Το Facebook δεν είναι τόσο αθώο και ακίνδυνο όσο πολλοί πιστεύουν. Ακόμα και σε ένα τόσο καλά μονωμένο περιβάλλον κυκλοφορούν κίνδυνοι και κακόβουλο περιεχόμενο, έτοιμα να βάλουν στο χέρι προσωπικά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς. Φυσικά αυτά δεν έρχονται χωρίς το κατάλληλο καμουφλάζ και στην περίπτωση του Facebook, τι καλύτερο από κάποιο παιχνίδι ή εφαρμογή γενικότερα;

Οι δύο κυριότερες ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά με ένα καινούριο app που ετοιμάζεσαι να τρέξεις μέσω Facebook έχουν να κάνουν με τη ζήτηση του κωδικού πρόσβασής σου ή των στοιχείων της πιστωτικής σου κάρτας. Σοβαρά τώρα, τι δουλειά έχει μια εφαρμογή να θέλει να μάθει αυτού του είδους τις πληροφορίες; Καμία. Γι’ αυτό και αν εντοπίσεις κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να προσέχεις.  Αν μια εφαρμογή σε πάει σε καινούριο παράθυρο/tab browser, δώσε προσοχή στο URL: είσαι ακόμα στο Facebook ή έχεις μεταφερθεί εν αγνοία σου σε ένα τελείως διαφορετικό site; Παράλληλα, κάθε λογής popup παράθυρο που σε παροτρύνει να εγκαταστήσεις έξτρα λογισμικό, σαφέστατα και δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις –ή όσο θέλει να νομίζεις.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα με αυτού του είδους το κακόβουλο λογισμικό, το malware, είναι πως εξαπλώνεται. Δεν μένει δηλαδή στο PC ή τον λογαριασμό σου αλλά σπεύδει άμεσα να μολύνει κι άλλους –γι’ αυτό και σε πολύ γενικές γραμμές ονομάζεται άλλωστε και «ιός». Αν λοιπόν σου έρθει ένα μήνυμα στο Facebook (ή οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης) από έναν φίλο, μια επαφή σου, ως επί το πλείστον στα αγγλικά, με ένα link μέσα, ό,τι και να κάνεις, μην το πατήσεις. Θα σου λέει ότι σε βρήκε σε κάποιο site, ότι έχει σιγουράκια για το στοίχημα, ότι εντόπισε τρελές προσφορές στα iPhone. Κατά 99,99% πρόκειται για scam, το ίδιο από το οποίο μολύνθηκε κι εκείνος! Αντ’ αυτού, επικοινώνησε μαζί του και ζητήσέ του να σου επιβεβαιώσει πως πράγματι σου έστειλε αυτός το μήνυμα –δεν παίζει τέτοια περίπτωση, σου το υπογράφουμε.

Σε περίπτωση τώρα που «την πάτησες», θα πρέπει να κινηθείτε τάχιστα. Αρχικά, άλλαξε τον κωδικό πρόσβασής σου, τόσο στο Facebook, όσο και σε άλλα δίκτυα, sites ή υπηρεσίες που –κακώς- μπορεί να χρησιμοποιούσες τον ίδιο. Ενημέρωσε φίλους και επαφές πως έπεσες θύμα malware ώστε να έχουν κι εκείνοι τον νου τους. Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις το ίδιο και με το Facebook, αν και τα ακριβή βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις εξαρτώνται από το είδος της απάτης, της οποίας έπεσες θύμα.

Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα του techpress.gr για τη βοήθειά της σε θέματα τεχνολογίας.