Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ” ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου 2015 με τη Σύναψη 1, ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.
Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015 η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της. «Συνάπτει» συνεργασίες και εξακτινώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Eπίκεντρο το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.
Επικεφαλής της διετούς διοργάνωσης είναι ο Διευθυντής Προγράμματος,Massimiliano Mollona, διακεκριμένος ανθρωπολόγος, Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Τον Mollona ενδιαφέρει «ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η τέχνη να συνεισφέρει στη διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής διαλεκτικής καθώς και στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στην κοινωνική έρευνα και στην εμπλοκή των πολιτών».
Το πρόγραμμα της Σύναψης 1 περιλαμβάνει ένα διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή διευθυντών ευρωπαϊκών πολιτιστικών οργανισμών, πανεπιστημιακών, θεωρητικών τέχνης και επιμελητών αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών δράσεων και ομιλιών στο Μπάγκειον και στη γειτονιά της Ομόνοιας.
Σύναψη 1 – Το Διεθνές Συνέδριο 18 και 19 Νοεμβρίου 2015
Χωρισμένο σε τρεις θεματικές (Εναλλακτικές Οικονομίες, Επαναπροσδιορισμός των Θεσμών και Επιτελεστικότητα στο Πολιτικό) το συνέδριο θα διερευνήσει μεταξύ άλλων θέματα όπως τα Κοινά (Commons), τις συνεταιριστικές δομές, τις πρακτικές ευζωίας στην πόλη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναρωτηθούν πώς μπορεί η τέχνη και οι πολιτιστικοί φορείς να συνεισφέρουν σε αυτή την περίοδο της ριζικής αλλαγής.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2015 (09.30–20.00) στοΕθνικό Θέατρο – Νέο Rex (Πανεπιστημίου 48) και στις 19 Νοεμβρίου 2015 στο Μπάγκειον
Οι εκδηλώσεις στο Μπάγκειον και στη Γειτονιά 18 έως 29 Νοεμβρίου 2015
Για ένα 12ήμερο η Μπιενάλε της Αθήνας “ΟΜΟΝΟΙΑ” ξεδιπλώνει μέρος του προγράμματός της στο τριώροφο άδειο Μπάγκειον και στη Γειτονιάγύρω από την πλατεία Ομονοίας, παρουσιάζοντας μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις και συνεργασίες με πολιτιστικούς θεσμούς, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Συμμετέχοντες: Dario Azzellini & Oliver Ressler, Αυτόνομη Ακαδημία, CampusNovel, Depression Era, ΙΣΕΤ, Βαλεντίνα Κάργα, Φάνης Καφαντάρης, Ζήσης Κοτιώνης και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Playroom, State ofConcept, UrbanDig Project, 3 137, Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.
Χώρος διεξαγωγής: Μπάγκειον | πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα
Ώρες και μέρες λειτουργίας:
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου | 12:00 – 21:00
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου – Κυριακή, 29 Νοεμβρίου | 14:00 – 20:00
Χώροι στη Γειτονιά: Εθνικό Θέατρο – Νέο Rex, Εθνικό Θέατρο – RexΠειραματική Σκηνή (-1), Bread & Roses, Εντός/Εκτός, Exile Room, JaneiroCafeteria, Μπαγκλαντές, Ρομάντσο, Στάνη, ‘ΥΛΗ[matter]HYLE
Η προηγούμενη διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας “AGORA“, βραβεύτηκε με τοPrincess Margriet Award for Culture 2015 από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation – ECF), ως «καινοτόμος» συνεργατική επιμελητική προσέγγιση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ηAGORA απέδειξε «τη δύναμη της αυτο-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό του ρόλο στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης».
Με την ΟΜΟΝΟΙΑ η Μπιενάλε της Αθήνας ανατρέπει την περιοδικότητα της διοργάνωσης και καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια συνεχή και διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία τα επόμενα δύο χρόνια. Αντί να διοργανώσει μία έκθεση στο τέλος της διετίας, καλεί ακαδημαϊκούς και ερευνητές από τα πεδία της ανθρωπολογίας, του φεμινισμού, του ακτιβισμού και της πολιτικής επιστήμης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια δημιουργική «ζύμωση» με καλλιτέχνες και ομάδες που δραστηριοποιούνται και αυτο-οργανώνονται στην πόλη της Αθήνας σήμερα.
Πηγή: mad.tv