Στην τρίτη -προς  τέταρτη-  ηλικία, κι όμως με ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και δημιουργίας μέσα της. Η Iris Apfel λίγο πριν τα… εκατοστήσει παραμένει fashion icon, καθορίζει το στιλ, γίνεται εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη κι είναι η μοδάτη γιαγιά που όλοι θα θέλαμε!

Όλα για την Ίριδα
Γεννήθηκε το 1921 στην Αστόρια και το 1948 παντρεύτηκε τον Carl Apfel, με τον οποίο έχτισαν μια αυτοκρατορία. Αφού πρώτα κέρδισε ως μαθήτρια το Vogue writing prize και δούλεψε στο Women's wear daily, το 1950 έφτιαξε μαζί του την κλωστοϋφαντουργία και βιοτεχνία ρούχων Old World Weaver για να ‘ναι στις αρχές των 90’s ένα πανίσχυρο brand name. Με πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης απ' το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κι απ' την Καλών Τεχνών του Ουισκόνσιν, η Apfel άρχισε να πειραματίζεται με σκέψεις και σχέδια μόδας και σιγά σιγά εξελισσόταν για να φτάσει στο σημείο να αποτελεί σύμβολο του μοντέρνου σε κάθε εποχή. Αυτό ήταν και το στοιχείο της: συνδυασμός ρούχων υψηλής ραπτικής κι ακριβών κοσμημάτων με τσίτια και λινά, υφάσματα των κατώτερων κοινωνικά τάξεων, δημιουργώντας μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Πες μου κι άλλα

  • Έχει βοηθήσει στο redecoration του Λευκού Οίκου για λογαριασμό 9 Προέδρων. Τελευταία για λογαριασμό του Bill Clinton.
  • Το 2006 ο οίκος Ralph Lauren έβγαλε μια ολόκληρη σειρά ρούχων στο στιλ της για να την τιμήσει.
  • Το 2012, στα 90 της έγινε επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όστιν. Έχει μια μεγάλη βάση θαυμαστών, μεγάλα brands επιθυμούν να προωθηθούν μέσω αυτής (έχει συνεργασία με την MAC), αλλά εκείνη δεν θέλει να επιβάλει κάτι.
  • Πριν ένα χρόνο στο σόου της Joanna Mastroianni ήταν επίσημη προσκεκλημένη και τιμώμενο πρόσωπο πάνω στην πασαρέλα. Στο The MET έκαναν μια έκθεση με θέμα εκείνη το 2005 και τίτλο Rara Avis, δηλαδή σπάνιο πουλί.

Όσο για τον πυρήνα της ενέργειας της;
«Το να μεγαλώνεις είναι αστείο. Έχω μια φίλη που κάθε φορά που τη ρωτάω: "Yuda πως είσαι;". Μου απαντάει ότι κάθε πρωί που σηκώνεται καθετί που το ‘χει διπλό στο σώμα της, την πονάει το ένα. Πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις, γιατί αν αφεθείς πέφτεις στην παγίδα. Το να ‘σαι ενεργός είναι σημαντικό. Όσο το μυαλό εστιάζει και έχει στόχο τότε πονάς όλο και λιγότερο. Χαίρομαι που τα έχω όλα αυτά τώρα στη ζωή μου».


Εξώφυλλο στο περιοδικό Dazed & Confused

More is more, less is bore
Το στιλ της χαρακτηρίζεται ως… υπερφορτωμένο. Πολλά αξεσουάρ και σαν κερασάκι στην κορυφή τα μεγάλα κοκάλινα γυαλιά- σήμα κατατεθέν της. Όπως λέει κι η ίδια:«more is more, less is bore» κι αν σε είχε απέναντί της θα σου έλεγε:

  • Να μάθεις καλά τον εαυτό σου! Τι σου πηγαίνει και τι όχι, ποιος είσαι, τι θέλεις να πεις μα πάνω απ' όλα πως αισθάνεσαι δυνατή  και αυθεντική.  
  • Να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου και να μην ακολουθείς ρητά τις τάσεις!
  • Το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι να σκοτώνεις τη δημιουργικότητα σου, και να γίνεσαι προβλέψιμη!
  • Να επιλέγεις ρούχα που σε συναρπάζουν.

Αυτή είναι η Iris Apfel. Μια γλυκιά καρικατούρα, μια φιγούρα από ταινία (για την ακρίβεια έχει γίνει ντοκιμαντέρ η ζωή της) που την θες πάντα στο φινάλε να κάνει το κλείσιμο. Ακόμα κι αν όπως λέει «βάψω τις βλεφαρίδες μου μπλε ή πράσινες και μοιάζω με χελώνα»!

Μάθε περισσότερα στο: www.irisapfelfilm.com