Από το γυμνάσιο με σπυράκια….Πήγα στο λύκειο, μετά στο πανεπιστήμιο, μετά στη δουλειά, παντρεύτηκα και ακόμα έχω σπυράκια! Ναι, ναι, μιλάω εκ πείρας.


Κι ευτυχώς, που δεν ακολούθησα τους παρακάτω μύθους γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα:

1.    Η οδοντόκρεμα εξαφανίζει τα σπυράκια
Εάν ήταν έτσι, θα κάναμε μια μάσκα από οδοντόκρεμα και θα ήμασταν άψογες. Η αλήθεια είναι πως τοπικά, σε ένα σπυράκι, η οδοντόκρεμα μπορεί να κάνει δουλειά, αλλά σκέψου πως δεν πρέπει να πειραματίζεσαι και πολύ γιατί μπορεί να σου αφήσει σημάδι. Οι οδοντόκρεμες πολύ συχνά περιέχουν μενθόλη η οποία μπορεί να κατευνάσει τα σπυράκια, αλλά κάποια άλλα συστατικά τους μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Γι' αυτό κράτα την οδοντόκρεμα για τα δόντια σου και μόνο!

2.    Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία


100% μύθος και η απόδειξη είμαι εγώ, που έχω περάσει κατά πολύ την εφηβεία κι όμως ταλαιπωρούμαι ακόμα! Αν και η ακμή είναι κατά βάση πρόβλημα των εφήβων, περίπου το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών έχουν εμφανίσει ακμή μετά την ενηλικίωσή τους. 

3.    Πρέπει να σπας τα σπυράκια για να γίνουν γρηγορότερα καλά


Μηηηηη!!!!!! Με το να σπας τα σπυράκια σου, ωθείς τα βακτήρια βαθύτερα μέσα στην επιδερμίδα και η ακμή διαρκεί περισσότερο. Και μπορεί να προκαλέσεις μόνιμα σημάδια στο πρόσωπό σου.

4.    Η σοκολάτα προκαλεί ακμή


Κι όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά!  Αν και τροφές όπως η σοκολάτα έχουν κατηγορηθεί ότι ευνοούν την εμφάνιση ακμής, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που το υποστηρίζουν. Αν παρόλα αυτά διαπιστώνεις ότι «φουντώνεις» με ένα συγκεκριμένο φαγητό ή σκεύασμα, τότε απόφυγέ το!

5.    Το συχνό πλύσιμο του προσώπου προστατεύει από την ακμή

Το αντίθετο! Με το συχνό πλύσιμο το δέρμα ξηραίνεται και ερεθίζεται περισσότερο, άσε που μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση της ακμής. Το πιο σωστό είναι να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο υποαλλεργικό σαπούνι.