Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που γνωρίζουν ότι Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει  και σε αυτούς που  γνωρίζουν οτι δεν υπάρχει, αλλά έχουν ανάγκη να τον πιστεύουν.  Για όλους μας όμως υπάρχει εκείνη η χρονιά που παίρνουμε την μεγάλη απόφαση να βάλουμε τον Santa στο χρονοντούλαπο και σταματήσαμε να τον περιμένουμε...

Πέντε δημοσιογράφοι και φίλοι του Y-olo.gr κι ο υπογράφων- όλοι πάνω απ΄τα 2Οsomething σήμερα- περιγράφουμε εκείνο το βράδυ που άλλαξε η χριστουγεννιάτικη κοσμοθεωρία μας.

Αρετή Λύκου

Παραφυλώντας τους...γονείς- Αγιο Βασίλη

Ήμουν γύρω στα 5. Ανήμερα, λοιπόν, των Χριστουγέννων οι γονείς μου είπαν να πάω στο δωμάτιο μου να φέρω κάτι δεν θυμάμαι τι απλά και μόνο για να βρουν χρόνο να βάλουν τα δώρα κάτω απ΄το δέντρο. Κατάλαβα λοιπόν πως κάτι δεν πήγαινε καλά γιατί ήμασταν όλοι μαζί και παίζαμε ένα επιτραπέζιο όποτε η στιγμή ήταν λίγο άκυρη. Αποφάσισα λοιπόν να ανακαλύψω τι είχε γίνει. Έκανα πως πήγαινα στο δωμάτιο και κρύφτηκα πίσω απ΄τον καναπέ. Η διαρρύθμιση του σπιτιού αλλά και ο μικροσκοπικός μου σωματότυπος βοήθησαν στο να γίνω "αόρατη". Είδα λοιπόν να καταρρίπτεται ο πιο αγαπημένος, παιδικός μύθος. Ο Άγιος Βασίλης ήταν οι γονείς μου. Μου φάνηκε ως το πιο τραγικό πράγμα που μπορούσε να πάθει ένα παιδί. Έτρεξα αμέσως να σώσω την αδελφή μου απ΄την πλεκτάνη και να την ενημερώσω πως οι γονείς μας μάς λένε ψέματα. Ήταν τότε 18 μηνών. Ευτυχώς, δεν κατάλαβε τίποτα τότε. Μέχρι τα επτά της συνέχισα να της λέω και εγώ ψέματα για τον Άγιο Βασίλη και να βοηθώ τους γονείς μας να βάζουμε τα δώρα κάτω από το δέντρο. Την επόμενη χρoνιά το έμαθε απ΄τους συμμαθητές της πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Αν με ρωτήσει κάποιος σήμερα; Μπορεί και να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη περισσότερο απ΄ότι στα 5 μου! 

Αλίνα Χατζιδάκι

Δεν μου ξαναμίλησε- ευτυχώς για λίγες ώρες- η κόρη μου

Δεν θυμάμαι τι συνέβη σε μένα, αλλά έχω πολύ έντονη την στιγμή που είπα στην κόρη μου ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Η κόρη μου πίστευε πάρα πολύ. Ήθελε και πίστευε. Κι εμείς συμμετείχαμε σε όλο αυτό. Φεύγαμε από το σπίτι παραμονές, εγώ έκανα πως ξεχνούσα κάτι, γύριζα, άφηνα τα δώρα κάτω από το δέντρο και δεν καταλάβαινε τίποτα. Μια χρονιά, στα 8 της ήταν, της το είπα. Η αντίδραση της ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολική. "Μου έλεγες ψέματα όλα αυτά χρόνια. Δεν σου ξαναμιλάω". Την επόμενη παραμονή είδαμε έναν Πακιστανό στο φανάρι ντυμένο Άγιο Βασίλη και γυρίζει και μου λέει η κόρη μου: "Αυτός δεν είναι αληθινός Άγιος Βασίλης. Ο αληθινός είναι στον Βόρειο Πόλο και φτιάχνει παιχνίδια με την γυναίκα του και τα ξωτικά".

Δημήτρης Πόπορης

Ηταν η μάνα του φίλου μου,λοιπόν;

Να πω την αλήθεια, από μικρός υποπτευόμουν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι "λέρα". Τα γράμματα μου βέβαια τα έστελνα, και όρκιζα και τη μάνα μου να τα ταχυδρομήσει κάπου στο Βόρειο Πόλο (σε ένα ιγκλού). Όλα κατέρρευσαν ολοκληρωτικά όταν κάποια Χριστούγεννα ένας φίλος μου είπε πώς είδε τον Άγιο Βασίλη σπίτι, το βράδυ της παραμονής, ενώ ο ίδιος ήταν κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα. Κατέρρευσαν γιατί έμαθα από έγκυρη ρουφιανοπηγή, ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν η μάνα του, με την αντίστοιχη στολή...

Έλενα Σιαφάκα

Κάτι μου "βρωμούσε" πάντα!

Οι μάσκες έπεσαν όταν ήμουν 6 χρονών κι αυτό γιατί η περιέργεια πάντα κάτι σκοτώνει, αν όχι τη γάτα. Είχα αρχίσει να ψυλλιάζομαι πως κάτι περίεργο συμβαίνει όταν όλα τα παραμύθια έλεγαν πως ερχόταν από την καμινάδα.Μόνο που εμείς δεν είχαμε τζάκι…οπότε κάτι ήταν σάπιο στο βασίλειο του Santa. Το ανάλογο βράδυ λοιπόν έμεινα πεισματικά ξύπνια. Θυμάμαι να με κατακλύζει μια αίσθηση ενθουσιασμού και φόβου μαζί. Όταν ακροπατώντας έφτασα στην πόρτα του σαλονιού και διαπίστωσα πως η μητέρα μου δεν φίλευε κουλουράκια κανέναν μουσάτο παππούλη αλλά τοποθετούσε τις σακούλες με τα δώρα στο δέντρο, πήγα στο κρεβάτι μου και κοιμήθηκα ήσυχη…μα φαινόταν η δουλειά, κάτι μου βρωμούσε πάντα!

Δήμητρα Καρλιάμπα

Εκανα και τα άλλα παιδιά να κλαίνε

Πρέπει να ήμουν 7 χρονών όταν μου το είπαν. Δεν θυμάμαι τι και πως, αλλά θυμάμαι ότι έπιασα τους γονείς μου στα πράσα και θυμάμαι έντονα την αντίδρασή μου. Είχα νευριάσει τόσο που πήγαινα και φώναζα στα άλλα παιδιά της γειτονιάς και τον αδερφό μου "Δεν υπάρχει ΄Άγιος Βασίλης" και τα έκανα να κλαίνε. Η γιαγιά μου με μάλωσε και με ρώτησε γιατί το έκανα αυτό.

Στέργιος

Απομυθοποίηση σε δύο δόσεις

Εγώ σταμάτησα να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη δύο φορές. Την πρώτη το μετάνιωσα, αλλά η δεύτερη ήταν οριστική, Στα 8 μου χρόνια, ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς, είχα πει ότι θα σταματήσω να τον αναμένω. Ειρήσθω εν παρόδω, κάτι που πρέπει να πω είναι ότι εγώ δεν ήμουν και φανατικός αγιοβασιλίτσος. Θεωρούσα πως είναι κάτι που ισχύει μέχρι αυτή την ηλικία και μετά παύεις να πιστεύεις για να πάρουν άλλοι την θέση σου. Εκείνο το βράδυ λοιπόν ήμουν ξαπλωμένος στην θέση της μαμάς μου και ήμουν με τα μάτια ανοιχτά, λέγοντας από μέσα μου "φέτος δεν θα πιστέψω σε σένα. Δεν υπάρχεις" Στο δεν υπάρχεις όμως άκουσα ένα κουδουνάκι και το ζιζάνιο της αμφιβολίας με κυρίευσε. Αφού το ζύμωσα μέσα μου αποφάσισα να μείνω ακόμα μια χρονιά στους believers και από του χρόνου να σταματήσω, γιατί πίστευα ότι  θα έρθει ο Santa-τύπου Wallking Dead- να με φάει!

Φωτογραφίες