Δε συμφωνώ καθόλου με αυτήν την εικόνα που έχουμε (ή που μας έκαναν να έχουμε τέλος πάντων) για τις συνεντεύξεις του σήμερα. Σου κάνουν πόσες ερωτήσεις, σε περνάνε από χίλια κύματα, από ψυχολογικά τεστ, από διάφορα στάδια συνεντεύξεων, τσεκάρουν τα social media σου (ω ναι) κι όλα αυτά, για να δουν αν τους κάνεις. Και δε μου λες, αν τελικά δε σου κάνουν αυτοί, τι γίνεται;

Φυσικά, όταν είναι τόσο δύσκολο - όχι όμως κι αδύνατο! - να βρεις τη δουλειά που ονειρεύτηκες, συμβιβάζεσαι με αυτούς που θα σου πουν το πρώτο "ναι". Αν έχεις την πολυτέλεια να τους περάσεις κι εσύ από μια άτυπη συνέντευξη πριν βιαστείς να ρωτήσεις πότε με το καλό ξεκινάς, σου προτείνω τις παρακάτω ερωτήσεις - εξάλλου, χρειάζεται να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι γι' αυτούς και ότι δεν είσαι μια τυχαία υποψήφια!

1. "Θέλετε να μου πείτε μερικά πράγματα για τη δική σας εμπειρία στην εταιρεία;" 

Αρχικά, να θυμάσαι ότι όλοι τρελαίνονται να μιλούν για τον εαυτό τους. Αυτή η χαρά που τους δίνεις την ευκαιρία να καμαρώσουν για όσα έχουν καταφέρει, θα τους κάνει να σε δουν ακόμη πιο θετικά. Εδώ, πάντως μπορεί να ακούσεις πράγματα που να μη σ' αρέσουν, τύπου "δούλεψα αρκετό καιρό χωρίς χρήματα μέχρι να βρεθώ στη θέση που είμαι τώρα" ή "κάθε τέλος του μήνα δουλεύω μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί αλλιώς δε βγαίνει η δουλειά". Βέβαια, το πιο πιθανό είναι να μη σου πουν ΟΛΑ όσα σκέφτονται για να μη σου κόψουν τα φτερά, εκτός κι αν τους αιφνιδιάσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για new girl job gif

2. "Για ποιο λόγο είναι διαθέσιμη αυτή η θέση;"

Το ίδιο ισχύει και σ' αυτή την περίπτωση. Δε θα σου πουν πιθανώς όλη την αλήθεια για την απόλυση/παραίτηση της κοπέλας που είχε τη θέση που πρόκειται να πάρεις, αλλά μπορείς να κόψεις κίνηση από την απάντησή τους για τη γενικότερη κατάσταση της εταιρείας και για την αντιμετώπιση των υπαλλήλων. Ποια απάντηση θέλεις ν' ακούσεις; Ότι η θέση άνοιξε γιατί η υπάλληλος πήρε μια ακόμη καλύτερη μέσα στην εταιρεία, τι πιο τέλειο από την εσωτερική κινητικότητα! Η' έστω ότι μόλις άνοιξε η συγκεκριμένη θέση. Όπως και να χει, θα αρχίσεις να διαμορφώνεις τις προσδοκίες σου ανάλογα με αυτό που θα ακούσεις για να μην απογοητευτείς.

3. "Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η ομάδα με την οποία θα δουλεύω;"

Για να δούμε, θα στα παρουσιάσουν όλα ρόδινα ή θα σου πουν με ειλικρίνεια τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις; Αν είσαι πολύ θαρραλέα, σ' αυτό το σημείο μπορείς να διαπραγματευτείς και τα χρήματα που σου υποσχέθηκαν αν θεωρείς ότι δίνουν λίγα σχετικά με αυτά που ζητούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για new girl job gif

4. "Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μου για τον πρώτο καιρό;"

Αυτή η ερώτηση θα δείξει τον επαγγελματισμό σου και θα κερδίσεις πολύ εύκολα τις εντυπώσεις. Από την άλλη, θα βοηθήσεις κι εσύ τον εαυτό σου να μειώσει το άγχος των πρώτων ημερών και της ανάληψης ευθυνών.

5. "Πως θα περιγράφατε το προσωπικό της εταιρείας;"

Πως αλλιώς θα καταλάβεις την κουλτούρα της εταιρείας στο σύνολο της; Ιδανικά, θα θέλαμε να σου πουν ότι υπάρχουν τόσο νεαρά άτομα (για να κάνεις παρέα) όσο και μεγαλύτερα (για να μάθεις πράγματα) και ότι έχουν τις τάδε συνήθειες για να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους (βλέπε κοινές εξόδους μια φορά το μήνα) ή διάλειμμα για μεσημεριανό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεσπίσει μια εταιρεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για new girl job gif

6. "Όπως έχω διαβάσει, αυτό τον καιρό η εταιρεία ασχολείται με ...., πιστεύετε ότι .....;"

Συμπληρώνεις ανάλογα με την εταιρεία, το αντικείμενο της και αυτό που θα έχεις όντως ακούσει/διαβάσει. Μην πεις πράγματα για τα οποία δεν είσαι σίγουρη και φρόντισε να ξέρεις βασικά χαρακτηριστικά της εταιρείας. Θα λειτουργήσει πολύ θετικά!

xx