Είμαστε μειοψηφία. Ανήκουμε στο 10% που κρατάμε την κούπα, το στιλό και το ψαλίδι με το «κακό» το χέρι.

Έχουμε από μικρές συνηθίσει τον κόσμο των δεξιόχειρων, αν κι οτιδήποτε κάνουμε για πρώτη φορά, πάντα θα δούμε ένα εργαλείο, ένα σκεύος μαγειρικής ή ένα προϊόν πληροφορικής που θα μας δυσκολέψει, γιατί είναι φτιαγμένο για τους «άλλους» κι όχι για εμάς.

Υπερβάλλω; Δες τα παρακάτω καθημερινά εμπόδια που περνάμε, και μετά το ξανασυζητάμε:

1. Στο αυτοκίνητο
Οι ταχύτητες μπαίνουν με το δεξί χέρι. Θα μου πεις, συνήθεια είναι, αλλά προσπάθησε να βάλεις ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τις ταχύτητες με το αριστερό, κι αν δεν πέσεις λιώμα σε γκρεμό, τότε θα ‘σαι πολύ τυχερή. Καταπιεζόμαστε, λοιπόν, και μαθαίνουμε. Επίσης, η θέση που μπαίνει το ποτήρι στο αυτοκίνητο είναι φτιαγμένη μόνο για δεξιόχειρες. Έτσι πρέπει να πιάνω το ποτήρι με το δεξί χέρι και φυσικά, 9 στις 10 φορές, λερώνομαι.

2. Στο σχολείο
Όλα, ΜΑ όλα, τα γραφικά είδη είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες. Για παράδειγμα, το σπιράλ τετράδιο. Βρίσκεται απ' την αριστερή πλευρά, ο αριστερόχειρας προσπαθώντας να γράψει καταπονεί την πλαϊνή πλευρά του χεριού. Το ίδιο συμβαίνει και στο ντοσιέ με τους κρίκους. Οι κρίκοι βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Οι αριστερόχειρες πρέπει να προσαρμόσουν το χέρι τους στο κενό ανάμεσα στους κρίκους και να το σηκώνουν για να γράψουν. Ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης δηλαδή! Ας μην αναφερθώ στα στιλό που μερικά -αυτά με την μπίλια για παράδειγμα- δεν «γράφουν» καλά στους αριστερόχειρες γιατί πιέζουν τη μύτη πάνω στο χαρτί αντί να τη σέρνουν. Τέλος, τα μουντζουρωμένα χέρια γίνονται καθημερινότητα, καθώς όλοι οι αριστερόχειρες γεμίζουν μελάνια στην κάτω πλευρά του χεριού, αφού το εσωτερικό μέρος τρίβεται συνέχεια πάνω στο κείμενο.

3. Σε φροντιστήριο ή πανεπιστήμιο
Εκτός των παραπάνω εμποδίων που θα συναντήσεις ως μαθητής ή φοιτητής, στο φροντιστήριο και στο πανεπιστήμιο, πρέπει να αντιμετωπίσεις ΚΑΙ τα ατομικά καθίσματα-τραπεζάκια. Πραγματικά, ποιος τα ανακάλυψε αυτές τις δαιμονισμένες θέσεις; Οι αριστερόχειρες πρέπει να στρίψουν όλο το σώμα τους για να γράψουν!

4. Στην κουζίνα
Νομίζεις ότι το να πιάσεις το μπρίκι του καφέ ή μια κούπα, το άνοιγμα μιας κονσέρβας ή το κόψιμο μιας ετικέτας με το ψαλίδι είναι παιχνίδι; Φυσικά, αφού κατά πάσα πιθανότητα είσαι δεξιόχειρας. Ρώτα κι εμάς, που όλες οι λαβές μας φαίνονται αντίθετες! Πως έχω ακόμα και τα δέκα δάχτυλα στο χέρι μου, ένας θεός το ξέρει... 

5. Στο γραφείο
Δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σε ενημερώσω πως όλα τα είδη πληροφορικής προορίζονται για δεξιόχειρες. Ποντίκια, πληκτρολόγια -οι αριθμοί βρίσκονται δεξιά και κάνουμε άλμα κάθε φορά με το χέρι μας, λες και αριθμούς γράφουν μόνο οι δεξιόχειρες-, και πολλά πολλά άλλα μας κάνουν τη μέρα ακόμα πιο δύσκολη.

Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως πρέπει να ζητήσω μπόνους στη βαθμολογία του πανεπιστημίου και αύξηση στη δουλειά μου;