Ερχεται καλοκαίρι και είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος για τα χέρια και τα πόδια σου. Είναι μονίμως εκτεθειμένα στο ήλιο και για κάποιο λόγο τα ξεχνάς. Δεν τους βάζεις αντηλιακό και τα ταλαιπωρείς βάφοντας τα με εκείνο το τέλειο χρώμα που θυμίζει καρπούζι!

Φρόντισε το δέρμα και τα νύχια σου για να είσαι μια θεά από την κορφή μέχρι τα νύχια… κυριολεκτικά.

 

  • Ενυδάτωσε το άγριο και σκασμένο δέρμα

Πλένεις συχνά τα χέρια σου και μετά τους βάζεις ενυδατική, οπότε γιατί να είναι τόσο άγριο το δέρμα και σκασμένο γύρω από τα νύχια; Παρότι η «μέθοδος» σου είναι σωστή, πιθανότατα χρησιμοποιείς τα λάθος προϊόντα. Προτίμησε κρεμοσάπουνα χωρίς δυνατά χημικά συστατικά και φρόντισε να μην έχουν σαν βάση το αλκοόλ. Αφαιρούν να φυσικά έλαια από το δέρμα σου αφήνοντας το θαμπό και ξηρό.

Αφού τα καθαρίσεις προτίμησε να τα ενυδατώσεις με μια κρέμα επανόρθωσης με υψηλό ποσοστό γλυκερίνης. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα άπλωσε μια πλούσια στρώση από την ενυδατική σου και κάλυψε τα χέρια (και τα πόδια) σου με τα ειδικά βαμβακερά γάντια, που θα τους επιτρέπουν να αναπνέουν όσο κοιμάσαι.

 

  • Δυνάμωσε τα εύθραυστα νύχια

Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα αν τα εύθραυστα νύχια σου οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες ή στην ηλικία. Αλλά μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα αν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που κάνουν τα νύχια σου να σπάνε. Μπορεί να φταίει η έλλειψη σιδήρου από την διατροφή σου, τα βαμμένα νύχια για πάνω από δύο εβδομάδες ή ο τρόπος ζωής σου, αν τα νύχια έρχονται συχνή επαφή με σκληρά καθαριστικά.

Για να δυναμώσεις τα νύχια σου προσπάθησε να τα αφήνεις χωρίς manicure για μια εβδομάδα κάθε μήνα και να τα ενυδατώνεις περνώντας λίγο jojoba oil με ένα βαμβάκι. Απέφυγε την συχνή επαφή με το νερό και τα χημικά, φορώντας γάντια όταν… πλένεις τα πιάτα.

  • Βρες το σχήμα νυχιών που σου ταιριάζει

Σου αρέσει η ένταση που έχουν τα μακριά νύχια αλλά δυσκολεύεσαι να τα συντηρήσεις. Και καταλήγεις να τα κόβεις μετά από 2-3 μέρες. Υπάρχουν περιπτώσεις που καμία λίμα δεν μπορεί να σώσει.

Προτίμησε ένα οβάλ σχήμα στα νύχια σου. Προσθέτει μήκος και είναι κολακευτικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Από την άλλη ένα κοντό και τετράγωνο σχήμα, είναι πιο αυστηρό και λειτουργεί σαν την ιδανική βάση, αν θες να βάψεις τα νύχια σου με κάποιο δραματικό χρώμα.

 

  • Λίμαρε τα νύχια σου με τον σωστό τρόπο

Μην κάνεις την κλασική κίνηση μπρος – πίσω. Είναι η συνταγή για σπασμένα και ξεφλουδισμένα νύχια. Η φορά που πρέπει να έχει η λίμα και η κίνηση σου είναι από έξω προς τα μέσα.

Ξεκίνα από την εξωτερική γωνία με κατεύθυνση προς το μέσο του νυχιού σου. Μείνε μακριά από τις μεταλλικές λίμες και προτίμησε μια με χαμηλή σκληρότητα που δεν θα φθείρει τα νύχια.

 

  • Φρόντισε τα πετσάκια σου

Πολύ απλά μην τα τραβάς. Τα πετσάκια είναι νεκρά κύτταρα τα οποία όμως είναι ακόμα συνδεδεμένα με τον ζωντανό ιστό. Όταν τα τραβάς τραυματίσεις το «καλό» κομμάτι και χειροτερεύεις την κατάσταση.

Προτίμησε ένα ειδικό λάδι ή βερνίκι για τα πετσάκια. Θα μαλακώσει το σκληρό δέρμα και θα λευκάνει τυχόν σημάδια και λεκέδες από τα νύχια σου.

 

  • Όχι τοξικά στοιχεία σε βερνίκια νυχιών… και ακτές

Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε γιατί θα ήταν καλό να αποφεύγεις την υψηλή τοξικότητα στα προϊόντα που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα σου.

Την επόμενη φορά που θα αγοράζεις βερνίκια νυχιών, εκτός από το χρώμα κοίτα και την ετικέτα, αν γράφει «three-free» είσαι καλυμμένη και μπορείς να πας στο ταμείο.

 

  • Αύξησε την διάρκεια ζωής στα βερνίκια σου

Είτε το έχεις χρησιμοποιήσει μία και μοναδική φορά, είτε κάθε εβδομάδα, η σύσταση του βερνικιού στο μπουκαλάκι θα αλλάξει και θα μοιάζει με μια συμπαγή μπάλα.

Προνόησε και αύξησε την διάρκεια ζωής τους καθαρίζοντας τα υπολείμματα που μένουν στον «λαιμό» μετά από κάθε χρήση και κλείνοντας καλά το καπάκι. Αν είναι δυνατόν κράτα τα μανό σου στο ψυγείο και επανέφερε σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό που θα χρησιμοποιήσεις λίγο πιο πριν.

 

  • Κάνε τα πόδια σου απαλά και βελούδινα

Έρχεται η εποχή που θα βάλεις όλα τα κλειστά παπούτσια στην ντουλάπα και θα δείχνεις τα πόδια σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν επιτρέπεται τίποτα λιγότερο από την απαλή τελειότητα.

Μια φορά την εβδομάδα κάνε ένα δεκάλεπτο ποδόλουτρο με ζεστό (όχι καυτό) νερό στο οποίο θα προσθέσεις λίγο γάλα. Για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα χρησιμοποίησε μια φυσική ελαφρόπετρα και μείνε μακριά από τις «ξύστρες» που τραυματίζουν τον ιστό.

 

  • Αντιμετώπισε τις παρανυχίδες

Τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα και οι παρανυχίδες θέλουν προσοχή. Κράτα το εργαλείο παράλληλα με το νύχι σου. Μην κόβεις σε «γωνία» γιατί πιθανότατα θα κόψεις πολύ βαθιά, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

 

  • Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για λοιμώξεις

Μύκητες, μυρμιγκιές, πόδια που μυρίζουν έντονα, ερεθισμοί ανάμεσα στα δάχτυλα. Δώσε προσοχή στις μικρές αλλαγές που παρατηρείς και ρώτα τον δερματολόγο σου πριν γίνει μόνιμο πρόβλημα. Συνήθως μια σύντομη θεραπεία είναι αρκετή για να εξαφανιστούν όσο είναι ακόμα νωρίς.