Η εικόνα που έχουμε στη Δύση για την Ανατολή-ιδίως τη Μέση- ως προς τη μεταχείριση των γυναικών και τη θέση τους στην κοινωνία είναι η χείριστη. Και δυστυχώς δεν είναι βασισμένη σε κίνητρα υποβάθμισης του αντιπάλου σε αυτό το μακραίωνο δίπολο, αλλά σε πραγματικά γεγονότα. Ναι, υπάρχουν γυναίκες σε αξιώματα σε αυτές τις περιοχές, αλλά για το θεαθήναι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως για την Mayssa Abdoη οποία οδηγεί τις στρατιωτικές δυνάμεις κατά του ISIS στην περιοχή Κομπάνι, στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Στον κόσμο των Ισλαμιστών ο θάνατος από χέρι γυναίκας θεωρείται ντροπή και κλείνει στο νεκρό τον δρόμο για τον παράδεισο. Κάτι τέτοιο έχουν πάθει μέχρι στιγμής πάμπολλοι τζιχαντιστές του ISIS*. Η περιοχή του Κομπάνι είναι το σημείο αντιδικίας και ανταλλαγής πυρών μεταξύ των εξτρεμιστών και διεθνών δυνάμεων και όχι μόνο. Ένα χρόνο μετά την αραβική άνοιξη και την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το Κομπάνι περιήλθε στα χέρια Κούρδων, οι οποίοι καθοδηγούνται από τη Narin Afrin στον πόλεμο κατά του ISIS.

Το όνομα αυτό είναι το ψευδώνυμο της Mayssa Abdo, της γυναίκας που κατάφερε να ρίξει ένα αντρικό προπύργιο και να ηγείται των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η Mayssa είναι μία από τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ενσωματώθηκαν στο στρατό. Η 40χρονη όμως έγινε στρατηγός του YPG (έτσι ονομάζεται ο στρατός) απαντώντας στο peshmerga, το κάλεσμα δηλαδή όσων περιφρονούν τον θάνατο. Από την άλλη το πρόσωπό της φοβίζει τους τζιχαντιστές για τη μετά θάνατον ζωή τους. Ως γνωστόν, οι τζιχαντιστές δεν φοβούνται να πεθάνουν, αλλά αν αυτό συμβεί από το χέρι γυναίκας ο Αλλάχ τους αρνείται τον παράδεισο και μαζί και τις 72 παρθένες, τα λεγόμενα ουρί του παραδείσου.

Ο Mustefa Ebdi, ακτιβιστής που έζησε την Mayssa από κοντά την περιγράφει ως ευφυή, φλεγματική και με κάθε της κίνηση υπολογισμένη. «Φροντίζει για την πνευματική ηρεμία των στρατιωτών και προσπαθεί να τους λύσει τα προβλήματα». Η Mayssa είναι ο λόγος που ελπίζει το Κομπανί, η Συρία, αλλά και η Τουρκία, αφού αν η περιοχή πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών τότε η εισβολή από τα νότια της χώρας μοιάζει ρεαλιστική κι επικίνδυνη.

Και η Mayssa δεν είναι η μόνη. Μια 20χρονη ονόματι Arin Mirkan σκότωσε 12 άτομα σε αποστολή αυτοκτονίας με χειροβομβίδα στο χέρι.

Τελικά, οι εξτρεμιστές του ΙΚ θα τρέμουν περισσότερο απ΄όσο φανταζόμασταν τις γυναίκες…

*The Islamic State of Iraq & Syria, δηλαδή μια ανεπίσημη και μη αναγνωρισμένη περιοχή στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, ένα κράτος που ονειρεύονται εξτρεμιστές τζιχαντιστές.