Εντάξει, όλοι αναμένεται να φάμε περισσότερο τα Χριστούγεννα. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η έξτρα ποσότητα φαγητού θα χρεώσει στον καθένα μας 2 κιλά κατά μέσο όρο αυτή τη περίοδο.Και μπορεί δύο κιλάκια να μην ακουγονται και τόσο δραματικά, το κακό είναι ότι αν δεν φροντίσεις να τα χάσεις άμεσα, θα μαζευτούν κι άλλα και το καλοκαίρι που θα θέλεις να βγεις με μαγιό, θα το μετανιώσεις. Το ιδανικό είναι απλώς να μην πάρεις κιλά; Πώς; Να, κάπως έτσι:

1.Οργάνωσε τα γεύματά σου.

Προετοιμάζεσαι για το γιορτινό τραπέζι; Προσπάθησε να μη παραλείπεις γεύματα μέσα στην ημέρα, με τη λογική ότι θα φας το βράδυ. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία αργότερα στο γιορτινό τραπέζι και τελικά κινδυνεύεις να επιβαρυνθείς με αρκετές περιττές θερμίδες.

2.Πρόσθεσε στο γεύμα σου “χορταστικές” επιλογές.

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα) είναι μία καλή λύση, είναι φτωχά σε θερμίδες  και ικανά να ικανοποιήσουν την πείνα σου. Θυμήσου να τα συμπεριλάβεις οπωσδήποτε σε κάθε γιορτινό σου γεύμα. Επίσης, ξεκίνα το γεύμα σου σερβίροντας πρώτα λαχανικά και σαλάτα πριν περάσεις στα κυρίως και τα επιδόρπια. Η κατανάλωση σαλάτας στην αρχή του γεύματος φαίνεται ότι μας βοηθάει στο να καταναλώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

3.Πρόσεξε τη συνολική ποσότητα.

Τα γιορτινά γεύματα είναι κατ’εξοχήν μεγάλα, συχνά σε μορφή μπουφέ και περιλαμβάνουν πολλά πιάτα. Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι ενώ δύσκολα κανείς θα φάει ένα ολόκληρο κέικ, πιο εύκολα μπορεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα που θεωρεί πιο “υγιεινά”. Το να επιλέγουμε θρεπτικές τροφές στο διαιτολόγιό μας είναι θεμιτό, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι και αυτά τα τρόφιμα έχουν θερμίδες και καλό είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Επίσης, δοκίμασε να χρησιμοποιείς ένα μικρότερου μεγέθους πιάτο, διότι αυτό και μόνο μπορεί να σε γλιτώσει από το να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες.

4.Μη βιάζεσαι! Απόλαυσε το γεύμα σου, τη γιορτινή ατμόσφαιρα και την παρέα.

Τρώγε αργά, μάσα καλά τη τροφή και γεύσου στο μέγιστο την κάθε μπουκιά. Πριν περάσεις στο να ξαναγεμίσεις το πιάτο σου, δώσε 10 λεπτά στον εαυτό σου και προσπάθησε να καταλάβεις αν συνεχίζεις να πεινάς ή αν έχεις χορτάσει.

Προσεγγίζοντας λοιπόν με ψυχραιμία το γιορτινό τραπέζι και ακολουθώντας μία στρατηγική όπως την παραπάνω, θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς τις γιορτές και τα γιορτινά εδέσματα χωρίς να στερηθείς αλλά και χωρίς να πάρεις βάρος.

Καλές γιορτές!