Η υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και της απούσας Καρυάτιδας που η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ζητά να πάρει πίσω από το Βρετανικό Μουσείο και κατ’ επέκταση τους Άγγλους έχει πολλές παραμέτρους.
Υπάρχει η δική μας πλευρά η δικαίως συναισθηματική που λέει ότι πρέπει να τα πάρουμε πίσω και να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει και η δική τους πλευρά που λέει ότι «δεν θα τα προσέξετε, δεν έχετε ιδέα πώς να τα συντηρήσετε, πλέον μας ανήκουν». Θέση επ’ αυτού δεν θέλω να πάρω, άλλωστε είμαι εντελώς αναρμόδιος, αλλά αυτό το τρέμουλο και η …κοιλιακή διαταραχή που προκάλεσε στους «pass me the salad please» Βρετανούς η Amal Alamuddin είναι μεγάλη απόλαυση.
Ιδού τέσσερα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η επίσκεψη της Mrs Clooney τάραξε τα νερά στη Μ. Βρετανία πολύ περισσότερο από όσα διαβήματα είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια εκ μέρους της χώρας μας:
1. Η εφημερίδα Daily Mail έχει επιστρατεύσει δύο αρθρογράφους να γράψουν κείμενα όπου κράζουν την Amal! «Η κ. Clooney, που πρόσφατα νυμφεύθηκε στη Βενετία κάνοντας χλιδάτο γάμο, άφησε στην άκρη το ταξίδι του μέλιτος για να έρθει στην Αθήνα και να ενταχθεί στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων. Μάλιστα, στην παρούσα φάση θα βρει υποστηρικτές ανάμεσα στους Βρετανούς φιλελεύθερους, καθώς γι' αυτούς το συγκεκριμένο θέμα είναι της... μόδας», γράφει ο αρθρογράφος Hardman και συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή, όποιος διάσημος περνάει από την Ελλάδα ρωτάται για την επιστροφή των Μαρμάρων. Και για να μην τους κακοκαρδίσουν τους λένε ''Ναι, ναι, να γυρίσουν πίσω''. Κάπως έτσι προέκυψε και η κ. Clooney».
2. Στο βρετανικό περιοδικό Spectator δημοσιεύτηκε άρθρο που συνδέει τα Μάρμαρα με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: «Στο όνομα της ευρωπαϊκής αρμονίας… να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα € 240 δισεκατομμύρια των δανείων έκτακτης ανάγκης που έλαβε από τα κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης». Ο υπογράφων μάλιστα υπερθεματίζει για την προσφορά του Έλγιν στον ελληνικό πολιτισμό, αφού έσωσε τα μάρμαρα και το Βρετανικό Μουσείο ξέρει καλύτερα να τα συντηρεί και να τα διαθέτει στη θέαση κοινού, μελετητών και επιστημόνων.
3. Στο Βρετανικό κοινοβούλιο έχει αναζωπυρωθεί η κόντρα Εργατικών και Φιλελεύθερων για το ζήτημα. Ο βουλευτής των Εργατικών Jeremy Corbyn έβγαλε λογίδριο για την παραμονή των μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο χρησιμοποιώντας την ίδια διαλεκτική με τους αρθρογράφους- ω τι σύμπτωση!- για να πάρει τις απαντήσεις από τον βουλευτή Andrew των Φιλελευθέρων που υποστήριξε ότι «είναι ντροπή για το Βρετανικό Μουσείο να γίνεται παρέλαση εκθεμάτων που ανήκουν σε άλλους λαούς».
4. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov έκανε έρευνα στη Μ. Βρετανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Alamouddin στην Αθήνα σχετικά με τις απόψεις των βρετανών πολιτών για το θέμα! Από τα αποτελέσματά της φαίνεται ότι το 37% λέει «Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έναντι του 23% που θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Ως βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους παρουσιάζεται η ανάγκη επανένωσης ολόκληρου του μνημείου, αλλά και το γεγονός ότι τα μάρμαρα αυτά ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της. Αντίθετα, όσοι πιστεύουν ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζουν πως αποκτήθηκαν νόμιμα από το λόργο Έλγιν.
Ε, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Μια Amal Alamuddin-Clooney κινητοποίησε όλο το μηχανισμό άμυνας των Βρετανών στο θέμα των Μαρμάρων και μάλιστα σε χρόνο dt.
Μετά από όλα αυτά ένα μας μένει να πούμε: Έλα μωρή Amal παιχτούρα!!!