Οι άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα satisfying να τακτοποιούν πράγματα ανά χρώμα, ανά σειρά, ανά μέγεθος κ.ο.κ. Μάλιστα τα social media βρίθουν από τέτοιες εικόνες ή βίντεο με ρούχα και με βιβλία οργανωμένα ανά χρώμα -η παρακολούθηση των οποίων προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης στους χρήστες.
Σύμφωνα με τον Independent η τάξη στον τρόπο που τοποθετούν οι άνθρωποι τα βιβλία τους ήταν τόσο συνηθισμένη πριν από περίπου δέκα χρόνια που η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Kristin Hohenadel αισθάνθηκε υποχρεωμένη να πει στους πελάτες της ότι η επιλογή τους αυτή ήταν «φυσιολογική».
Επίσης στην εποχή του covid-19, όταν όλοι βλεπόμασταν μέσω βίντεο κλήσεων, αυτό που αντικρίζαμε ο ένας στο σπίτι του άλλου μέσω κάμερας ήταν το background και συνήθως αυτό ήταν μία... βιβλιοθήκη.
Επομένως η χρωματική τάξη των βιβλίων γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση σε μια προσπάθεια των ανθρώπων να... εντυπωσιάσουν τους συναδέλφους τους και τα δικά τους πρόσωπα. Ωστόσο κάποιοι επέκριναν αυτή την νέα μόδα.
Για παράδειγμα, ο διακοσμητής εσωτερικών χώρων Καρλ Όπενσο, δεν ασπάστηκε αυτή την ιδέα. Μιλώντας στον Independent εξήγησε ότι «η τάξη των χρωμάτων είναι λίγο παλιακή».
Ωστόσο εάν σας αρέσει η ιδέα της οργάνωσης των βιβλίων ανά χρώμα και τυχαίνει να έχετε «πολλά χρήματα», ο διακοσμητής συνιστά εταιρείες που αναλαμβάνουν να ντύσουν τα βιβλία σας σε συγκεκριμένα χρώματα. «Δεν είναι πολύ φιλικό προς τον προϋπολογισμό», λέει, «αλλά αν σας αρέσει είναι μία λύση».
Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Amanda Davies, η οποία μίλησε στην βρετανική εφημερίδα, συνιστά μια άλλη λύση για την διακόσμηση των βιβλίων. Η ίδια όπως αναφέρει, δεν ταιριάζει τα βιβλία της απαραιτήτως ανά χρώμα ώστε να δημιουργήσει την τέλεια παλέτα, αλλά θα τα χωρίσει, τοποθετώντας τα δίπλα σε έργα τέχνης. Θα τα διακοσμήσει στον χώρο, είτε θα τα χρησιμοποιήσει ως «τραπεζάκι».
Ωστόσο ο Independent πέραν της οργάνωσης, της διακόσμησης και της τάξης, μιλώντας με τον συγγραφέα Μάρτιν Λάθαμ σχετικά με την τακτοποίηση των βιβλίων ανά χρώμα προσθέτει μία ακόμη διάσταση: της πρακτικότητας των «βιβλιοφάγων». Ο συγγραφέας θεωρούσε αυτή την ιδέα ως μόδα ωστόσο άλλαξε γνώμη όταν έμαθε ότι ο καλύτερος βιβλιοπώλης που είχε γνωρίσει οργάνωνε τα βιβλία του ανά χρώμα, γιατί έτσι μπορούσε να τα βρει πολύ πιο εύκολα. «Είμαι πιο επιρρεπής στην οργάνωση των βιβλίων από όσο νόμιζα», παραδέχτηκε.
Το άρθρο καταλήγει ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά την τακτοποίηση των βιβλίων ανά χρώμα και πολλοί που απλώς πιστεύουν ότι πρόκειται για μία ρηχή μόδα που ακολουθείται λόγω των Instagrammers.
Όμως αυτού του είδους η τακτοποίηση έχει να κάνει με το στιλ; Με την πρακτικότητα; ή μήπως πρόκειται για έναν καταναγκασμό;
Ό,τι και να είναι, σίγουρα όταν δούμε μία σειρά βιβλίων τακτοποιημένων ανά χρώμα, είναι πιθανότερο να τα προσέξουμε και τελικά να διαλέξουμε κάποιο για διάβασμα...