Κάθε χρόνο έχεις συνηθίσει να είσαι εσύ η οικοδέσποινα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο τέλος του να σου λένε και ένα You Pulled A Monica.

Την περσινή χρονιά όμως έφτασαν στα αυτιά σου κάποια σχόλια για το φαγητό που δεν θα τα έλεγες και κολακευτικά. Γι΄αυτό φέτος θέλεις να ανακτήσεις την αίγλη σου. Έλα όμως που δεν σου έρχονται ιδέες ούτε με αίτηση. Μην κολλάς. Και εδώ υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει.

Κι όχι όποιος κι όποιος, αλλά ο καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας Charles Spence του Oxford University που μετά από έρευνες ετών υποθέτουμε έχει να σου προτείνει μικρές παρεμβάσεις που θα κάνουν το δείπνο να μοιάζει το καλύτερο που είχαν ποτέ οι καλεσμένοι σου.

1.Βάλε μουσική. Όχι δυνατή, να μην υπερβαίνει τις φωνές σας. Ήχοι χαμηλοί που να υποβόσκουν. Όπως λίγη κλασσική, ή τζαζ. Ένας Cole Porter με το πιάνο του ή ένας John Coltrane με το σαξόφωνο του είναι δύο πολύ καλές επιλογές. Θα νιώσεις και λίγο Αμερικάνα στα 20’s.

2. Βγάλε το βαρύ πυροβολικό. Κυριολεκτικά. Φρόντισε τα μαχαιροπίρουνα και τα σερβίτσια να είναι βαριά, τα πατίρα έστω και δανεικά κρυστάλλινα - ας είναι και παράταιρα-, για να δημιουργηθεί η προδιάθεση στους καλεσμένους ότι θα γευτούν κάτι πολύ καλό και να μην είναι αρνητικά διακείμενοι. Και μην ξεχάσεις τα λουλούδια. Ακόμα κι αν είναι κλαδιά από την νερατζιά του πεζοδρομίου σου...

3. Η πείνα ξεκινάει από το μάτι και τελειώνει στο στομάχι. Ένα ωραίο οπτικά πιάτο θα είναι και ωραίο γευστικά. Ακόμα κι αν σου έχει ξεφύγει το πιπέρι, θα εκληφθεί ως μια καλή πινελιά. Το a priori mentality παίζει μεγάλο ρόλο.

4. Χριστουγεννιάτικος Νόστος. Μια ωραία οσμή, ναι υπάρχει ακόμη και σπρέι χώρου με άρωμα Christmas ( για γρήγορα αποτελέσματα κάψε λίγο  ξύλο κανέλας ή γαρύφαλλου πάνω στο μάτι της κουζίνας), μερικές κάρτες γιορτινές, ένα αντικείμενο- ας πούμε ένα παιδικό παιχνίδι- θα προκαλέσει στους καλεσμένους αναμνήσεις από παλαιότερες γιορτές και θα έχουν συναισθήματα ηρεμίας και χαράς.

5. Για να φάει ακόμα και αυτός που προσέχει την διατροφή του υπάρχουν κόλπα που ομολογώ με ξάφνιασαν. Ένα κόκκινο πιάτο στέλνει σήμα στον εγκέφαλο του ατόμου ότι θα φάει μικρότερη ποσότητα ή κάτι πιο ελαφρύ. Επίσης, αν σερβίρετε πουτίγκα ή άλλο γλυκό προτιμήστε το λευκό πιάτο γιατί το κάνει να φαίνεται πιο γλυκό από ότι είναι.