Μόδα; Επιστροφή στην παράδοση; Ή απλά ένας ταλαντούχος τραγουδοποιός;  Ό,τι και να ’ναι, ο Γιάννης Χαρούλης γεμίζει τα μαγαζιά, είναι απροσδόκητα δημοφιλής, κάνει sold out συναυλίες κι έχει φανατικό κοινό. Μα γιατί τον αγαπάμε όλοι;

1. Γιατί συνδυάζει την καλή κρητική μουσική με τη μοντέρνα έντεχνη. Παράδοση και νέες μουσικές, σεβόμενος την πρώτη και πειραματιζόμενος με τις καινούργιες.

2. Γιατί δεν θα πει μόνο δικά του τραγούδια, θα πει όλα τα αγαπημένα μας. Τραγουδάει Θηβαίο, Ξυλούρη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.ά., με έναν τρόπο που δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο είναι το καλύτερο. Το πρωτότυπο ή το δικό του.

3. Γιατί αγαπάει και θαυμάζει τους μουσικούς του. Στις συναυλίες, αφήνει το λαγούτο του και πάει πίσω, με την μπάντα του, και τους χαζεύει… Τους δίνει χώρο και τους αποκαλύπτει.

4. Γιατί, ενώ αντικειμενικά δεν είναι όμορφος, το αληθινό του χαμόγελο και το υγρό του βλέμμα τον κάνουν πανέμορφο.

5. Γιατί έμαθαν οι νέοι τι σημαίνει καλή κρητική μουσική από τον Γιάννη. Άντε κι είχαμε μπουχτήσει με κάτι ψευτοκρητικούς λυράρηδες που έβγαιναν στην τηλεόραση κι έλεγαν κάτι… απύθμενες μαντινάδες.

6. Γιατί είναι ταπεινός. Δεν αναλώνεται στο πως πρέπει να φαίνεται, στο τι θα φορέσει -με ένα τζιν και ένα μαύρο μπλουζάκι βγαίνει στη σκηνή-, σε όλα αυτά, με άλλα λόγια, που απασχολούν τους υπόλοιπους.

7. Γιατί είναι καλός μουσικός, εκτός από τραγουδιστής, στιχουργός κι ερμηνευτής. Παίζει λαγούτο, πνευστά, πιάνο, τσέλο, κιθάρες, λύρες…

8. Γιατί κουρδίζει κάθε λίγο και λιγάκι το λαγούτο του. Αυτό σημαίνει πως το «σπάει» πάνω στη σκηνή.

9. Γιατί έχει δηλώσει*: «Επιτυχία είναι να έχω φίλους, την οικογένειά μου, να είναι όλοι οι άνθρωποι γεροί. Επιτυχία είναι να κρατάς τις αξίες σου ως άνθρωπος, την αξιοπρέπειά σου».

10. Γιατί από ένα χωριό στο Λασίθι, κατάφερε χωρίς τη διαφήμιση της τηλεόρασης, μακριά απ'το σταρ σίστεμ, χωρίς να βγάζει τα προσωπικά του στο κλαρί, να γίνει αυτό που έγινε. Ένας καλλιτέχνης που λατρεύει και λατρεύεται από το κοινό του. Απλά, ταπεινά, αληθινά.

*Σε συνέντευξή του, στη lifo.