Ναι, εκεί γύρω στα 20 είσαι στα καλύτερά σου. Είσαι ακόμα σφιχτή στο σώμα, κυτταρίτιδα ελάχιστη, για ρυτίδες ούτε λόγος...Όλα τα «άσχημα» της εμφάνισης σου φαίνονται μια μαρκινή κουκίδα... Επίσης, είτε ως φοιτήτρια πια, είτε ως ενήλικη που δουλεύει, σπουδάζει, μένει μόνη της κτλ., το φαγητό της μαμάς έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα ο ντελιβεράς της γειτονιάς σου να γίνει ο καλύτερος σου φίλος...

Κι εκεί είναι που την πατάς! Ελάχιστοι είναι οι 20αρηδες plus, που δεν έχουν βάλει κιλά στην φοιτητική τους ζωή -ειδικά αν σπουδάζουν σε άλλη περιοχή από το πατρικό τους- και που δεν τρώνε junk food. Και λογικό, γιατί αλλάζει η καθημερινότητά σου. Μέχρι ενός σημείου, γιατί έχουν μπουχτήσει από τις μπάμιες της μαμάς. Άσε που ο μεταβολισμός ακόμα δουλεύει ρολόι και τα περισσότερα καίγονται αμέσως. 

Για να σε προστατέψουμε από αυτές τις κρεπάλες, που μετά θα μετανιώσεις και τότε θα είναι αργά για να φτιάξεις το σώμα σου, και πρωτίστως την υγεία σου, πρέπει να σου αποκαλύψουμε τις διατροφικές συνήθειες που οι περισσότεροι νέοι αναπτύσσουν μετά την ενηλικίωσή τους, ώστε να τις αποφύγεις -ή τουλάχιστον να τις αντιμετωπίσεις!

1. Πολύ ποτό

Στο σχολείο φυσικά και δεν πίναμε, και έρχεται η φοιτητική και η ενήλικη ζωή, που οι φίλοι μάς καλούν για κάνα ρακόμελο, για τσίπουρα ή για ποτό και γινόμαστε... ζάντες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία, είναι επικίνδυνη για την υγεία των άλλων -εάν οδηγείς και είσαι μεθυσμένη- και προσθέτει πολλές «κακές» θερμίδες. Να βγαίνεις, να πίνεις, και λόγο να μη δίνεις, αλλά αρκέσου σε δύο ποτά και όχι σε δέκα.

2. Junk food

«Έλα μωρέ, που να μαγειρέψω τώρα, ας παραγγείλω». Και να τα σουβλάκια, και να οι πίτσες, και να τα burgers... Η συνήθεια που γίνεται λατρεία είναι ύπουλη, καθώς στην αρχή μπορεί να μη σου φανεί στο σώμα, αργότερα όμως θα δεις πως το καθημερινό delivery καταστρέφει το μεταβολισμό σου. Προσπάθησε, λοιπόν, να βάζεις ένα πρόγραμμα και να μαγειρεύεις τακτικά, κι όταν δεν μπορείς, επίλεξε υγιεινά σνακς, όπως σαλάτα, γιαούρτι, αμύγδαλα, τοστ. Ή έστω φάε το μεσημεριανό φαγητό. Εάν παρόλα αυτά θες να παραγγείλεις, προτίμησε το σουβλάκι με κοτόπουλο, αλάδωτη πίτα και χωρίς πατάτες. Και μία φορά τη βδομάδα, όχι κάθε μέρα!

3. Παραλείπεις το πρωινό

 

Επειδή ξενυχτάς, επειδή δεν προλαβαίνεις το πρωί, επειδή απλά βαριέσαι να φτιάξεις ένα τοστ ή να αλείψεις μέλι σε μια φρυγανιά. Κάνεις το χειρότερο που μπορείς να κάνεις! Εάν μένεις νηστική και δεν τρως ένα καλό πρωινό, τότε το απόγευμα ή το βράδυ θα λυσσάς από την πείνα. Και θα επιλέξεις τα σουβλάκια που λέγαμε πιο πριν.

4. Μεγάλες μερίδες


Σε αυτή την παγίδα, πέφτουν κυρίως οι φοιτητές που μένουν μόνοι τους και όταν μαγειρεύουν μια μακαρονάδα, δεν έχουν τη μαμά τους να τους βάλει ένα πιάτο, με αποτέλεσμα να τρώνε τη μισή-μη σου πω και ολόκληρη- την κατσαρόλα. Προσπάθησε να γεμίζεις το πιάτο σου πρώτα με σαλάτα, να έχεις ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου και μετά βάλε τη μερίδα φαγητού σου. 

5. Άραγμα


Η λέξη «σταθμός» της φοιτητικής ζωής. Καναπές, τηλεκοντρόλ, και από τη μία καφετέρια στην άλλη. Όχι πάντα, αλλά συνήθως. Έχει σκουριάσει τόσο πολύ το σώμα σου, που πραγματικά νοσταλγείς την ώρα της γυμναστικής στο σχολείο. Κακώς! Γράψου σε ένα γυμναστήριο, περπάτα, κινητοποιήσου. Το σώμα ποτέ δεν ξεχνά και σε δέκα χρονάκια -μη νομίζεις ότι είναι και πολύ μακρινά- θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου, εάν στα 20 plus, αθλούσουν.