Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς; Tσεκάρεις το timeline σου στο Facebook; Στέλνεις sms στο αγόρι σου; Ή μήπως διαβάζεις τα καινούρια άρθρα στο y-olo.gr στο laptop ; Μάλλον, δεν ξέρεις ότι όλες αυτές οι συσκευές δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ κοντά στο κρεβάτι σου! Ιδού και ο –άκρως επιστημονικός- λόγος:

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε απο το Πανεπιστήμιο Harvard, αυτό το μπλε φως που προέρχεται από το tablet και το κινητό είναι αρκετό για να σε κάνει τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί σαν να είναι ημέρα και να μην μπορεί να αποκοιμηθεί εύκολα. Επιπλέον, επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο του ύπνου, μπλοκάροντας τη μελατονίνη, την ορμόνη που σε κάνει να νυστάζεις. Έτσι όχι μόνο δεν θέλεις να κοιμηθείς, αλλά χάνεις την προστασία που προσφέρει η συγκεκριμένη ορμόνη στο ανοσοποιητικό σου, εμποδίζοντας την εμφάνιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου! Κι αν δεν έχεις ήδη φρικάρει, μάθε ότι το μπλε φως αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας!

Η μόνη λύση; Γύρισε τις συνήθειές σου μερικά χρόνια πριν, όταν για να σε πάρει ο ύπνος διάβαζες μερικές σελίδες από ένα βιβλίο ή ξεφύλλιζες ένα περιοδικό. Κι άσε τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το υπνοδωμάτιό σου. Θα δεις εάν τελικά απάντησε στο μήνυμά σου το πρωί… δεν έγινε και τίποτα! Κι αν θες οπωσδήποτε να έχεις λίγο φως στην κρεβατοκάμαρα, οι επιστήμονες προτείνουν ως πιο φιλικό στον ύπνο το κόκκινο -που φτιάχνει και ατμόσφαιρα!