Eχουμε ακούσει ιστορίες για ιδιότροπα αφεντικά, έχουμε δει ταινίες - μπορεί να τις έχουμε ζήσει κιόλας. Δεν ξέρω γιατί το αφεντικό μάς φέρνει στο μυαλό μια αυστηρή μορφή που δε σηκώνει και πολλά πολλά, σου κάνει τη ζωή δύσκολη, σου φορτώνει συνεχώς δουλειά και φταίει που ανυπομονείς να γυρίσεις σπιτάκι σου. Υπάρχουν και τα καλά αφεντικά. Κι όμως! Αυτά που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να σε μειώνουν ή να σε εκμεταλλεύονται, γι΄αυτούς είσαι συνεργάτης, παρά υπάλληλος. Πώς θα αναγνωρίσεις το καλό αφεντικό;
1. Επικοινωνεί μαζί σου. Σε συμβουλεύει χωρίς να σε διορθώνει κάθε λεπτό, αναγνωρίζει την προσπάθεια σου και στο δείχνει, ακούει και λαμβάνει σοβαρά και τη δική σου άποψη. Ζητάει ξεκάθαρα πράγματα, δε σε αφήνει να πελαγώσεις και αντί να σε κρεμάσει από τα αφτιά, καλύπτει και το 100ο λάθος σου.
2. Είναι φιλικό και προσβάσιμο. Δε χρειάζεται να περιμένεις μια βδομάδα για να μιλήσετε. Μπορεί να πνίγεται από τηλέφωνα, δουλειές και ραντεβού, αλλά πάντα θα βρει χρόνο για να ακούσει τους συνεργάτες του. Θα σου ανοιχτεί (καλά μην περιμένεις να σου πει πότε μαλώνει με το άλλο του μισό), θα πει καμιά κουβέντα για να ελαφρύνει το κλίμα, πολλές φορές θα σας καλέσει σε ένα καφέ ή γεύμα εκτός δουλειάς για μια καλύτερη γνωριμία.
3. Είναι ευγενικό. Το καλό αφεντικό για μένα, είναι τόσο ευγενικό όταν πνίγεται από δουλειά όσο κι όταν κάθεται κοιτώντας το ταβάνι. Η καλή του συμπεριφορά του δεν εξαρτάται ούτε από την πίεση χρόνου ούτε από την ποσότητα της δουλειάς. Α και το άλλο, το σωστό αφεντικό, θα μιλάει στους κατώτερους όπως μιλάει στους ανώτερους του. Γιατί ποιος είπε ότι το αφεντικό σου δεν έχει κι αυτό με τη σειρά του ένα αφεντικό στο οποίο πρέπει να λογοδοτήσει;
4. Λύνει τα προβλήματα σου. Δε σε αφήνει στη μοίρα σου, ενδιαφέρεται για την πρόοδο σου ατομικά αλλά και για το συμφέρον της δουλειάς, οπότε ξοδεύει χρόνο να σε βοηθήσει όπου κολλάς ακόμη κι αν χρειαστεί να μείνει πίσω με τις δικές του δουλειές.
5. Σου αφήνει περιθώριο για τις ανάγκες σου. Να λείψεις για ένα σκοπό, να πάρεις άδεια όταν αδειάζουν οι μπαταρίες σου, να περάσεις το ΣΚ σου χωρίς να τρέχεις για δουλειές, να φεύγεις την ώρα που πρέπει, να πληρώνεσαι γι' αυτό που προσφέρεις.
6. Σε σέβεται. Γι' αυτό δε θα σε στέλνει κάθε μερά να του πάρεις καφέ και φαγητό, να μαζέψεις τα παιδιά του από το σχολείο, να πληρώσεις λογαριασμούς, να τρέξεις για το supermarket του. Δε θα σε χρησιμοποιήσει για να διευκολύνει τις υποχρεώσεις της προσωπικής του ζωής.