Στο αυτοκίνητο έχουμε συναγερμό. Στο σπίτι έχουμε σκύλο. Στην πιστωτική κάρτα έχουμε PIN, το ίδιο και στο κινητό τηλέφωνο. Η ζωή μας σήμερα είναι γεμάτη δικλείδες ασφαλείας, δικλείδες που ναι μεν την κάνουν περισσότερο πολύπλοκη, όμως αν μη τι άλλο κρατούν μακριά από… περίεργους πολύτιμες πτυχές της και προσωπικά μας αγαθά και δεδομένα. Είναι ανεπίτρεπτο λοιπόν όταν έχουμε φροντίσει για όλα τα παραπάνω, να έχουμε αμελήσει να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας online, είτε πρόκειται για e-banking, είτε για email, είτε για οτιδήποτε άλλο βρίσκεται online ή τοπικά σε ψηφιακή μορφή.

Είναι απαραίτητο οι λογαριασμοί σου online και offline να προστατεύονται από ισχυρούς κωδικούς. Συγκεντρώσαμε για εσένα κάποια χρήσιμα στοιχεία και συμβουλές προκειμένου να μην ψάχνεις: διάβασέ τα προσεκτικά ένα προς ένα και κατανόησέ τα. Κατόπιν άλλαξε τους κωδικούς σου βάσει των οδηγιών που σας δίνουμε: δικαιολογίες του στυλ «ωχού, βαριέμαι τώρα» και «έλα μωρέ, εμένα θα βρουν να χτυπήσουν» δεν γίνονται δεκτές.

1. Οι κωδικοί σου θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι σε μήκος.


2. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν γράμματα πεζά και κεφαλαία, αριθμούς και ει δυνατόν και σύμβολα.


3. Δεν θα πρέπει να αποτελούνται από υπαρκτές λέξεις, τουλάχιστον όχι γραμμένες κανονικά με γράμματα.


4. Αν μιλάμε για PIN, οι αριθμοί που το αποτελούν δεν θα πρέπει να αποτελούν χρονολογία –ιδανικά δεν θα πρέπει να συνδέονται με τη ζωή σου.


5. Φρόντιζε να αλλάζεις συχνά κωδικούς οπουδήποτε τους χρησιμοποιείς. Θέσπισε μια περιοδικότητα και τήρησέ τη.


6. Ποτέ μη χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό δύο φορές. Αν το κάνεις, τουλάχιστον διασφάλισε πως το email/username που τον συνοδεύει δεν είναι το ίδιο.


7. Κατάφυγε σε ένα password manager αν ο αριθμός των κωδικών που χρησιμοποιείς είναι δύσκολα διαχειρίσιμος.

8. Προτίμησε τη διπλή επιβεβαίωση (κωδικός + SMS στο κινητό σου, κωδικός + token ασφαλείας, ερώτηση και email επιβεβαίωσης κ.ο.κ.).

9. Αν προσφέρεται ξεκλείδωμα βάσει δακτυλικού αποτυπώματος, προτίμησε αυτό καλύτερα εισάγοντας αποτυπώματα από τρία-τέσσερα δάκτυλά σου.
10. Μην αναφέρεσαι ποτέ μα ποτέ στους κωδικούς σου και απόφυγε τα “log in” από υπολογιστές και δίκτυα που δεν γνωρίζεις.


Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα του techpress.gr για τη βοήθειά της σε θέματα τεχνολογίας.