Ολοι έχουμε ακούσει για  την επιλόχεια κατάθλιψη- η κατάθλιψη που συχνά παθαίνουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό- και το μετα-τραυματικό στρες. Σήμερα θα εισάγουμε  στην ψυχολογία έναν νέο όρο και θα θέλαμε παρακαλώ να μας κατοχυρωθεί: «Αποφοιτητική κατάθλιψη» και «Μετα-πτυχιακό στρες».

Είναι αυτό το περίεργο συναίσθημα μετά την αποφοίτησή σου που δεν μπορείς να το ορίσεις. Μόλις έχεις πάρει το πτυχίο και μέσα σου τριγυρίζουν πολλά. Να ετοιμάσεις βιογραφικά, να ψάξεις για δουλειά, θα βρεις άραγε τίποτα, θα σε πληρώνουν, θα θέλει ο φίλος σου να συγκατοικήσετε, θα σοβαρευτεί άραγε τώρα… Αυτά και ακόμα περισσότερα γεμίζουν τις σκέψεις σου. Σε πιάνει και ένα "μαμά γερνάω μαμά, θέλω να γίνω πάλι παιδί και να μου πλέκεις τις κοτσίδες" οπότε δένει το γλυκό!

Πάρ’το αλλιώς. Το διάστημα μετά την αποφοίτησή σου είναι το τελευταίο που μπορείς να πεις ότι θες να κάτσεις, να ηρεμήσεις, να ξελαμπικάρει το κεφάλι σου και να μην σου πει κανείς τίποτα. Ιδίως αν η αποφοίτηση πέφτει προς καλοκαίρι και δεν έχεις ήδη βρει δουλειά στο αντικείμενό σου έχεις τον άπλετο χρόνο να κάνεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να βιώσεις ομαλότερα την μετάβαση από το τελευταίο οχυρό στο πεδίο μάχης.

1.Κανόνισε ένα ταξίδι. Κατά προτίμηση εξωτερικό. Αν δεν παίζουν λεφτά κι εσωτερικό. Απλώς να μην είναι σαν όλα τα ταξίδια που έχεις κάνει ή θα κάνεις. Να έχει κάτι το ξεχωριστό. Μα θα πας σε ένα χωριό στο βουνό με φίλες και θα είστε όλοι μέρα στο σπίτι κι απ΄έξω να χιονίζει, μα θα πάτε για roadtrip στην Κεντρική Ευρώπη, να είναι σπέσιαλ.

2. Πάρε πολλά βιβλία και άρχιζε να καλύπτεις το χαμένο έδαφος. Λόγω της σχολής επικεντρώθηκες σε πιο εξειδικευμένα βιβλία και λογικά δεν είχες χρόνο και διάθεση για άλλα. Τώρα όμως έχεις χρόνο να διαβάσεις αυτό που πραγματικά σε εξιτάρει. Εγώ το έχω ρίξει στα κόμιξ και διαβάζω Μίκι Μάο και Αστερίξ & Οβελίξ.

3. Ασχολήσου με τον εθελοντισμό. Έτσι θα έχεις κάτι να κάνεις μέσα στην ημέρα για να μην βαριέσαι και να δίνεις κάπου αυτή την δημιουργικότητα που διαθέτεις. Θα τεστάρεις και τις αντοχές σου κατά πόσο μπορείς από μόνη σου να δεσμεύσεις τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν έχεις δουλέψει με σταθερό ωράριο, όταν το κάνεις πρώτη φορά σου βγαίνει μια άρνηση και κλατάρεις εύκολα.

4. Μπορείς να ξεκινήσεις να συλλέγεις. Έβλεπες πάντα τα γραμματόσημα με ενθουσιασμό για παράδειγμα. Ή σου αρέσουν τα vintage αυτοκινητάκια. Η οι περίτεχνες χαρτοπετσέτες.  Άμα δημιουργήσεις κάτι καλό μπορείς μετά και να το εκθέσεις.

5. Φτιάξε τις σχέσεις σου με ανθρώπους που θα ήθελες στην ζωή σου και δεν μπόρεσες να τους κρατήσεις. Επειδή στη σχολή συναντούσες κάθε μέρα κι από ένα καινούργιο άτομο και δοκίμαζες με ποιους ταιριάζεις και έκανες και την σταχυολόγησή σου, άφησες από τον ενθουσιασμό εκτός κάποιους ανθρώπους. Τώρα είναι η ευκαιρία να επανορθώσεις.