Το γιατί έχεις μείνει σπίτι και δεν πήγες πουθενά διακοπές για τον φετινό 15Αύγουστο, ενώ όλοι οι γνωστοί και φίλοι σου έχουν πάρει τα νησιά του Αιγαίου σβάρνα, ούτε το γνωρίζω ούτε είναι κάτι που με αφορά στην παρούσα στιγμή. Μπορεί απλά να μην έκατσε η φάση με την παρέα, μπορεί να έχεις άπειρο διάβασμα για τη σχολή (να μάθεις να κωλοβαράς επί 3 χρόνια), μπορεί να μην πήρες άδεια από τη δουλειά ή απλά το πορτοφόλι σου δεν επέτρεψε εξόρμηση για φέτος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα παραμένει απαράλλαχτο: διακοπάρες με κοκτειλάρες και μουσικάρες γιόκ!
Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδευόμαστε και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η φάση είναι χάλια και το ξέρουν όλοι. Κι εσύ ο ίδιος κι όλοι όσοι βρίσκονται γύρω σου. Είναι μαλακία να κάθεσαι στον καύσωνα της άδειας Αθήνας όταν οι άλλοι παίζουν ρακέτες στις παραλίες της Σκιάθου και της Λευκάδας. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους είναι η αποδοχή τους από τον «πάσχοντα». Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι. Θέλει πνευματική δύναμη, αίσθηση της πραγματικότητας και ρεαλισμό σε ενοχλητικό επίπεδο.
Αν καταφέρεις το παραπάνω όμως, όλα μπαίνουν σε έναν δρόμο και μια πορεία διαχειρίσιμη, τόσο από ψυχολογικής όσο κι από πρακτικής άποψης. Επόμενο βήμα; Το κλείσιμο των social media. Δεν είμαι υπερβολικός, δε θα σου πω να διαγράψεις Facebook, Instagram και Snapchat γιατί αυτά είναι τα «όπλα του διαβόλου» που λέν’ και στο χωριό μου. Απλά θα σε συμβουλέψω να τα χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τα επόμενα 24ωρα. Βλέποντας φίλους, κολλητούς, γνωστούς κι αγνώστους να λιάζονται στα καταγάλανα νερά της πλούσιας ελληνικής ακτογραμμής δεν καταφέρνεις τίποτα περισσότερο από το να διαιωνίζεις το καταστροφικό αίσθημα της ζήλιας. Και πίστεψέ με, η ζήλια είναι πολύ χειρότερη από το πιο επώδυνο σαράκι! Δε θα σε αφήσει στιγμή σε ησυχία άπαξ και εισχωρήσει στην καθημερινότητά σου…
Αποδέχτηκες λοιπόν το βαρετό σου καλοκαίρι, ξέκοψες από την 24ωρη χρήση των social media κι αναρωτιέσαι τι μένει να κάνεις; Μα φυσικά το σημαντικότερο κομμάτι, να ασχοληθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί πίστεψέ με, όσο βαρετές κι αν φαντάζουν αυτές οι μέρες, άλλο τόσο χρήσιμες μπορούν να εξελιχθούν στην προσπάθειά σου για μια πετυχημένη χρονιά από Σεπτέμβριο. Έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου να οργανωθείς. Να φτιάξεις ένα αποδοτικό ημερήσιο πρόγραμμα μοιράζοντας την ημέρα σε ώρες υποχρεώσεων, ξεκούρασης αλλά και διασκέδασης. Ταυτόχρονα, μπορείς να καλύψεις κάποια από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε σχολή, δουλειά ή όπου εσύ κρίνεις απαραίτητο. Τέλος, κανένας δε θα σου πει κάτι αν αφιερώσεις χρόνο για τα χόμπι σου. Ποδηλασία, περπάτημα, μπασκετάκι κι ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Υπάρχει και ένα έσχατο αλλά ίσως το καλύτερο tip: Ζήσε την πόλη σου για δυο μέρες σαν να είσαι τουρίστας. Πραγματικά, δεν έχεις ιδέα τι ενδιαφέρον έχει μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, γιατί οι τουρίστες να διασκεδάζουν στον τόπο σου περισσότερο από εσένα τον ίδιο; Δε φαίνεται χαζό;
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην αξία των θετικών σκέψεων. Όλα φαντάζουν πιο εύκολα όταν ατενίζουμε το άμεσο κι απώτερο μέλλον ως κάτι πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό από το μίζερο παρόν. Γιατί πού ξέρεις; Ίσως το επόμενο καλοκαίρι να είναι το καλύτερο της ζωής σου...
Πηγή: www.neopolis.gr