Η υπόθεση γάμος σηκώνει κουβέντα που θα στεκόταν άνετα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και θα μπορούσε να είναι μια διάλεξη. Ως προς το τι οδηγεί τους ανθρώπους να παντρευτούν, οι λόγοι ποικίλλουν. Αφθονούν για την ακρίβεια. Και φυσικά κάθε ένας που αποφασίζει να παντρευτεί θέλει να έχει στρώσει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για τον δρόμο αυτό. Τόσο για το πριν όσο και για το μετά. Σαφώς και αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν οι γάμοι που γίνονται βάσει σχεδίου και ξεκινούν με check σε λίστες και άλλοι που ξυπνάς μια ωραία πρωΐα, παίρνεις την σχέση σου και το κάνετε. Χωρίς προαπαιτούμενα. Ο κολλητός μου για παράδειγμα στα 23 του αποφάσισε ότι με την κοπέλα που ήταν ήθελε να είναι κάθε επόμενη μέρα της ζωής του. Δεν είχαν εξασφαλισμένο τίποτα. Μόνο το ότι αγαπούσαν και γούσταραν σε απύθμενο βάθος ο ένας τον άλλον.

Επειδή όμως στην ζωή υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, εσύ που δεν θες να πηγαίνεις στα τυφλά και θες να κάνεις στέρεα βήματα - αν μπορεί να το πει κάποιος αυτό για την ζωή - να τι χρειάζεται να έχεις κάνει πριν παντρευτείς. Όχι γιατί πρέπει, απλώς γιατί δεδομένου ότι μπαίνεις στο τριπάκι του "για πάντα" (γελάω κάπου εδώ) θα έχεις πολλά απωθημένα μετά.

1. Να έχεις φάει τα μούτρα σου. Να έχει ραγίσει η καρδιά και να έχει ξανακολλήσει. 

2.Να έχεις δοκιμάσεις διάφορα πράγματα στο σεξ. Να έχεις μια Α εμπειρία και να ξέρεις ότι πλέον θα τα εφαρμόζεις μόνο με έναν για το υπόλοιπον.

3. Ένας μεγάλος στόχος να έχει εκπληρωθεί. Θα είναι πτυχίο, θα είναι μεταπτυχιακό, θα είναι ένα μεγάλο ταξίδι που θα σε φέρει πιο κοντά στην φύση...Γιατί αν το αφήσεις για μετά θα σε ρουφήξει η καθημερινότητα και το παιχνίδι θα το χάσεις.

4. Μια καριέρα με προοπτικές. Να έχεις μπει σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι που να φτάνει στον ορίζοντα. Να μπορείς να πεις ότι είσαι ικανοποιημένη από το τώρα σου (σε επίπεδο κύρους, χρημάτων και πόσο γεμάτη νιώθεις) και να ξέρεις ότι είναι στο χέρι σου να ισχύει αυτό και μελλοντικά.

5.Να έχεις περάσει ένα διάστημα μοναξιάς. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και τα όρια του. Να ξέρεις ποια είσαι και τι μπορείς. Να υπερβείς αυτό που μπορείς, αν θες.

6. Μια ιστορία απίστευτης τρέλας που θα την διηγείσαι και θα περηφανεύεσαι που την έβγαλες καθαρή. Βέβαια και ο γάμος μια ιστορία τρέλας είναι, αλλά σπανίως την βγάζεις καθαρή.

7. Να είσαι κατασταλλαγμένη. Για το πως βλέπεις την ζωή σου μέσα στον γάμο. Αν για παράδειγμα θες να κηνυγάς καριέρα και να μην κάνεις παιδιά τότε μάλλον ο γάμος δεν είναι καλή λύση. Αν πάλι θες να κάνεις παιδιά να ξέρεις ότι δύσκολα θα τα συμβαδίσεις με τις προοπτικές που λέμε στο #4.

8. Αυτονομία. Όχι απαραίτητα οικονομική. Να γνωρίζεις ότι μπορείς να κρατήσεις ένα σπίτι μόνη σου και μετά να το κάνεις και με τον φίλο σου.

9. Είσαι woman material; Έχεις εξετάσει επισταμένως αν είσαι αυτό που σημαίνει παντρεμένη γυναίκα; Αν μπορείς να συζήσεις και να παραχωρήσεις επικυριαρχία; Κάποιες δεν το έχουν.

10. Να γνωρίζεις καλά τον κύκλο του φίλου σου. Για πολλούς λόγους που θα σου χρειαστούν εν ευθέτω χρόνω.