Δεν σου έχει τύχει να ακούσεις ένα τραγούδι το πρωί στο ραδιόφωνο και να το τραγουδάς από μέσα σου όλη μέρα, λες κι έχει κολλήσει σαν τσίχλα μέσα στο μυαλό σου; Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει καν ή ακόμα κι αν το σιχαίνεσαι εντελώς! Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα επιχείρησε να ανακαλύψει ποια είναι αυτά τα τραγούδια-«τσίχλες». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ στη Μ. Βρετανία προσπάθησαν να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι να σου μένει στο μυαλό και να το θυμάσαι πολλά χρόνια αργότερα ενώ άλλα περνάνε και φεύγουν.
 

Για να τα ανακαλύψουν έφτιαξαν μια έρευνα που μοιάζει με παιχνίδι. Η λογική είναι ότι ακούς ένα τραγούδι και πατάς ένα κουμπί τη στιγμή που καταλαβαίνει ποιο είναι. Στη συνέχεια, καταγράφεται και η ικανότητα που έχει το τραγούδι να συνεχίζει να «παίζει» μέσα στο μυαλό σου. Το παιχνίδι αυτό ονομάστηκε Hooked on music και μπορείς να παίξεις κι εσύ εδώ!

Το Top 20 με τα πιο «κολλητικά» τραγούδια που ακολουθεί προέκυψε με τη συμμετοχή 12.000 ανθρώπων σ’ αυτή τη διαδικασία, οι οποίοι άκουσαν 40 τραγούδια από κάθε δεκαετία των τελευταίων 70 ετών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Wannabe των Spice Girls, το οποίο αναγνωρίστηκε από όλους σε χρόνο μηδέν (2,29 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο).

Και τώρα που το θυμήθηκες κι εσύ, έχε υπόψη ότι θα το σιγοτραγουδάς όλη μέρα!
 

Ολόκληρη η λίστα με τα 20 τραγούδια είναι η εξής:

  1. Spice Girls, "Wannabe"
  2. Lou Bega, "Mambo No. 5"

3. Survivor, "Eye Of The Tiger"

4. Lady Gaga, "Just Dance"

5. ABBA, "SOS"

6. Roy Orbison, "Pretty Woman"

7. Michael Jackson, "Beat It"

8. Whitney Houston, "I Will Always Love You"

9. The Human League, "Don't You Want Me"

10. Aerosmith, "I Don't Want To Miss A Thing"

11. Lady Gaga, "Poker Face"

12. Hanson, "Mmmmbop

13. Elvis Presley, "It's Now Or Never

14. Bachman-Turner Overdrive, "You Ain't Seen Nothin' Yet"

15. Michael Jackson, "Billie Jean"

16. Culture Club, "Karma Chameleon

17. Britney Spears, "Baby One More Time"

18. Elvis Presley, "Devil in Disguise

19. Boney M., "Rivers of Babylon"

20. Elton John, "Candle in the Wind"