Θυμάσαι το επεισόδιο του Sex & The City που ο Aleksandr Petrovsk χαρίζει στην Carrie ένα φούξια φόρεμα μέχρι το γόνατο, του «φίλου» του Oscar de la Renta; Ολόκληρο εκείνο το επεισόδιο ήταν ένα αφιέρωμα στον θρυλικό σχεδιαστή, γιατί ήταν τόσο μεγάλος που η πιο fashion oriented σειρά δεν θα μπορούσε παρά να αναζητήσει έναν τρόπο για να τον τιμήσει.

Το πιο πιθανό είναι ότι άκουσες ξανά το όνομά του πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο σχεδιαστής πίσω από το νυφικό φόρεμα της Amal Alamouddin Clooney. Σήμερα, γίνεται είδηση ξανά, καθώς ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας, τα ρούχα του οποίου λάτρεψαν οι celebrities και ονειρεύτηκε κάθε κοινή θνητή, έφυγε από τη ζωή. Να, δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ίδιο και το στυλ του.

1.     Η πρώτη από τις διάσημες γυναίκες που εμπιστεύθηκαν τα ρούχα του για τις επίσημες εμφανίσεις τους ήταν η Jackie Kennedy στη δεκαετία του '60, ενώ ήταν από τους αγαπημένους σχεδιαστές της Audrey Hepburn, αλλά και της πριγκίπισσας Diana.

2.     Ανάμεσα στις δεκάδες επώνυμες πελάτισσές του ξεχωρίζουν οι Cameron Diaz, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, Kristen Stewart, Penelope Cruz, Ann Hathaway και Jessica Chastain. Θεωρείται επίσης ο αγαπημένος σχεδιαστής των πρώτων κυριών των ΗΠΑ, όπως η Michelle Obama, η Hilary Clinton, η Nancy Reagan και η Laura Bush.

3.     Το σήμα-κατατεθέν του στυλ του είναι τα έντονα χρώματα, οι φούστες με όγκο και τα φίνα χειροποίητα κεντήματα στα ρούχα.

4.     Το μεγάλο σχεδιαστή ουσιαστικά «ανακάλυψε» η σύζυγος ενός αμερικανού διπλωμάτη στην Ισπανία, όταν ο Oscar de la Renta ήταν μόλις 20 ετών. Εκείνη, είδε τυχαία κάποια σχέδιά του και εντυπωσιάστηκε τόσο που του ζήτησε να φτιάξει ένα φόρεμα για την κόρη της. Το φόρεμα εκείνο βρέθηκε λίγο αργότερα, μαζί με το κορίτσι που το φορούσε, στο εξώφυλλο του περιοδικού Life.  

5.     Σε αντίθεση μερ πολλούς σχεδιαστές που έχουν στόχο να εντυπωσιάσουν με τις δημιουργίες τους, ο Oscar de la Renta είχε το ταλέντο να φτιάχνει απίστευτα εντυπωσιακά ρούχα τα οποία όμως επέτρεπαν στη γυναίκα που τα φορούσε να ξεχωρίζει μέσα σ' αυτά. 

6.     Παρά την ηλικία του ήταν πάντα ενημερωμένος για κάθε τάση στην τεχνολογία και την επικοινωνία, ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη των social media και ο λογαριασμός του στο Twitter OscarPRGirl θεωρείται ένας από τους πρώτους και πιο δημοφιλείς λογαριασμούς μόδας.

7.     Διάδοχός του στα ηνία του οίκου Oscar de la Renta είναι ο Peter Copping, πρώην σχεδιαστής του οίκου Nina Ricci, η συνεργασία με τον οποίο ανακοινώθηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα.

8.     Εκτός από ρούχα έχει σχεδιάσει κοσμήματα, παπούτσια, αρώματα, έπιπλα, αλλά και ένα boutique hotel, το Tortuga Bay στην Punta Cana της Δομινικανής Δημοκρατίας.

9.     Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Coly, που είναι για το σχέδιο μόδας ό,τι το Όσκαρ για τον κινηματογράφο.

10.   Παρά την τεράστια φήμη του, θα μείνει για πάντα γνωστός στο χώρο της μόδας για τη σεμνότητά του. Όπως αποκάλυψε η Sarah Jessica Parker, η ιδέα να κεντηθεί με κόκκινη κλωστή το όνομά του στην ουρά της ασπρόμαυρης τουαλέτας που φορούσε στο γκαλά του ΜΕΤ, ήταν δική της. «Ο ίδιος είναι υπερβολικά ντροπαλός για να σκεφτεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα τόσο εμφανές σημείο», είχε πεί.

Η Sarah Jessica Parker με τουαλέτα Oscra de la Renta.

Ποιος ήταν ο Oscar de la Renta

Γεννήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία από αστική οικογένεια που περιελάμβανε γιατρούς, ποιητές και πολιτικούς. Σπούδασε ζωγραφική στην Ισπανία και μαθήτευσε στο σχέδιο μόδας δίπλα στον σπουδαίο Cristobal Balenciaga. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργάστηκε για τους οίκους Lanvin και Balmain. Αργότερα, μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου συνεργάστηκε με την Elizabeth Arden και λάνσαρε την πρώτη δική του συλλογή prêt-a-porter το 1965.

Είχε παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη του σύζυγος Francois de Langlade ήταν διευθύντρια της γαλλικής Vogue. Έμειναν μαζί για 16 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1983. Έξι χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την Annette Reed. Έχει έναν γιο τον οποίο υιοθέτησε μετά το θάνατο της πρώτης γυναίκας του, τον Moises, που είναι σχεδιαστής και ζωγράφος.

Ο Oscar de la Renta είχε διαγνωστεί με καρκίνο από το 2006 και μάλιστα είχε μιλήσει ανοιχτά για την ασθένειά  του σε μια εκδήλωση του Συμβουλίου Αμερικανών Σχεδιαστών (Council of Fashion Designers of America), λέγοντας: "Οι μόνες αλήθειες στη ζωή είναι ότι γεννιέσαι και πεθαίνεις. Όμως όλοι νομίζουμε ότι θα ζούμε για πάντα", είχε πει. "Ποτέ δεν θα δεχτούμε το θάνατο. Όταν όμως σου δοθεί μια τέτοιου είδους προειδοπόιηση, μαθαίνεις να εκτιμάς κάθε μέρα της ζωής σου".. Πέθανε χθες (20/10/2014) στο σπίτι του στο Kent, του Connecticut, σε ηλικία 82 ετών. 

 

 

 

 

Φωτογραφίες