Και να που έφτασε η στιγμή για ενημέρωση των Όρων Χρήσης του αγαπημένου μας Snapchat. Και γράφω αγαπημένο, διότι έχω εκφράσει την άποψή μου σε παλιότερο άρθρο για τους λόγους εκείνους που κάνουν το Snapchat το καλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook.

Φαίνεται πως το timing του άρθρου μου δεν ήταν και το πλέον κατάλληλο καθώς αυτές τις ημέρες, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στη (σύντομη κατά τα άλλα) ιστορία του εν λόγω social media. Βλέπετε, η εταιρεία που το διαχειρίζεται, στο νέο της έγγραφο για το οποίο ζητά την έγκριση των χρηστών, μας ενημερώνει πως από εδώ και στο εξής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κατά βούληση το περιεχόμενο το οποίο στέλνουμε μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Πιο απλά, αύριο μεθαύριο ενδέχεται να ακούσεις τη φωνή σου σε κάποιο ραδιοφωνικό σποτ, να δεις τις φωτογραφίες σου σε περιοδικά ή τα βιντεάκια σου στην τηλεόραση με μια απλή έγκριση (με το αζημίωτο προφανώς) της εταιρείας του Snapchat. Κι όλα αυτά, χωρίς να ενημερωθείς για το παραμικρό. Καλά, για δική σου έγκριση δεν το συζητάω καν.

Η εταιρεία, όπως ήταν αναμενόμενο πήρε θέση στον σάλο που προέκυψε και με σχετικό blogpost στην ιστοσελίδα της αναφέρει τα εξής:

Τα snaps και τα μηνύματα που στέλνεις στους φίλους σου παραμένουν το ίδιο προσωπικά όπως ήταν μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από την αλλαγή στην Πολιτική Απορρήτου [...] καθώς συνεχίζουμε να διαγράφουμε ολόκληρο το υλικό από τους servers μας, αμέσως μετά την προβολή του, χωρίς να μοιραζόμαστε το παραμικρό με διαφημιστικές εταιρείες, πελάτες και λοιπούς χρηματοδότες.

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της πλατφόρμας όμως, είναι τόσο ισχυρό που ορισμένοι πιστεύουν πως έφτασε η στιγμή της ...πτώσης. Άλλωστε, η δημοτικότητα του Snapchat και η τόσο διαδεδομένη χρήση του, βασιζόταν ακριβώς στο γεγονός της άμεσης διαγραφής των μηνυμάτων από τους servers της εταιρείας. Έτσι, δε φοβόσουν πως σε 10 χρόνια θα διαρρεύσουν τα καραγκιοζιλίκια που έκανες στη Μύκονο και θα λάβεις χαρτί απόλυσης από τη δουλειά σου.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη φάση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της αναγκαιότητας του να διαβάζουμε τους Όρους Χρήσης των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε. Διαφορετικά, θα υπογράψουμε ...τέταρτο μνημόνιο χωρίς να το πάρουμε καν χαμπάρι!

Πηγή: neopolis.gr