Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τι είναι το Caravan Project; Το ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ ξεκίνησε το 2011 με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, το Caravan Project ταξίδεψε από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελλόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου και από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται μετακινούνται από πόλη σε πόλη και ‘’κατασκηνώνουν’’ σε δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Στην βόλτα του στην Ελλάδα, το Caravan Project, κάλεσε τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Τελευταίος του σταθμός η Αθήνα, και συγκεκριμένα η γειτονιά του Μεταξουργείου.

Ποιος είναι ο στόχος; Επιθυμία της ομάδας του Caravan Project, ήταν να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουν από κοινού περάσματα σε περιοχές όπου κατοικούν η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα, καταλύοντας την κοινωνική απομόνωση. Περισσότερα θα βρεις στο www.caravanproject.org!

Που θα το βρω; To Caravan Project λοιπόν θα βρίσκεται στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου, με μια σειρά από πολύπλευρες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Μπορείς να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, ξεναγήσεις για ευπαθείς ομάδες, και μια έκθεση με άξονα τις ανθρώπινες ιστορίες που συλλέχθηκαν από το οδοιπορικό του project στην Ελλάδα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα στις ιδιαίτερες κυκλικές σκηνές που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατε

Παράλληλα, η ομάδα του Caravan Project μαζί με κατοίκους και φίλους της γειτονιάς του Μεταξουργείου, συλλέγουν και καταγράφουν ιστορίες από την περιοχή, διεισδύοντας στο παρελθόν και την ιστορία της και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους. Ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές σειρές και αφηγήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αποτυπώνοντας ανείπωτες ιστορίες πίσω από τα τοίχοι των νεοκλασικών σπιτιών της Ιάσωνος, όπου στεγάζονται οίκοι ανοχής, ιστορίες από το πολύβοο και εσωστρεφές μελίσσι των Κινέζων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ιστορίες από παλαιές βιοτεχνίες, καφενεία και στέκια του Μεταξουργείου. Οι ιστορίες θα μεταφερθούν σε μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα και θα παρουσιαστούν στον κοινό λίγο πριν τη λήξη της δράσης του Caravan Project στην Αθήνα.