Εσύ απλά βάζεις τα υλικά που θέλεις στον 3D ψηφιακό εκτυπωτή, πατάς power κι εκείνος μέσα σε λίγη ώρα σου βγάζει... πίτσα, γλυκά και ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Οι 3D Food Printers είναι γεγονός και -ίσως- το μέλλον στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Μερικοί από αυτούς, παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι πως -προς το παρόν τουλάχιστον- είναι ιδιαίτερα ακριβοί, με κάποια μοντέλα, όπως ο Chef Jet Pro, να κοστίζουν έως και 10.000 δολάρια. 

Πως γίνεται να «εκτυπώνουν» φαγητά;
Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, γίνεται, και όχι μόνο γίνεται, αλλά τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις κι από τις φωτογραφίες, τα γλυκίσματα και τα αρτοποιήματα είναι εξαιρετικού design και πολλών μορφών. Με πολύ απλά λόγια, όλη αυτή η... πανδαισία χρωμάτων και σχημάτων γίνεται ως εξής: Εσύ τοποθετείς τα υλικά που θέλεις στον 3D Food Printer κι εκείνος τα μετατρέπει στο σχήμα που θέλεις. Υπάρχουν μάλιστα και μοντέλα που μπορείς να τους βάλεις μια φωτογραφία από τις καλοκαιρινές σου διακοπές, κι εκείνα να την μετατρέψουν σε... σοκολατένιο δημιούργημα, το οποίο μάλιστα είναι και σκέτη λιχουδιά!

Δες εδώ:

 


Κι από γεύση;

Η γεύση των... δημιουργημάτων των 3D Food Printers είναι ακριβώς όπως στα γεύματα των καλών εστιατορίων, καθώς πρόκειται για κανονική μαγειρική. Στους ψηφιακούς εκτυπωτές, άλλωστε, χρησιμοποιούνται φρέσκα υλικά, τα οποία κάνουν τα φαγητά και τα γλυκίσματα ιδιαίτερα γευστικά. 

 

Chef Jet- Chef Jet Pro

Ο Chef Jet παρουσιάστηκε στην έκθεση στο Βερολίνο και τράβηξε την προσοχή επισκεπτών, δημοσιογράφων και διοργανωτών.  Πρόκειται για μία συνεργασία της 3D printing εταιρείας 3D systems με ένα μικρό startup με την ονομασία Sugar Lab. Με την ευκαιρία της έκθεσης CES, αποκάλυψαν μάλιστα δύο ξεχωριστές versions του 3D food printer τους, που επιτρέπει την «εκτύπωση» γλυκών σε πολυδιάστατα σχήματα. Πρόκειται για τον Chef Jet και για τον Chef Jet Pro. Ο δεύτερος μπορεί να παραδίδει full color prints αλλά και μεγαλύτερης διάστασης εκτυπώσεις. Και οι δύο θα μπορούν να παράγουν ζαχαρωτά ή σοκολάτες σε διαφορετικές γεύσεις, όπως κεράσι, μέντα και ξινόμηλο!

Δες φωτογραφίες:

 


 

Foodini

Η εταιρεία Natural Machines παρουσίασε το μοντέλο Foodini, μια μαγειρική συσκευή η οποία συνδυάζει την τεχνολογία, το φαγητό, την τέχνη και το design. Το εν λόγω μοντέλο δεν είναι έτοιμο προς πώληση, αλλά αν κρίνουμε από τα εξαιρετικά δημιουργήματά του, μόλις βγει, θα το λατρέψουν πολλοί! Η διαδικασία είναι η ίδια όπως και στους παραπάνω 3D εκτυπωτές φαγητών. Βάζεις το ζυμάρι, την κόκκινη σάλτσα και το τυρί κι εκείνο μέσα σε λίγη ώρα σου έχει έτοιμη για λαχταριστή πίτσα. Η πίτσα από την πρώτη φωτογραφία που αντίκρυσες άλλωστε, είναι Foodini!

Δες φωτογραφίες από εορταστικά γλυκά (ενόψει Χριστουγέννων κιόλας!): 

 

 

Καλή όρεξη! 

Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα του www.techpress.gr για τη βοήθειά της σε θέματα τεχνολογίας.