Κάθε φορά που βγαίνεις για ποτό, νιώθεις περίεργα επειδή όλοι οι άλλοι πίνουν κι εσύ όχι. Στις γιορτές, δε, το αίσθημα αυτό πολλαπλασιάζεται, γιατί πολύ απλά βγαίνεις συχνότερα και η παρέα σου πίνει ακόμα πιο πολύ.

 

Κατ'αρχάς, πολύ καλά κάνεις. Από τη στιγμή που δε σου αρέσει το ποτό, δεν χρειάζεται να το καταπίνεις καταναγκαστικά. Ούτε τύψεις θα έπρεπε να έχεις. 

Θα μπορούσες, όμως, να γυρίσεις το βλέμμα σου σε αυτόν που σου προσφέρει την τεκίλα και να του πεις ευγενικά:

1. « Δυστυχώς, έπαθα ωτίτιδα την παραμονή των Χριστουγέννων και παίρνω αντιβίωση»


Ναι, ναι, και δεν κάνει να πιεις και τι κρίμα και πολύ στεναχωριέσαι. Ευτυχώς, δεν μπορεί κανείς να σου πει τίποτα και -τι καλά!- σε αφήνουν στην ησυχία σου και μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς τον πονοκέφαλο που σου προκαλεί μέχρι και το ένα ποτήρι βότκα.

2. «Είμαι σε αυστηρή διατροφή»
Και όπως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει, το ποτό απαγορεύεται κατά τη διάρκεια δίαιτας ή συγκεκριμένης διατροφής. Οπότε παίξ'το fit αλλά πρόσεξε μην καρφωθείς και καταβροχθίσεις όλα τα πατατάκια του μαγαζιού!

3. «Οδηγώ»


Και μην ανεχτείς κανένας να σου πει «έλα μωρέ για ένα-δυο ποτά, δεν έγινε τίποτα». Φυσικά και έγινε και φυσικά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές όταν οδηγάμε. (Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη δικαιολογία είναι ... όντως να οδηγάς ή να έχεις αμάξι τουλάχιστον.)

4. «Ακόμα αναρρώνω από το χθεσινό hangover»


Οοοοοο! Παιξ΄το και πολύ δυνατό ποτήρι λοιπόν -είσαι λίγο κομπλεξική, ε;- και με αυτό το ψέμα δε θα μπορέσει κανείς να σου πει τίποτα, γιατί σέβονται το γεγονός ότι το στομάχι σου είναι ακόμα πλυντήριο, μετά το χθεσινό μεθύσι. 

5. «Δουλεύω αύριο πολύ πρωί»

Άρα δε γίνεται να πιω πολύ, γιατί θα κάνω κεφάλι κουδούνι, και μετά δεν θα σηκώνομαι. Κι αν δε σηκώνομαι, θα αργήσω στη δουλειά, και το αφεντικό θα νευριάσει και μήπως θέλεις να χάσω τη δουλειά μου για ένα ποτήρι ουίσκι;;;;;;;;;;;; Εεεε;;; (Υπερβάλλεις λίγο, αλλά στέκει.)

6. «Είμαι μιά χαρά και χωρίς ποτό. Εσύ τί πίνεις;»


Απλό, κατανοητό, ξεκάθαρο και ειλικρινές. Ούτε δικαιολογίες, ούτε υπεκφυγές. Είμαι εντάξει και χωρίς ποτό και μπορώ να διασκεδάσω χωρίς να γίνω ζάντα. Δεν θα γυρίσει να σε χειροκροτήσει κανείς, αλλά τουλάχιστον, δεν θα έχεις πει ψέματα.