Καταρχάς να πούμε ότι με τον ήλιο πρέπει να είσαι προσεκτική και να μην το παρακάνεις (πού πας, ωρέ, χωρίς αντιηλιακό και καπέλο;). Επειδή όμως άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, και επειδή σχεδόν καμιά από εμάς δεν έχει γλιτώσει το κάψιμο από τον ήλιο έστω μία φορά, σου προτείνουμε 6 φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαφανίσεις την δυσάρεστη αίσθηση "τσιμπήματος" και την κοκκινίλα.

Μπάνιο με ξύδι

Γέμισε την μπανιέρα σου με ελάχιστα χλαρό νερό και πρόσθεσε 3 φλιτζάνια ξύδι ή μηλόξιδο. Θα χρειαστούν 15 λεπτά μουλιάσματος μέχρι το ξύδι να επαναφέρει το pH της επιδερμίδας σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ξύδι, επίσης, βοηθάει στην γρηγορότερη ανάπλαση της επιδερμίδας και αποτρέπει τις φουσκάλες και το ξεφλούδισμα. 

Πασάλειμμα με γιαούρτι

Η κλασική θεραπεία της γιαγιάς. Το καλύτερο γιαούρτι για αυτή την δουλειά είναι, σου λέει, το στραγγιστό. Ξάπλωσε στο κρεβάτι, άπλωσε το γιαούρτι στα πάσχοντα σημεία και περίμενε και πάλι για κανα 15λεπτο με 20λεπτο. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, αφού ξεπλύνεις το γιαούρτι άπλωσε στο δέρμα σου αιθέριο έλαιο aloe vera.

Παγάκια από Aloe Vera

Η αλόη είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους ανάπλασης και περιποίησης του δέρματος. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προμηθεύσου αιθέριο αλόη από το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ (αν μένεις κοντά σε κανένα ψαγμένο) και βαλ΄την σε παγοκυψέλες. Κατόπιν, τύλιξε ένα παγάκι σε χαρτί κουζίνας και τρίψ'το πάνω στο έγκαυμα. Η ανακούφιση θα είναι τεράστια!

Φτιάξε κρέμα από αγγούρι

Κόψε αγγούρι σε φέτες, πάγωσέ τες στην κατάψυξη για λίγη ώρα και μετά χτύπα τες στο μπλέντερ. Η αλοιφή που θα προκύψει είναι ο,τι πρέπει για το έγκαυμά σου, αφού οι φυσικές ιδιότητες του αγγουριού ανακουφίζουν από τον πόνο και παρέχουν αντιοξειδωτικά στην επιδερμίδα. Άσε που αυτή η κρέμα έχει και μια πολύ δροσερή, αναζωογονητική μυρωδιά!

Κάνε κομπρέσα με γάλα

Ιδανική λύση άμα έχεις καεί στην πλάτη, την οποία δεν μπορείς να περιποιηθείς εύκολα μόνη σου. Μούλιασε μια πετσέτα για τα χέρια σε κρύο γάλα (πρόβειο, αγελαδινό, 0%, δεν έχει σημασία), βαλ'την στην κατάψυξη για μερικά λεπτά και ύστερα ξάπλωσε μπρούμυτα, με την πετσέτα στην πλάτη σου, για 20 λεπτά. Οι πρωτεϊνες, τα λίπη και το pH του γάλακτος έχουν καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Κάνε κομπρέσα με τσάι

Βάλε 6-7 σακουλάκια μαύρο τσάι σε βραστό νερό. Όπως και με το γάλα, μούλιασε μια πετσέτα στο υγρό και πάγωσέ την για μερικά λεπτά στην κατάψυξη. Έπειτα, την απλώνεις στην έγκαυμα και περιμένεις για το κλασικό 20λεπτο. Το τσάι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιοξειδωτικά και περιέχει ταννικό οξύ, που είναι το βασικό κλειδί για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. 

Σε κάθε περίπτωση, για να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα μια και έξω, θα πρέπει να πίνεις άφθονο νερό. Εννοείται ότι για κάποιες μέρες θα πρέπει να αποφεύγεις τον ήλιο όπως ο διάβολος το λιβάνι, προκειμένου να μην χειροτερέψεις την κατάστασή σου και ελπίζω το πάθημα να σου γίνει μάθημα: την επόμενη φορά με αντιηλιακό, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα!