Ακόμη κι αν έχεις συνηθίσει αυτό το απαίσιο θηλυκό που λέγεται περίοδος να παίζει αλύπητα με το σώμα σου, δεν το ξέρεις και τόσο καλά.

Φυσιολογικό βάρος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λιποκύτταρα συμβάλλουν στο 1/3 των επιπέδων οιστρογόνου στο σώμα. Αλλιώς μπορεί να σου σταματήσει η περίοδος. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με δίαιτες χαμηλών θερμίδων κι ανεπαρκή διατροφή. Η λύση είναι τα τρέφεσαι σωστά.

Σίδηρος
Προκειμένου να καλύψεις τις μηνιαίες απώλειες της περιόδου κατανάλωσε τροφές όπως συκώτι, σπανάκι, όσπρια κι άλλες που εμπεριέχουν σίδηρο. Εναλλακτικά, και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου μπορείς να καταφύγεις σε συμπληρώματα.

Μίμηση εγκυμοσύνης
Οι μέρες που προηγούνται της περιόδου σου αποτελούν μια μίμηση εγκυμοσύνης. Μην πανικοβάλλεσαι! Το σώμα σου απλά παρουσιάζει τα ανάλογα συμπτώματα και η ορμόνη που εκκρίνει, η προγεστερόνη, προκαλεί κατακράτηση υγρών, ευαισθησία στο στήθος, πρήξιμο, δυσφορία και ακμή.

Kράμπες
Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κράμπες δεν είναι φυσιολογικές. Συνήθως σημαίνει ότι κάτι άλλο τρέχει στο σώμα σου, όπως π.χ. υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή ότι κατανάλωσες μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που προκαλεί κάποια φλεγμονώδη αντίδραση.

Αϋπνία
Ο ύπνος είναι ιερός, να το κοιτάξεις. Η αϋπνία υποδηλώνει απουσία προγεστερόνης και πρέπει να ελέγχεται τακτικά από το γυναικολόγο σου.

Μεγάλη αιμορραγία
Ούτε αυτό είναι φυσιολογικό, φίλη μου. Μαρτυρά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, ενώ ο γιατρός σου και μια ανάλογη εξέταση θα σου δείξουν πως μπορείς να τα μειώσεις και να τα φέρεις σε φυσιολογικά επίπεδα.