Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να διαβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη είναι ακόμα πολύ μικρός, εμείς όμως καλό είναι να μάθουμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτόν, ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας!
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσα από την άμεση επαφή (μέσα από αμυχές στο δέρμα ή βλεννώδεις μεμβράνες) με το αίμα ή τα σωματικά υγρά του ασθενούς. Δεν μεταδίδεται με τον αέρα, το νερό ή τις τροφές.
Πώς θα προστατευτούμε ώστε να μην κολλήσουμε τον ιό;
- Όπως για κάθε ιό ή μικρόβιο, η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή υγιεινή. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τακτικά τα χέρια σου με χλιαρό νερό και σαπούνι ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό (είσαι π.χ. στο μετρό) με αντισηπτικό υγρό που περιέχει οινόπνευμα.
- Μην έρχεσαι σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά (σάλιο, ιδρώτα, σπέρμα κ.λπ.) ατόμων που νοσούν.
- Μην χρησιμοποιείς αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενών, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, βελόνες ή ιατρικό εξοπλισμό.
- Μην ακουμπάς το σώμα κάποιου που έχει πεθάνει από την ασθένεια.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,6 βαθμοί Κελσίου)
- Έντονος πονοκέφαλος
- Μυικός πόνος
- Εμετός
- Διάρροια
- Πόνος στο στομάχι
- Αιμορραγία
- Οίδημα
Τι κάνω εάν υποψιάζομαι ότι μπορεί να έχω έρθει σε επαφή με τον Έμπολα (αν π.χ. έχω ταξιδέψει σε χώρα όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα);
Για τις επόμενες 21 ημέρες:
- Βάζε θερμόμετρο κάθε πρωί και βράδυ
- Επαγρύπνησε για τυχόν συμπτώματα του ιού όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.
- Ενημέρωσε το γιατρό σου, ακόμα κι αν δεν έχεις συμπτώματα.
Σε αυτό το διάστημα (μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα –που δεν το ευχόμαστε) μπορείς να συνεχίσεις κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές σου, ακόμα και να πηγαίνεις στη δουλειά σου). Κάποιος που μολύνθηκε από τον ιό, δεν μπορεί να αρχίσει να τον μεταδίδει πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Η περίοδος από την έκθεση στον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων είναι από 2 έως 21 μέρες, αν και συνήθως διαρκεί 8 έως 10 μέρες.
Πηγή: CDC, Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών των ΗΠΑ