Αν είσαι φαν της σωστής διατροφής (ή αν τουλάχιστον προσπαθείς να είσαι) σου έχουμε καλά νέα. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και είσαι καλεσμένη.

 

Για 8η συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, η επιστημονική ομάδα "Λόγω Διατροφής" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού- Διατροφής οργανώνει ημερίδα με θέμα "Βελτιώνω τη διατροφή μου για Υγεία & Ευεξία".

Συγκεκριμένα, από τις 11 το πρωί και μέχρι τις 7 το απόγευμα, ομάδα διατροφολόγων θα σε περιμένει στον πεζόδρομο της οδού Δελφών και Σκουφά στο Κολωνάκι για να σε συμβουλεύσει και να σου λύσει κάθε διατροφολογική απορία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στο γνωστό "Εν Δελφοίς"  (Δελφών 5) στις 8:00 μ.μ, εκλεκτοί ομιλητές θα σε ενημερώσουν για τα τελευταία νέα στο χώρο τις διατροφής και της υγείας. 

Η ημερίδα θα κλείσει με ένα διαφορετικό cocktail party...διατροφής!

Τις εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του πλήθος κόσμου και εκλεκτές προσωπικότητες του πολιτικού, καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

Δυστυχώς τέτοιες πρωτοβουλίες για κάποιους συνανθρώπους μας είναι ουτοπικές. Και ενώ όταν μιλάμε για πείνα τα νούμερα θα έπρεπε να είναι μηδενικά, περισσότεροι από 850 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της GreenPeace υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Σου παραθέτουμε κάποια στοιχεία που διαβάσαμε στην WFP (World Food Programm) και οφείλεις να γνωρίζεις:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πεινούν, ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου 13,5 τοις εκατό του πληθυσμού υποσιτίζεται.
  • Τα 2/3 του συνόλικου ποσοστού κατοικούν στην Ασία.
  • Στην υποσαχάρια Αφρική 1 στους 4 υποσιτίζεται.
  • Η πείνα ευθύνεται για το 45% της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.
  • 1 στα 6 παιδάκια των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από την πείνα
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δμητριακών ανά άτομο.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή  300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.
  •  Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίζεται ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
  • Κάθε ένα 12 μήνες ο οργανισμός μας δέχεται περίπου 7 Kg συντηρητικά ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου