Η υγεία είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό αγαθό. Όσο την έχεις μπορείς να ονειρεύεσαι τα πάντα, να νιώθεις αυτάρκης και να κάνεις ότι θες. Ακόμα και κάποια ανθυγιεινά πράγματα. Όμως πάντα οφείλεις να την προσέχεις. Να μην αδιαφορείς για όσα θέλει να σου πει το σώμα σου εσωτερικά και εξωτερικά. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν το κάνεις. Υπάρχει όμως ένα σημείο πάνω στο πρόσωπό σου για το οποίο δεν δείχνεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλλον το έχεις σε τελευταία μοίρα.

Η γλώσσα μπορεί να είναι μικρή και να φαντάζει ότι δεν επηρεάζει την λειτουργία του οργανισμού και του σώματος, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει σημαντική χρησιμότητα ως προς το ζήτημα της υγείας και στοματικής υγιεινής. Μην ξεχνάς άλλωστε τι σου λέει ο γιατρός όταν τον επισκέπτεσαι: «βγάλε έξω την γλώσσα σου».

Προσφάτως δημοσιεύθηκε στο International Journal of Biomedical Engineering and Technology μια νέα έρευνα για το σύστημα διάγνωσης βασισμένη στην γλώσσα και ανέδειξε κάποια αξιοπρόσεκτα σημεία-alert που σου δείχνουν ότι πρέπει να τσεκάρεις την υγεία σου.

1.Απαλή και λεία επιφάνεια της γλώσσας: Αυτή την στιγμή που το διαβάζεις πιάνεις σίγουρα την γλώσσα σου. Και καλά κάνεις. Μια λεία επιφάνεια σημαίνει ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

2 Σκουρόχρωμη «τριχωτή» γλώσσα: Όχι η γλώσσα δεν βγάζει τρίχες μην φοβάσαι. Να φοβάσαι όμως το χρώμα της. Το μαύρο χρώμα της γλώσσας που μοιάζει με τριχώματα, είναι απόρροια εκκρίσεων σιέλου που έχουν κατακάτσει στην επιφάνεια, αλλά λόγω κακής υγιεινής έχουν μαυρίσει. Προφανώς οφείλεις να αρχίσεις να βουρτσίζεις, αλλά και να επισκεφτείς τον οδοντίατρο ή ειδικό στοματολόγο γιατί μπορεί να σε έχει προσβάλει κάποιος μύκητας. Το ίδιο ισχύει κι αν η γλώσσα έχει χλωμιάσει.

3. Συρρικνωμένη ή μακριά γλώσσα: Αν η γλώσσα σου έχει ένα παράξενο μήκος είτε προς τα κάτω από το φυσιολογικό είτε προς τα πάνω αυτό μάλλον είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού, έλλειψη δηλαδή της θυρεοειδικής ορμόνης.

4.  Τραυματισμένη γλώσσα: Αν διακρίνεις στην γλώσσα σου κάποιο τσούξιμο ή απτικά μια ρωγμή/αυλάκωση, ίσως πάσχεις από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

5. Πληγές στην γλώσσα: Αυτές οι πληγές που σου προκαλούν δυσκολία στο φαγητό, στο να καταπιείς και νιώθεις τσούξιμο είναι συνήθως απότοκο ενός καυτερού φαγητού ή μπορεί να την γρατζούνισες με κάτι. Γι΄αυτό για μερικές μέρες να προσέχεις τι τρως.