Είτε μιλάμε για λάσπη πάνω στα αγαπημένα σου δερμάτινα ankle boots, είτε για λαδιές πάνω στο καινούργιο σου πουκάμισο, η αλήθεια είναι μία: οι λεκέδες είναι μεγάάάλο σπάσιμο. Ειδικά τώρα που μεγαλώσαμε και η μαμά δεν τρέχει από πίσω μας για να σώζει μονίμως την κατάσταση. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά πανέξυπνα, αλλά και πανεύκολα tricks που μας γλυτώνουν από τζάμπα κόπο και υστερία και φρεσκάρουν τα ρούχα μας στο άψε-σβήσε.

Λεκές από ιδρώτα

Αν έχεις μπλούζες που λεκιάζουν εύκολα από τον ιδρώτα, ψέκασέ τες με χυμό λεμονιού πριν τις βάλεις για πλύσιμο. Ιδιαίτερα χρήσιμο  για τις ευαίσθητες γκρι μπλούζες, που ο ιδρώτας τις κάνει να ξεβάφουν πιο έντονα.

Λεκές από κόκκινο κρασί

Το αντίδοτο στο κόκκινο κρασί είναι το… λευκό κρασί! Αν ωστόσο δεν σου βρίσκεται πρόχειρο, δοκίμασε να αντιμετωπίσεις τον συγκεκριμένο λεκέ με σόδα.

 

Λεκές από βερνίκι νυχιών

Ψέκασε τον λεκέ με λίγη λακ. Έτσι, το βερνίκι θα σκληρύνει και θα μπορέσεις να το αφαιρέσεις ξεφλουδίζοντάς το. Το λίγο χρώμα που θα μείνει δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί- θα φύγει με το πλύσιμο. Παρόλα αυτά, την επόμενη φορά που θα κάνεις μανικιούρ, φόρα καλύτερα κάποιο παλιό t-shirt.

Λεκιασμένα suede παπούτσια

Εδώ δίνει την λύση μια απλή μεταλλική λίμα νυχιών. Χρησιμοποίησέ την για να ξύσεις απαλά τις βρωμιές και ξαναδώσε στα suede σου το χαμένο class τους!

Λεκές από make-up

Αν παστώθηκες λίγο παραπάνω το πρωί και το μισό make-up κατέληξε στο κολάρο της μπλούζας σου, τρίψ’το με αφρό ξυρίσματος και…καθάρισες.

Λεκές από λάδι

Ένας από τους συχνότερους και πιο επίμονους λεκέδες. Για να τον ξεφορτωθείς, πασπάλισέ τον με μπόλικο μωρουδιακό ταλκ και άσε το να δράσει όλο το βράδυ.


 Θαμπάδες και γρατζουνιές στα λουστρίνια

Για να κάνεις τα λουστρίνια σου να λάμψουν ξανά, άπλωσε στα φθαρμένα σημεία με μια μπατονέτα λίγη βαζελίνη. Το τελικό φινίρισμα θα δώσει ένα ψέκασμα με…καθαριστικό τζαμιών.

Λάσπες στα δερμάτινα

Αν έκανες το λάθος να φορέσεις έξω δερμάτινα μποτίνια ενώ έριχνε καρεκλοπόδαρα, μην πανικοβάλλεσαι. Αρκεί να τρίψεις τους λεκέδες με μια οδοντόβουρτσα που θα έχεις βρέξει με λευκό ξύδι και θα δείξουν ξανά ολοκαίνουργια!

Το παπούτσι σου βρωμάει…

«Άλλαξέ το», λέγαμε όταν ήμασταν πιτσιρίκια. Σωστό κι αυτό, αλλά δεν αρκεί. Όπως καμιά φορά δεν αρκεί και το πλύσιμο. Αυτό που θα απορροφήσει εντελώς την μυρωδιά από τα παπούτσια σου, ιδιαίτερα από τα αθλητικά, δεν είναι άλλο από την μαγειρική σόδα.

Κι αν μυρίζει άσχημα κάποιο ρούχο;

 Αν μιλάμε για κάποιο τζιν, δίπλωσέ το μέσα σε μια σακούλα και βαλ’το για τρεις ωρίτσες στην κατάψυξη πριν το πλύνεις. Αν μιλάμε για μπλούζα που έχει «πάρει μυρωδιά», μπορείς να κάνεις το εξής κουλό: Να την ψεκάσεις με λίγη…βότκα. Φυσικά θα χρειαστεί κι αυτή ένα πλύσιμο πριν την ξαναφορέσεις-υποθέτω πως δεν θες να μυρίζεις σαν μπεκρής!