Πολλές φορές η ζυγαριά γίνεται ο χειρότερος εχθρός. Κάτι οι πατάτες που έφαγες το μεσημέρι, κάτι το μπέργκερ μετά τη δουλειά, κάτι η τάδε που γιόρταζε κι έφερε γλυκά, κάτι το ένα κάτι το άλλο, οι θερμίδες είναι ένας παράγοντας που μας απασχολεί πολύ μέσα στην ημέρα. Η' απλά όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά. Μη βιαστείς να κατηγορήσεις τις παρακάτω τροφές πάντως γιατί δεν ξέρω αν το ξέρεις, γιατί κάνουν περισσότερο καλό απ' ότι νομίζαμε:

1. O καφές. Αυτό το μαγικό φίλτρο είναι πολύ καλό για την υγεία σου, μην ακούς τι λένε. Μετά από έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Harvard, βγήκε το συμπέρασμα πως τα άτομα που κατανάλωναν καφέ είχαν μικρότερες πιθανότητες θνησιμότητας - ω ναι, καλά διάβασες. Κι αυτό ισχύει ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που κατανάλωναν 4-5 κούπες καφέ την ημέρα. Τι να προσέξεις; Τη ζάχαρη, την κρέμα, το σιρόπι, αυτά θέλουν μέτρο!

2. To φυστικοβούτυρο. Μπορεί να μοιάζει περισσότερο με guilty pleasure, παρά με κάτι υγιεινό, αλλά ήρθε η στιγμή να μάθεις ότι κάνει όντως πολύ καλό στον οργανισμό σου - αρκεί βέβαια να επιλέξεις αυτό που δεν έχει επιπλέον ζάχαρη. Μπορεί να έχει πολλά λιπαρά, αλλά ποιος είπε ότι πάντα τα λιπαρά είναι κίνδυνος - θάνατος; Ίσα ίσα που σε βοηθάει να καταπολεμήσεις το διαβήτη και καρδιακά ζητήματα, όταν βέβαια καταναλώνεται με μέτρο. Κι αν δε θέλεις τόσα λιπαρά πια, φάε μερικά φυστίκια!

3. Το ψωμί. Δεν είναι όλα τα ψωμιά ανθυγιεινά! Ούτε οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα βλαβεροί. Προτείνω να προτιμήσεις το ψωμί ολικής άλεσης πάντως που σου δίνει έτσι απλόχερα κι αρκετή από την ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα σου.

4. Το γιαούρτι. Αν δε βάλεις ένα κιλό toppings, σίγουρα το γιαούρτι θα σου κάνει καλό. Στο Πανεπιστήμιο του Tufts, σχετική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σε τακτική βάση γιαούρτι, είχαν χαμηλότερη πίεση στο αίμα - α και μπορείς να το συνδυάσεις με κομματάκια φρούτων, έτσι ώστε να έχεις ένα καλό σνακ, 2 σε 1.

5. Το βούτυρο. Μια πρόσφατη έρευνα (που πολύ μας βολεύει) απέδειξε ότι οι δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές σε λιπαρά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Τι σημαίνει αυτό; Ίσως απλά δεν άξιζε να κόψεις μαχαίρι το βούτυρο από τη διατροφή σου τόσα χρόνια. Δε σου λέω να τρως βούτυρο κάθε μέρα όλη μέρα, αλλά σε μια μικρή ποσότητα, σίγουρα δεν πρόκειται να σε βλάψει. 

6. Το αβοκάντο. Κι ενώ δεν έχει ακουστεί τίποτα κακό για το αβοκάντο, δεν έχει κιόλας ακουστεί ακριβώς το ΠΟΣΟ καλό είναι για τον οργανισμό σου - το μόνο που ξέρεις είναι ότι δεν παχαίνει γι' αυτό το κοτσάρεις σε κάθε γεύμα. Να θυμάσαι όμως ότι πέρα από ένα σύμμαχο για τη γραμμή σου, αποτελεί ένα σκέτο θησαυρό όσον αφορά στη διατροφή σου, κυρίως επειδή περιέχει ίνες, ιχνοστοιχεία κι άλλα συστατικά που είναι ό,τι πρέπει για τον οργανισμό σου.

7. Η σοκολάτα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρέξεις στο περίπτερο για να αγοράσεις έναν τόνο σοκολάτα. Παρόλα αυτά, να ξέρεις ότι η σοκολάτα γενικά δε βλάπτει, αλλά εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας το πόσο είναι καλή/υγιεινή για τον οργανισμό σου. Η σοκολάτα που έχει και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο είναι σίγουρα η καλύτερη που μπορείς να καταναλώσεις! Αν βρεις σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο που να αγγίζει το 70%, τότε απόλαυσε την ελεύθερα.

xx