Περήφανη έκαναν την Ελλάδα οι Έλληνες μαθητές που κατάφεραν και κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο Αλέξανδρος, ο Αριστείδης, ο Βαρδής, ο Γιώργος και ο Μισέλ κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε μαθητές από 50 διεθνή σχολεία από την Ευρώπη για την έκθεσή τους, στην οποία κλήθηκαν να προβλέψουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αρχικά για το μήνα Μάρτιο και στην συνέχεια για τον Απρίλιο.

«Το άγχος ήταν πολύ μεγάλο αλλά μόλις ακούσαμε την δεύτερη ομάδα και δεν ήμασταν εμείς καταλάβαμε ότι βγήκαμε πρώτοι, χαρήκαμε πολύ και γενικά η βράβευση ήταν μια τρομερή εμπειρία» δήλωσε ο Αλέξανδρος στο κανάλι Star.

«Άγχος, λύτρωση γιατί πραγματικά είχαμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτό τον διαγωνισμό, είχαμε αφιερώσει όλο τον ελεύθερό μας χρόνο! Η πρώτη αντίδρασή του (σ.σ. του Μάριο Ντράγκι) ήταν ότι αυτό που έγινε εκείνη την στιγμή ήταν παράδοξο, έτσι το αποκάλεσε ο ίδιος, διότι μια ελληνική ομάδα νικάει έναν διαγωνισμό σε μια τράπεζα, η οποία ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο με τα θέματα της Ελλάδος» πρόσθεσε ο Αριστείδης.

«Έτρεμα λίγο. Δεν το περίμενα! Περίμενα να βγούμε τρίτοι ή δεύτεροι. Από την στιγμή που είπαν ότι το άλλο σχολείο βγήκε δεύτερο και ότι εμείς νικήσαμε, έπαθα σοκ! Δουλέψαμε πάρα πολύ για να νικήσουμε και έγινε» ανέφερε ο Βαρδής.

«Στην απονομή νόμιζα πως η καρδιά μου θα σπάσει, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν έχει χτυπήσει ποτέ ξανά τόσο δυνατά» δήλωσε ο Γιώργος.

Οι πέντε νέοι εντυπωσίασαν την επιτροπή που αποτελείτο από μια ομάδα έξι στελεχών της ΕΚΤ με την πληρέστατη έκθεσή τους, η οποία έδειχνε βαθιά γνώση της οικονομικής θεωρίας και της νομισματικής πολιτικής, ενώ οι μαθητές έκαναν έρευνα μέσα από την οποία βρήκαν στοιχεία, έτσι ώστε να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Βρέθηκαν ανάμεσα στους 6 φιναλίστ και κατέκτησαν την πρώτη θέση.

Έκαναν ερώτηση στον Ντράγκι για την ανεργία

Ο Μάριο Ντράγκι χαμογέλασε όταν πληροφορήθηκε ότι το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού το κέρδισαν μαθητές από την Ελλάδα και δυσκολεύτηκε να απαντήσει στους μαθητές, όταν εκείνοι ως νικητές του διαγωνισμού, τον ρώτησαν για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη:

«Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης σήμερα και πιο συγκεκριμένα όταν θα είμαστε το εργατικό δυναμικό σε μερικά χρόνια;» ήταν η ερώτηση.

«Είναι μάλλον η πιο δύσκολη ερώτηση που είχα σήμερα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η τωρινή κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί, έπρεπε να είχε ξεπεραστεί πολλά χρόνια πριν» απάντησε ο Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, ο Guardian και οι Financial Times έκαναν αναφορά στην ερώτηση των μαθητών προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ!