Μπορεί η λέξη «αυτοκίνητο» να περιέχει τη λέξη «κινητό», όμως στην πράξη αυτά τα δύο αντικείμενα είναι εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους. Και για να στο πω πιο απλά: ποτέ μα ποτέ μη στέλνεις και μη διαβάζεις SMS όταν οδηγείς! Παραδέξου το... Το έχεις κάνει κι εσύ! Κι όμως, δεν θέλει και πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να έχεις τα μάτια σου και στο δρόμο και στην οθόνη του τηλεφώνου σου ούτε τα χέρια σου στο τιμόνι και τη συσκευή ταυτόχρονα! Βέβαια, στη θεωρία είμαστε όλοι καλοί! Γι' αυτό και σε Ευρωπαϊκή έρευνα, παρόλο που το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι καλό πράγμα να κοιτάζει κανείς το κινητό του την ώρα που οδηγεί, το 26% παραδέχονται ότι πού και πού θα ρίξουν μια ματιά στα εισερχόμενα μηνύματα ή θα θυμηθούν να πάρουν τηλέφωνο όταν βρίσκονται στη θέση του οδηγού. Στη χώρα μας τα πράγματα είναι λίγο... χειρότερα! Όλοι συμφωνούμε ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη, ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι το 54% των ερωτηθέντων συνεχίζει να το χρησιμοποιεί. Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Δεν είναι μόνο ότι είναι παράνομο -σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία (Άρθρο 13 Κ.Ο.Κ.), η χρήση του κινητού επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο με ασύρματο Bluetooth- αλλά, κυρίως, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο! Σκέψου μόνο ότι με το να γράψεις ένα μήνυμα στην κολλητή σου προκειμένου να την ειδοποιήσεις ότι θα αργήσεις, διακινδυνεύεις να μη φτάσεις ποτέ στο ραντεβού σας! "Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφαλείας κ. Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός Ιαβέρης. «Ας μην προσθέσουμε την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια σειρά παραγόντων και προβλημάτων που ευθύνονται για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Ας σκεφτούμε πόσοι περιμένουν να μας αγκαλιάσουν στο τέλος της ημέρας ή να περάσουν μαζί μας αυτές τις γιορτές».

Ελπίζω να προβληματίστηκες λιγάκι... Αν χρειάζεσαι κι άλλα επιχειρήματα για να πειστείς, δες κι εδώ το καταπληκτικό βίντεο που ετοίμασε η COSMOTE, η εταιρεία που προσπαθεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η COSMOTE, από το 2009 έως σήμερα, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης»"  

 

Βάλε λοιπόν και τα δύο χέρια στο τιμόνι, συγκεντρώσου και καλό Πάσχα!