Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και η Chiquita δεν θα μπορούσε παρά να τονίσει τη σημασία που έχει η χρήση και η προστασία των υδάτινων πόρων για την λειτουργία της εταιρείας. Η εταιρεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες μείωσης του υδάτινου αποτυπώματος και έχει ενεργοποιήσει πρωτοβουλίες βιωσιμότητας για την εξοικονόμηση νερού, με το καινοτόμο πρόγραμμα ανανέωσης των φυτειών μπανάνας της Chiquita και το σύστημα ανακύκλωσης ύδατος να συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου. Οι προσπάθειες αυτές έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χρήσης ενέργειας και νερού, ενώ έχουν προσφέρει και άλλα περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά πλεονεκτημάτων.

Ο σημαντικός ρόλος του νερού

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της παγκοσμίου φήμης μπανάνας Chiquita. Το 2012, σε συνεργασία με το WWF, η εταιρεία υλοποίησε μία μελέτη που έδειξε ότι απαιτούνται μεταξύ 440 και 660 λίτρων νερού για την καλλιέργεια ενός κιλού μπανάνας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του νερού, διοχετεύεται στις φυτείες σε Costa Rica και Παναμά και προέρχεται από βροχοπτώσεις, αποτελεί δηλαδή «πράσινο» υδάτινο αποτύπωμα, αντί του επεξεργασμένου «μπλε».

Το υδάτινο αποτύπωμα της Chiquita αποτελεί βασικό στοιχείο της πρωτοβουλίας “Behind the Blue Sticker”. Στο πλαίσιό της, η εταιρεία ακολουθεί αυστηρά τις κατευθύνσεις της Rainforest Alliance για τις ολοκληρωμένες μεθόδους διαχείρισης καλλιεργειών, εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνεται κάθε απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως η ρύπανση των υδάτινων οδών.

Προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης

Η ανάλυση των διαδικασιών καλλιέργειας και επεξεργασίας της μπανάνας, επέτρεψε στην Chiquita να βρεί δύο βασικούς τρόπους μείωσης του «μπλε» υδάτινου αποτυπώματος, μέσω της στοχευμένης άρδευσης και της χρήσης «έξυπνης» συσκευασίας εξοικονόμησης νερού. 

Η Chiquita έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί άρδευση μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο. Παρότι μόνο 2% του απαραίτητου νερού χρησιμοποιείται στη διαδικασία επεξεργασίας της μπανάνας, η Chiquita καταβάλλει προσπάθειες μείωσης και αυτού του αριθμού. Στους σταθμούς συσκευασίας, η εταιρεία χρησιμοποιεί συστήματα ανακύκλωσης νερού και «ξηρής απομάκρυνσης», τα οποία επιτρέπουν την αποκοπή της μπανάνας από το κύριο στέλεχος χωρίς τη χρήση νερού. 

Εξοικονόμηση νερού στο περιβάλλον

Όλοι οι σταθμοί συσκευασίας της Chiquita χρησιμοποιούν φίλτρα για να εξασφαλίσουν ότι ακόμη και τα μικρότερα κομμάτια φρούτου δεν εισέρχονται στα επιφανειακά ύδατα, ενώ η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα χημικά δεν καταλήγουν σε ποτάμια ή υδάτινα ρεύματα.

Η εταιρεία αναδασώνει και προστατεύει τις όχθες των φυσικών υδάτινων οδών, ενώ διαθέτει και κανάλια αποστράγγισης στις φυτείες με προστατευτικές καλλιέργειες. 

Η Chiquita έχει επίσης περιορίσει τη χρήση του «γκρίζου» υδάτινου αποτυπώματος, του νερού που απαιτείται για την απομάκρυνση των ρύπων που εισέρχονται στο στάδιο της καλλιέργειας ή της επεξεργασίας. Το γκρίζο υδάτινο αποτύπωμα της εταιρείας ήταν περίπου 75 λίτρα ανά κιλό μπανανών το 2012, αλλά έκτοτε ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά, με το πρόγραμμα ανανέωσης των φυτειών να παίζει καθοριστικό ρόλο. 

Η συνεργασία με το πρόγραμμα San San

Μια ακόμη απόδειξη των προσπαθειών της Chiquita για την προστασία των υδάτινων πόρων αποτελεί η συνεργασία με το πρόγραμμα San San, που υλοποιείται στα σύνορα της Κόστα Ρίκα και του Παναμά και επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των τοπικών κοινοτήτων.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των δασών μαγκρόβιας, των λιμνοθαλασσών και των ακτών στον υγροβιότοπο San San Pond Sak, συνολικής έκτασης 16,125 εκταρίων. Στο πλαίσιο του έργου, η Chiquita και οι συνεργάτες της αγόρασαν εκτάσεις και, σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, αναδάσωσαν πρώην βοσκότοπους με εγχώρια είδη που ευδοκιμούν σε υγροβιότοπους. 

Αδιάκοπες προσπάθειες

Οι προσπάθειες της Chiquita για την προστασία των υδάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς της και ελέγχονται από ανεξάρτητα εργαστήρια, τα οποία συλλέγουν δείγματα και αναλύουν την ποιότητα των υδάτων σε ποτάμια και ρεύματα που φεύγουν από τις φυτείες της.