρκης. Αν το δωμάτιό σας είναι σε industrial ύφος, σίγουρα αποτελεί μία καλή επιλογή.

Μίνιμαλ γραμμές

Είστε φαν της μινιμαλιστικής φιλοσοφίας αλλά και λάτρης του κινηματογράφου; Αγαπάτε τα γεωμετρικά σχέδια; Τότε η αφίσα απ’ την ταινία «Vertigo» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, είναι αυτή που χρειάζεστε για να διακοσμήσει τον τοίχο του δωματίου σας. Απλή, με ένα σπειροειδές σχήμα σαν κεντρικό θέμα της, θα μπορέσει να συνδυάσει άψογα και τις δυο σας αγάπες.

All time classiic

Αν πάλι είστε ρομαντική ψυχή και δεν διστάζετε να κλαίτε με κάποια κινηματογραφική ιστορία αγάπης, τότε η συγκεκριμένη αφίσα είναι αυτή που ψάχνατε. Η ταινία «Καζαμπλάνκα», αποτελεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα lovestoryόλων των εποχών στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν λοιπόν θέλετε να φέρετε μία ρομαντική ατμόσφαιρα στον χώρο σας, επιλέξετε την συγκεκριμένη αφίσα, κρατώντας έτσι για πάντα στην μνήμη σας και την περίφημη φράση του Ρικ (Χάφρεϊ Μπόγκαρντ) «We’ll always have Paris».

 

Black & White

Δεν είναι και λίγοι οι φαν του πνευματώδους χιούμορ που χρησιμοποιεί ο Γούντι Άλεν στις ταινίες του. Μία απ’ αυτές, και κλασσική πλέον, το «Μανχάταν», θα μπορούσε ως αφίσα να αποτελέσει μέρος της διακόσμησης του σπιτιού σας. Ειδικά αν προτιμάτε τις ασπρόμαυρες αποχρώσεις, τότε αυτή η αφίσα ταιριάζει γάντι στον χώρο.

 

Psychedelic pop

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και μία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», είναι μία ψυχεδελική δυστοπία βασισμένη πάνω σε μυθιστόρημα. Η ψυχεδέλεια που υπάρχει στην ταινία αποτυπώνεται και στην αφίσα της ταινίας. Πολύ καλή επιλογή για όλους εκείνους που διαθέτουν ένα χώρο σύγχρονα διακοσμημένο, αλλά θέλουν να του δώσουν μία πιο vintage διάθεση.

Αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις δεκάδες κινηματογραφικές αφίσες  που κυκλοφορούν και μπορούν να δώσουν χρώμα στους τοίχους του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας  χώρου.