Θέλεις να σταματήσεις να ξεμένεις από λεφτά και να έχεις συνέχεια στην τσέπη 10 ευρώ μέχρι το τέλος… της ζωής σου; Τότε, πριν βγάλεις το πορτοφόλι σου για να πληρώσεις πάλι κάτι που μάλλον δεν χρειάζεσαι, σκέψου:

Πρέπει πραγματικά να το πάρω αυτό; Μήπως μπορείς να το δανειστείς από τη φίλη σου; Ή μήπως μπορείς να το πάρεις στο ένα πέμπτο της τιμής του από κάποιο με μεταχειρισμένα είδη στο ίντερνετ;

Είναι αυτή η καλύτερη τιμή της αγοράς; Πριν αγοράσεις οτιδήποτε είχε μια σημαντική αξία, φρόντισε να επισκεφτείς τουλάχιστον τρία καταστήματα με παρόμοια είδη. Έτσι έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις τη χαμηλότερη τιμή και επιπλέον με αυτό τον τρόπο περνάει αρκετός χρόνος ώστε να μην κάνεις την αγορά παρορμητικά.

Μήπως να κοιμηθώ πρώτα; Όταν πρόκειται να κάνεις μια αγορά που θα σου κοστίσει αρκετά χρήματα, είναι προτιμότερο πριν μπεις στο κατάστημα να… συμβουλευτείς το μαξιλάρι σου! Έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα όταν είμαστε κουρασμένοι ή πεσμένοι συναισθηματικά, οπότε ίσως είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς αύριο που θα είσαι ξεκούραστη και (ελπίζω) σε καλύτερη διάθεση.

Κι επειδή είναι σε έκπτωση, τι έγινε; Χρειάζεσαι πραγματικά άλλο ένα μαύρο παντελόνι ή το παίρνεις μόνο και μόνο επειδή είναι στη μισή τιμή; Γιατί αν δεν πρόκειται να το φορέσεις, σόρι που στο χαλάω, δεν είναι ευκαιρία!

Μήπως πρόκειται να ξεκινήσουν εκπτώσεις την άλλη εβδομάδα; Κρίμα δεν είναι να πάρεις ένα καινούριο ζευγάρι γόβες σήμερα και να το δεις στη βιτρίνα στη μισή τιμή πριν καν προλάβεις να τις φορέσεις; Ακόμα κι αν δεν επίκειται περίοδος εκπτώσεων, μήπως πρόκειται το κατάστημα να κάνει προσφορές κάποια στιγμή σύντομα. Κάνε μια ερώτηση στην πωλήτρια, δεν είναι ντροπή…

Είσαι σίγουρη ότι ΚΑΙ σου αρέσει ΚΑΙ σου χρειάζεται; Αν η απάντηση δεν είανι «ναι» και στα δύο, άστο καλύτερα!

Έχεις τα λεφτά που χρειάζονται για να το αγοράσεις; Δεν εννοώ αν η πιστωτική σου είναι σε ισχύ… Στην περίπτωση που τα χρήματα που θέλεις για την αγορά δεν υπάρχουν στο πορτοφόλι σου ή στον τραπεζικό σου λογαριασμό, τότε αυτό το πραγματάκι απλά δεν είναι για σένα. Στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες άλλα… ψάξε να βρεις κάτι που είναι πιο κοντά στο budget σου.