Oπως στις ταινίες, έτσι και στα βιβλία η καθεμιά έχει τα γούστα της. Σ’ άλλη αρέσουν τα ρομάντζα παραλίας, σ’ άλλη τα φιλοσοφικά τύπου «Ποιοι είμαστε και πού βαδίζουμε» ενώ άλλη μπορεί να «φτιάχνεται» με τα παλιομοδίτικα αστυνομικά της Agatha Christie ή τα μεταφυσικά θρίλερ του Stephen King. Υπάρχουν όμως ορισμένα «κλασικά» μυθιστορήματα που όλες μας έχουμε διαβάσει σε ηλικία 12-18 χρόνων και μας έχουν σημαδέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κι αν μας ξέφυγε και κανένα, δεν τρέχει τίποτα! Προλαβαίνουμε να επανορθώσουμε, διαβάζοντας καμιά σελίδα ανάμεσα στο καθημερινό τουιτάρισμα και μέχρι να ανέβει η επόμενη φωτο στο Instagram.
1. Όλιβερ Τουίστ (1838) του Charles Dickens
Στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, ο μικρός Όλιβερ μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο σε φριχτές συνθήκες. Προσπαθώντας να ξεφύγει, μπλέκει σε ακόμα μεγαλύτερους μπελάδες. Μια ατμοσφαιρική ιστορία με αρκετά σκαμπανεβάσματα που μας κρατούν σε αγωνία, μέχρι να δικαιωθούμε από το χαρούμενο τέλος.
2. Μικρές Κυρίες (1868-69) της Louisa Mary Alcott
Βρισκόμαστε στην Αμερική της εποχής του εμφυλίου πολέμου και παρακολουθούμε την ιστορία της ενηλικίωσης τεσσάρων αδερφών, της όμορφης Μεγκ, της δυναμικής Τζο, της καλοσυνάτης Μπεθ και της εγωίστριας Έιμι. Μπορεί σε μερικά σημεία το έργο να γίνεται λίγο γλυκανάλατο, όμως σίγουρα ως πιτσιρίκια μάθαμε πολλά τόσο από την ισχυρή προσωπικότητα της Τζο, όσο και από το ότι οι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους αδερφές παρέμεναν δεμένες απέναντι σε κάθε δυσκολία.
3, Η Μαύρη Καλλονή (1877) της Anna Sewell
Όχι, δεν πρόκειται για ένα χαζοχαρούμενο παιδικό βιβλίο που μιλάει για πόνι. Μέσα από αυτή την «αυτοβιογραφία» ενός αλόγου που υπηρετεί μια ζωή τους ανθρώπους, προβληματιστήκαμε για πρώτη φορά για το πώς φέρονται οι άνθρωποι στα ζώα, αλλά και για τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
4. Παραμύθι χωρίς όνομα (1910) της Πηνελόπης Δέλτα
Ένα παραμύθι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Το βασίλειο των «Μοιρολάτρων» με βασιλιά τον Αστόχαστο και βασίλισσα την Παλάβω, έχει οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση και οι άνθρωποί του έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν. Το βασίλειο βασίζεται οικονομικά στη βοήθεια από τα γειτονικά κράτη, μέχρι που μια μέρα αντί για την επόμενη δόση φτάνει ένα καλάθι που περιέχει μια γαϊδουροκεφαλή… Θα καταφέρει ο Συνετός, το αγανακτισμένο βασιλόπουλο, να σώσει τη χώρα του; Στην εποχή μας, η ιστοριούλα αυτή σίγουρα θυμίζει πολλά.
5. Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν (1943) της Betty Smith
Η Φράνσι, κόρη μεταναστών, μεγαλώνει σε μια φτωχογειτονιά της Νέας Υόρκης. Τα πράγματα είναι δύσκολα και παρά την μικρή της ηλικία, πρέπει να αναλάβει πολλές ευθύνες. Εργάζεται για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, πηγαίνει σχολείο ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον και γίνεται δεύτερη μαμά για τον μικρό της αδερφό. Ένα βιβλίο-επιβεβαίωση ότι, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
6. Ο Μικρός Πρίγκιπας (1943) του Antoine de Saint-Exupéry
Δεν πρόκειται για ένα αθώο παραμυθάκι, αλλά για ένα αρκετά προχωρημένο βιβλίο που ασχολείται με θέματα όπως η μοναξιά, η σύγχυση και η απώλεια. Οπότε μάλλον δεν απευθύνεται σε εξάχρονα, αλλά σε ένα προεφηβικό κοινό που αρχίζει δειλά να ανακαλύπτει τον μπερδεμένο κόσμο των ενηλίκων.
7. Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα (1956) του Μενέλαου Λουντέμη
Η τρυφερή ιστορία του Μέλιου, ενός φτωχού κι ορφανού αγοριού γεμάτου όνειρα κι ελπίδες. Αγωνίζεται για να μάθει γράμματα, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια αφιλόξενη πόλη, υψώνει τη φωνή του απέναντι στην αδικία, ερωτεύεται και ανακαλύπτει την ζωή από την καλή κι από την ανάποδη. Μαζί του, την ανακαλύπτουμε κι εμείς.
8. Το καπλάνι της βιτρίνας (1963) της Άλκης Ζέη
Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Έχουν ένα σοφό παππού που αντί για παραμύθια τους λέει ιστορίες με τους αρχαίους Έλληνες, κι ένα μεγάλο ξάδερφο, τον Νίκο, που τις μαγεύει με την ιστορία του «καπλανιού», ενός βαλσαμωμένου τίγρη που βρίσκεται στη βιτρίνα του σαλονιού τους. Στην ιστορία μπλέκονται σύντομα μικροί και μεγάλοι, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Μια συναρπαστική και χιουμοριστική ματιά στην εποχή της Δικτατορίας του Μεταξά, κι ένα βιβλίο που διαβάσαμε μονορούφι.
9. Νινέτ (1993) της Ζωρζ Σαρή
Η Νινέτ, γεννημένη το 1911 στην Κωνσταντινούπολη, ζει στην Οδησσό, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Σαιν Λουί της Σενεγάλης. Είναι ένα ατίθασο παιδί που ταλαιπωρεί με τους γονείς, τις αδελφές, τις δασκάλες και όλους τους γύρω της. Η Νινέτ τελικά ωριμάζει και εξελίσσεται σε μια αξιόλογη κοπέλα που προκαλεί τον θαυμασμό όλων. Τι ήταν αυτό που την έκανε ν’ αλλάξει; Τι την βασάνιζε όταν ήταν μικρή; Εμείς γοητευόμαστε από την ιστορία της, γεμάτη ταξίδια, φιλίες, έρωτες, χαρές και απογοητεύσεις, και κάπου κάπου ταυτιζόμαστε μαζί της.
10. Χάρι Πότερ (1997-2007) της J.K.Rowling
Η πασίγνωστη ιστορία του Χάρι, του μικρού μάγου που άθελά του γίνεται ο χειρότερος εχθρός του σατανικότερου μάγου όλων των εποχών. Η μάχη του Καλού με το Κακό, η δύναμη της αγάπης και η αξία της φιλίας τοποθετούνται σ’ ένα κόσμο γεμάτο δράκους και ξωτικά, σχολεία-κάστρα και πορτρέτα που μιλάνε, έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από τον δικό μας, αλλά τελικά και τόσο ίδιο.