Νομίζω ότι αν έπρεπε να διαλέξουμε μια ηλικιακή φάση του ανθρώπου που ο χαρακτήρας του μεταβάλλεται διαρκώς και μαθαίνει τα περισσότερα πράγματα τότε θα λέγαμε αναμφίβολα το φάσμα μεταξύ 20-28 ετών. Το κατώτερο άκρο είναι το σημείο που αρχίζεις να σοβαρεύεις και να αναζητάς πιο ουσιαστικά πράγματα, το ανώτερο όριο είναι αυτό στο οποίο έχεις κατασταλάξει σχεδόν και οι εκ διαμέτρου αντίθετες εκφάνσεις είναι από σπάνιες ως ανύπαρκτες.

Θα ήθελα όμως να στο συγκεκριμενοποιήσω ακόμα περισσότερο. Στην διετία 24-25. Εκεί έρχονται όλα μες στα μούτρα σου σαν χιονοστιβάδα. Τελειώνεις την σχολή σου, ψάχνεις για δουλειά, έρχεσαι αντιμέτωπος με πάρα πολλά πεδία. Και είναι δεδομένο ότι χωρίς βοήθεια θα χάσεις τα αυγά και τα πασχάλια. Αν έχεις φτάσει 25 ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Εσύ όμως που τα 25 τα βλέπεις να έρχονται είτε σύντομα είτε σε κανά χρόνο από τώρα είσαι τυχερή γιατί θα σε προετοιμάσω τρόπον τινά για το τι θα μάθεις τότε.

1.Για να πάρεις αυτό που θες είναι οκ να το ζητήσεις. Το στάδιο που ντρεπόσουν να πεις πράγματα ή να διεκδικήσεις τέλειωσε. Τώρα ότι θες το λες με ενάργεια.

25 Things You Realize When You're Almost 25

2. Δεν έχεις πάντα το χρόνο να συμπαραστέκεσαι στους φίλους σου. Αυτό που σε έπαιρναν 12 τη νύχτα και σου έλεγαν να βρεθείτε και το κάνατε δεν ισχύει.

25 Things You Realize When You're Almost 25

3. Για την ακρίβεια αρχίζεις να αφήνεις ανθρώπους έξω από την ζωή σου. Όχι από κακία ή τσακωμούς. Απλώς γιατί δεν θα προλαβαίνεις να τους βλέπεις όλους όσους θεωρούσες φίλους και με κάποιους θα είναι μπαμ ότι δεν ταιριάζετε. Και μένουν αυτοί που έχεις πραγματικά ανάγκη.

At some point, your friends also become your family.

4. Εκτιμάς περισσότερο την οικογένεια και δη τα αδέλφια σου.

25 Things You Realize When You're Almost 25

5. Τα λεφτά αποκτούν για σένα μια άλλη χροιά. Ίσως γιατί πλέον καλείσαι να τα βγάζεις μόνη σου. Επομένως δεν τα σκορπάς με την ίδια ευκολία. Βασικά τα σκορπάς περισσότερο από ότι τις μέρες που είχες αφραγκίες στην σχολή και λιγότερο από τις μέρες που ήσουν σε φάση "πάρτε κόσμε".

6. Η φιλία αποκτά και ένα μερίδιο στην λέξη θυσία. Με την δουλειά να σου τρώει αρκετό χρόνο μες στην ημέρα, για να δεις τους ανθρώπους που θες θα πρέπει να θυσιάσεις προσωπικό χρόνο και ύπνο. Αλλά αξίζει.

25 Things You Realize When You're Almost 25

7. Ο χρόνος για τον εαυτό σου γίνεται τριπλάσιος σε αξία. Και γιατί τώρα είναι λιγότερος, αλλά κυρίως γιατί δεν θες να τον ξοδέψεις. Θες να τον επενδύσεις.

25 Things You Realize When You're Almost 25

8. Αλλαγές, πολλές αλλαγές. Σε πρόσωπα, αντιλήψεις, θέσεις, αισθήματα, μέχρι και τόπο διαμονής. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός "κάθε εμπόδιο για καλό".

25 Things You Realize When You're Almost 25

9. Τα ραντεβού αποσκοπούν σε κάτι. Μέχρι πριν λίγο όταν έβγαινες ραντεβού δεν είχες ένα αυστηρό τελικό σκοπό. Τώρα κάθε ραντεβού σου θεςνα αξίζει κάθε δεύτερο που θα είσαι εκεί. Και φυσικά να καταλήξει σε κάτι της προκοπής. Έστω κι αν είναι ένα καλό σεξ.

10. Βγαίνεις από την ζώνη προστασίας. Είσαι εσύ και ο κόσμος. Είσαι εσύ και ένα τέρας που βρυχάται. Η ζωή που έρχεται σαν κοπάδι από βουβάλια προς την πλευρά σου. Κι ό,τι σε αρπάξει θα σε βγάλει κάπου.

11. Πες "καλώς σε βρήκα" στον εφοριακό-λογιστή σου. Και στον υπάλληλο της εφορίας ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Και στην ουρά σε μια δημόσια υπηρεσία. Καλή τύχη!